Meer dan ooit is duurzaamheid het de gesprek van de dag. Het klimaat verandert in razend tempo en dat heeft vele gevolgen. De aarde warmt op, dit betekent dat de zeespiegel stijgt en dat stukken land er over een paar jaar niet meer zijn. Eilanden verdwijnen, landen worden kleiner. Watersnoodrampen liggen op de loer en kuststeden lopen gevaar. Het meest vervuilende voor onze aardige is de vleesproductie, maar ook reizen is belastend. Daarom schreef ik deze tips om duurzaam te reizen. Echt duurzaam zal het nooit worden, maar alle beetjes kunnen helpen en bovendien kan reizen ook een goed effect hebben. In dit artikel deel ik daarom tips om duurzaam te  reizen.

Tips om duurzaam te reizen

Doordat reizen een ontzettend fijne (verslavende) bezigheid is, – jezelf verrijken, je horizon verbreden, lekker eten, nieuwe culturen leren kennen, de natuur ontdekken – vergeten we, ook ik, dat reizen eigenlijk heel slecht is voor onze mooie aardbol. Gek eigenlijk, we reizen om onze aarde te zien maar maken het daardoor ook kapot. Daarom wil ik meer vertellen over hoe je groen en duurzamer kunt reizen zodat we er langer van kunnen genieten, maar bovenal mensen -en dierenlevens kunnen redden.


Ethisch reizen: leer meer over het land voor je het bezoekt

Ga je naar een exotische bestemming of naar een van de landen in Europa? Het is altijd goed om je van te voren in te lezen voor bepaalde gewoontes van een land. In veel landen gaat het er heel anders aan toe dan wij misschien gewend zijn – en dat is wat reizen zo leuk maakt – en aanpassen is daarom verreist. Welke kleding kun je bijvoorbeeld beter thuis laten? Wat betekenen bepaalde handgebaren of hoe ga je met het geloof om? Zo is vorig jaar de Thaise koning overleden en het land is nog steeds in rauw. Feesten of je te kleurrijk kleden was vlak na zijn dood niet accepteptabel. Het is niet alleen gepast om hier rekening mee te houden uit respect, maar bovendien kun je daadwerkelijk een straf krijgen.

Weg met plastic

Plastic is overal en vergaat niet. Grote stukken plastic, zoals waterflesjes, maar ook de microplastics uit bijvoorbeeld uit zonnebrand, zijn enorm schadelijk. Met de Lifestraw waterfilter kun je zelf water filteren hoef je dus geen flesjes meer te kopen. Duurzame zonnebrand bevat geen microplastics waardoor koraal en zeeleven niet nog meer schade oplopen.

Vegetarisch eten op reis en onderweg

Zoals ik eerder schreef is de vleesindustrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Ik raad je aan om eens stil te staan bij het proces van dier naar het vlees of vis op je bord. Door de vele vlees in de westerse wereld hebben mensen in arme landen nauwelijks eten! En dan heb je ook nog al het leed dat dieren leiden. Een vrij simpele en effectieve manier om hier een positief steentje aan bij te dragen is om vegetarisch – nog liever veganistisch – te eten. In niet in alle landen is dit heel erg gemakkelijk., maar de website Happycow geeft een handig overzicht voor vegetarische restaurants over de hele wereld! Kies ook voor producten uit de regio, dat scheelt weer transportkosten!

Wist je trouwens dat je op Schiphol heerlijk veganistisch kunt eten? Geef wanneer je lang gaat vliegen ook aan dat je een vegetarische maaltijd wenst en/of neem van huis wat lekkers mee.


Extra tip: nee vanuit Nederland een hervulbare waterfles mee zoals een Dopper, in steeds meer landen zijn er waterpunten met schoon water. Zo bespaar je enorm veel platic waterflesjes! Ook de duurzame waterfles LifeStraw Go is een aanrader.

tips-om-duurzaam-te-reizen

Kies voor lokale organisaties

Om de locals zo veel mogelijk te steunen kun je ook het best je excursies doen bij lokale organisaties. Door een lokale gids te vragen of om te slapen in een homestay bijvoorbeeld. Zo weet je precies waar je geld naar toe gaat en wie je er mee steunt. Bij grote organisaties gaat er sowieso vaak een deel naar bijvoorbeeld marketing en profiteren de locals minder of helemaal niet. Terwijl het voordeel van toerisme juist moet zijn dat je de bevolking ter plekke steunt omdat er meer werkgelegenheid is. Je geld is veel meer waard bij een individu en zijn of haar familie. Bovendien is het natuurlijk leuk om in contact te komen met de locals! Duurzaam reizen hoeft op deze manier helemaal niet moeilijk te zijn.

Kies voor een duurzame organisatie en accommodatie

Een duurzame accommodatie kiezen vind ik steeds makkelijker. Er zijn veel hotels die zich bezig met duurzaamheid. Maar wat je ook steeds meer ziet en wat nog beter is, is slapen bij mensen thuis via Homestay of bij een kleinschalige Bed en Breakfast. Zo bevorder je de lokale economie en kom je in contact met de bevolking. In Slovenië sliep ik bij een familie thuis en bezocht ik een boerderij die alles van het eigen land halen. In Friesland bezocht ik Herberg het Volle Leven, dat volledig in het teken staat van welzijn en duurzaamheid. Travellife is een internationaal management- en certificeringprogramma voor  reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen. Wil je echt bewust bezig zijn, kun je op dit certificaat letten tijdens het boeken van je reis. Lees ook: Dit zijn de duurzaamste reisorganisaties op een rijtje

Eco hotels kun je bijvoorbeeld zoeken via het ‘Green key’ certificaat en ook vond ik de site BookDifferent dat zich inzet voor duurzaamheid: “De hotelbookingsite waar je in één oogopslag kan zien hoe groen en schoon bestemmingen zijn, eenvoudig eco-gecertificeerde hotels kan zoeken en boeken, en elke keer als je een hotel boekt jouw favoriete goed doel kan helpen.” Andere manier van groen slapen zijn kamperen, slapen op een boot, huizenruil, Airbnb, couchsurfing en tal van andere ‘sleep with locals’ initiatieven.

Kies waar het kan voor een duurzaam transport en compenseer je uitstoot

Reizen is jezelf vervoeren, het vliegtuig laten staan wordt dan ook vrij lastig. Maar tijdens je reis kun je wel kiezen voor een duurzamer transport. Zo kun je een plek zo veel mogelijk te voet verkennen en fietsen door een stad. Fietsen in Valencia vond ik zelf bijvoorbeeld ideaal! Zo zie je op een leuke manier veel van een stad en de omgeving. Ook fietsvakantie’s worden steeds populairder. Daarnaast is de trein het meest duurzame manier van reizen. Bovendien vind ik het ook relax omdat je tijdens de treinreis want kunt doen. Vanuit Nederland kun je de trein nemen naar Brussel, Parijs en ook reisde ik eens met de trein naar Bremen in Duitsland. Kies je voor de auto? Misschien kun je extra mensen meenemen en zo carpoolen. Vanuit – of binnen – Nederland kon je gebruik maken van Bla bla car, SnappCar of kiezen voor de groene en goedkope Flixbus. Voor het vliegen kun je bijvoorbeeld bij Greenseat en Trees for all je CO2 uitstoot compenseren. Lees hier meer tips om de CO2 uitstoot van je reis te verkleinen.

road-trip-Marokko

Leave nothing but footprints

Laat niets anders achter dan je voetstappen, neem niks anders dan foto’s en dood niet anders dan tijd. Een bekende uitspraak onder duurzame reizigers en zo waar. De wereld raakt steeds meer vervuild en overal ligt afval. Vreselijk om te zien maar vooral heel erg voor de mensen en dieren. Zorg daarom dat je nooit wat achterlaat. Neem zelf een vuiliszak mee voor je troep (of voor dan van anderen) en koop zo min mogelijk platic. Kom ook niet op plekken waar het niet mag, zoals op plekken waar de natuur enorm kwetsbaar is. Let op: soms kan fotograferen ook schadelijk zijn voor de natuur!

Laat de dieren met rust

Dieren in het buitenland (en binnenland) worden ronduit slecht behandeld. Inmiddels is bekend dat de meeste olifantenritjes niet oké zijn (verre van!). De beesten worden geestelijk en lichamelijk mishandeld voordat je er op kunt zitten. Gebruik altijd je volle en vooral nuchtere verstand: een tijger dat rustig ergens ligt en je kunt aaien? Een tijger is een wild dier dus dan kan niet goed zijn. Hetzelfde geldt natuurlijk voor alle wilde dieren als beren en dolfijnen. Ook worden er nog vaak ritjes op kamelen, ezels en paarden gedaan maar ook dit is helemaal niet goed voor de dieren. Dieren zijn er niet op gebruikt te worden voor toeristen.

Souvenirs met koraal of dierlijke producten? Liever niet. Bezoek ook attracties met dieren – zoals het dolfinarium, dierentuin, dierenshows – zeker niet. Doordat er minder mensen komen, zullen deze attracties hopelijk ooit worden opgeheven. Zie je echt iets schokkends? Schroom dat niet hulp in te schaken. Een verhelderd artikel vond ik al op Betterplaces.nl. Sowieso een aanrader even op deze site te kijken, er staan van alles over duurzaam reizen! Verder volg ik  World Animal Protection voor nieuws en teken ik regelmatig voor petities!

Duurzaam reizen begint thuis

Wist je dat elektrische apparatuur stroom verbruikt zonder dat ze aanstaan? Het is daarom slim om de stekkers uit het stopcontact te halen wanneer je een paar dagen of langer weg bent. Je hebt er helemaal niks aan wanneer je tv om computer op stand-by staat wanneer je er toch niet bent! Het is niet alleen beter voor het milieu, je zult het ook terug zien in je energie rekening. Voor je volgende reis dus alle stekkers uit het stopcontact!

Gebruik zo min mogelijk papier

Zonder dat je er erg in hebt gaat wordt er in de reisindustrie veel papier gebruikt. Alleen al aan alle brochures die je vaak krijgt. Of alle mensen die een boardingpass nog uitprinten terwijl dat niet nodig is. Door de app van je vliegtuigmaatschappij te downloaden, hier in te checken en een mobiele boardingspass te gebruiken, bespaar je al aardig wat papier. Bovendien vind ik dit zelf heel makkelijk en handig werken. Je krijg je boardingpass ook niet zo snel kwijt op deze manier. Check van te voren wel of het land, het vliegveld of de airline mobiele documenten accepteert.

Reis zo licht mogelijk

Reis je met het vliegtuig, probeer dan zo min mogelijk gewicht mee te nemen. Reizen met alleen handbagage is echt niet moeilijk. Door gewicht te besparen bespaar je automatisch ook CO2 uitstoot.  Daarnaast is het ook voor jezelf fijn om niet te veel hoeven mee te tillen. Tip: Voor boodschappen/afval neem je een linnen tasje van huis mee of je kunt een plastic tasje opnieuw gebruiken. Lees meer: Zo reis je met alleen handbagage 


Lees ook: Op reis gaan en tegelijk de plastic soep verminderen, zo doe je dat