Ben je van plan een reis te boeken maar wil je dat wel graag doen bij een organisatie waarvan je weet dat ze goed handelen? Op een duurzame en eerlijke manier voor mens en aarde? Je kunt er voor kiezen om zelf te vliegen en de uitstoot te compenseren, of te reizen per trein en zelf een accommodatie te boeken. Maar je kunt er ook voor kiezen om je reis via een organisatie te boeken. In dit artikel lees je wat de vijf meest duurzaamste reisorganisaties van dit moment zijn.

De duurzaamste reisorganisaties

Wanneer is een organisatie duurzaam? Toerisme lijkt op het eerst gezicht niet heel duurzaam (uitstoot, schade aan natuur) maar behalve de nadelen heeft het weldegelijk voordelen. Zo kan het bijvoorbeeld zorgen voor werkgelegenheid. Rank a Brand vergelijkt en  beoordeelt merken op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Voor hun onderzoek naar duurzame reismerken hebben zij een aantal criterea opgesteld als: beperken CO2 uitstoot, duurzame accommodaties, arbeidsrechten en afvalbeleid. Uiteindelijk zijn er vijf organisatie gekeurd als ‘groen’, waarvan de nummer 1 zelfs behoordeeld is al een topmerk!


Lees ook: Tips om duurzaam te reizen

duurzame-reisorganisaties

Better Places

De grote winnaar uit het onderzoek is Better Places, een organisatie dat nog vrij kort bestaat. Zij zijn de enige met het zogenaamde A-label en scoorde in het rapport 19 van de 22 punten. De punten gaan over onderwerpen als milieubeleid, over arbeidsomstandigheden, Fair Trade/ duurzame handel. Better Places is dan ook een reisorganisatie met een maatschappelijk en duurzame missie, en een onderneming die kiest voor voor maatschappelijke waarde. Het verschil tussen Better Places en andere reisorganisaties is dat het hoofddoel niet is om geld te verdienen, maar maatschappelijke winst voor iedereen.

Hoe doen zij dit? Maatwerk en aandacht voor lokale bevolking is de sleutel tot het succes. Voordeel daarvan voor jou als reiziger is dat je een mooiere reiservaring opdoet. Je hebt rechtstreeks contact met  reisexpert ter plaatse die je helpt met de perfecte reis. Overnachten op de meest bijzondere plekken, inspirerende lokale ondernemers ontmoeten en dat alles met veel respect voor natuur. Sinds januari van dit jaar is Better Places Travelife-gecertificeerd, dit betekent dat alle partners werken volgens de criteria van het internationale management – en certificeringsprogramma Travelife.

Better places for people to live in, and better places to visit


Koning Aap

Met een score van 15 uit 22 heeft Koning Aap het B – Label en staat op een mooie tweede plek. De  compensatie van de CO2 uitstoot van de reizen zit bijvoorbeeld standaard inbegrepen in de reis en ook steeds meer accommodaties die zij aanbieden zijn als milieuvriendelijk gecertificeerd. Ook het papier voor brochures komt van duurzame bronnen. Koning Aap heeft een aparte website –Feeling Responsible – speciaal gericht op hun activiteiten rondom duurzaam reizen. Je vindt er informatie onder andere over lokale projecten, tips om duurzamer te reizen, een milieuprogramma en certificaten.

Local Hero Travel

Via de reisorganisatie Local Hero Travel kun je zelf een rondreis samenstellen naar de mooiste plekken ter wereld. Denk aan Costa Rica, Argentinië, Vietnam, Cuba en nog veel meer. Samen met de lokale reisexpert ter plaatse, je eigen persoonlijke local hero, maak je een reisplan op maat. Hij of zij gaat aan de slag om de beste rondreis voor je samen te stellen in samenwerking met de lokale bevolking ter plaatse. Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld in een Homestay te verblijven of het favoriete restaurantje van de locals uitproberen. Zo steun je de bevolking en heb je een authentieke ervaring. Local Hero Travel compenseert de CO2 uitstoot van je reis daarbij ook nog eens helemaal.

Kras

De meest verrassende duurzame reisorganisatie vond ik toch wel Kras reizen, dat bij mij bekend stond als een budgetorganisatie. Blijkt maar weer dat duurzaamheid niet duur hoeft te zijn. Kras, onderdeel van Tui group, biedt vakanties aan waarbij mens, dier & natuur gerespecteerd worden. Er wordt bewust gekozen voor een aantal milieuvriendelijke en duurzame accommodaties met het Green Key label, en ze maken gebruik van Travelife Sustainability in tourism duurzaamheidssysteem. Ze bevorderen het groene toerisme zowel ter plekke als bij reizigers, maar ze zouden nog wel meer kunnen doen om de CO2 uitstoot van de reizen te compenseren. De rapportscore van Rank a Brand is 13 uit 22.

SNP Natuurreizen

Ook SNP Natuurreizen scoort 13 van de 22 punten. Zoals de naam al zegt organiseert SNP reizen naar de natuur, en daarom is er veel aandacht voor de kwetsbaarheid van de aarde. Bij het samenstellen van een reis proberen zij daarom dan ook de negatieve effecten tot een minimum te beperken en de positieve effecten juist te stimuleren. Ze kiezen bijvoorbeeld voor kleinschalige accommodaties, ondersteunen meerdere groene initiatieven & natuurbeschermingsorganisaties. Duurzaamheid staat in de gehele bedrijfsvoering centraal maar ook hier kan meer gedaan worden om de CO2 uitstoot de compenseren.

Holland International

De laatste reisorganisatie met het groene B – Label is Holland International (TUI) met wederom een score van 13 uit 22. Het bekendste ‘duurzame’ middel van TUI bij mij in de Dreamliner, waar ik in januari mee heb mogen vliegen. TUIfly verminderde hiermee zijn CO2-uitstoot ten opzichte van 2008 met 21 procent. Daarnaast hebben zij Ruim 600 duurzame accommodaties & zijn er 35 duurzame excursies beschikbaar. Holland International zet zich in om het negatieve impact van reizen te reduceren, het positieve impact te vergroten & helpen ze mee aan het behoud van vakantiebestemmingen. Duurzaamheid wordt uitgebreid beschreven op de site.