Zeg je de Algarve dan zeg je mooie stranden. Tijdens mijn roadtrip door de Algarve heb ik heel wat stranden gezien. Stuk voor stuk anders, en stuk voor stuk prachtig. De Algarve staat bekend om zijn spectaculaire rotskust en hierdoor ontstaan er ook de mooiste strandjes. De Algarve beschikt over de beste surfspots ter wereld. In dit artikel vind je een verzameling van de mooiste stranden van de Algarve.

Mooiste stranden van de Algarve


Met een kustlijn van 832 kilometer heeft Portugal een tig aantal aan stranden en tijdens onze roadtrip van een week is het onmogelijk om ze allemaal af te gaan. Wij huurden vanaf laatstgenoemde een huurauto en een auto hier een must.

Een aantal van de mooiste stranden zijn te vinden bij Lagos en Portimão in het westen van de Algarve. Maar ook rondom Faro heb je prachtige plekjes aan zee. Praia de Salema, Praia do vau en Praia dos três irmãos vind je niet in dit lijstje maar zijn ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Hieronder vind je een optelling van een aantal mooie baaien, rotsen en stranden in de Algarve.

Vakantie Algarve

Om de mooiste stranden van de Algarve te zien kun je het best een vliegticket boeken naar Faro en vanuit daar een auto huren. Het klimaat in Portugal en met name in het zuiden is het hele jaar door aangenaam. Zo is het in november bijvoorbeeld vaak nog rond de twintig graden. Maar wil je echt een duik in de zee nemen dan zijn de maanden augustus en september het best. In het voorjaar is de Atlantische zee nog erg koud. Op de meeste stranden vind je overigens geen faciliteiten, maar soms wel een dorp met restaurants.


1. Praia da Marinha - Portimão

mooiste-stranden-algarve

Het strand van Praia da Marinha is het mooiste strand van Portugal, het is zelfs meer dan eens benoemd tot één van de mooiste stranden in Europa. Vanaf hier begint ook de Seven Hanging Valleys wandeling. Doordat het omringt is door rotsen is de zee er kalm en kun je er vaak snorkelen. Het strand ligt vrij centraal in de Algarve, tussen Portimao en Albufeira in. Je kunt de auto op de parkeerplaatst zetten, en via een strap naar beneden lopen.

2. Praia de Benagil - Portimão

Praia de Benagil

De bijzondere rotskust van de Algarve is onstaan doordat de zee continue tegen het kalkstandsteen aan botst. Zo is ook een van meest unieke grotstranden van Portugal ontstaan: Praia de Benagil. Je kunt het alleen met een boot zien en in principe is het niet toegestaan om hier uit te stappen. De grot heeft van boven een ronde opening waar het zonlicht mooi naar binnen schijnt. Tijden de Seven Hanging Valleys wandeling kun je deze ook van boven bekijken. Hoewel je er niet makkelijk komt is het zomers een drukke plek, een boottocht langs de kust in de Algarve is hoe dan ook een aanrader.

3. Praia da Falésia - Albufeira

strand-albufeira

Ik ben geen fan van hele drukke plekken vol feestende jongeren en dat is toch vaak waar je aan denkt bij het stadje Albufeira. Maar buiten het hoogseizoen om is het hier prima vertoeven en ook de stranden zijn hier mooi. Het bekende strand van Albufeira ligt in de zomer vol met toeristen maar even verderop vind je een fijn breder zandstrand. Anders dan op andere plekken zijn de kliffen hier van rode en koperkleurige tinten. Zeker bij zonsondergang een plaatje om te zien.

4. Praia do Beliche - Sagres

strand-sagres

Het strand Praia De Beliche bij Sagres is een paradijsje voor surfers, van beginner tot de gevorderde surfer. Praia De Beliche is ingeklemd tussen 40 meter hoge kliffen en daardoor vind je er altijd wel een plekje uit de wind. Niet ver van het strand ligt Sagres; het meest zuidwestelijkste punt van het Europese vaste land. Bij Ponta de Sagres staan de overblijfselen van een 16e eeuws fort (fortaleza), waar nu tevens een vuurtoren staat. Cabo de São Vicente is hét meest zuidwestelijke punt van Europa en met zijn duizelingwekkende kliffen van maar liefts 75 meter hoogte biedt de kaap een gigantisch uitzicht.

5. Praia dona Ana - Lagos

tips-algarve

De stranden bij Lagos behoren tot de mooiste ter wereld en zijn waarschijnlijk ook de meest gefotografeerde stranden van heel Portugal. Ponta da Piedade is een indrukwekkende verzameling van gele rotsen in het water. Op veel plekken langs de kust zie je grotten en rotsformaties, maar hier bij Lagos zijn ze op hun best. Helemaal in combinatie met de soms ruige blauwe zee. Praia Dona Ana is een van de bekendste en mooiste stranden hier maar echt zwemmen kun je er overigens niet.

6. Praia de Nossa Senhora da Rocha - Albufeira

mooiste-stranden-portugal

Hoewel de meeste Portugese stranden druk bezocht worden vind je ook de in Algarve nog een strand dat nog wat minder bekend is. Het strand Praia da Senhora da Rocha ligt ingesloten tussen twee hoge kliffen. Ten westen wordt het strand afgebakend door een lange rots, die het scheidt van het strand Praia Nova. De twee stranden zijn wel met elkaar verbonden via een uitgegraven tunnel. Op deze rots ligt ook een kapel, toegewijd aan Nossa Senhora da Rocha en die in de 14e eeuw zou zijn gebouwd om het beeld van de Heilige Maagd te herbergen.

7. Carrapateira/strand van Bordeira - Sagres

surfen-algarve

Het wijdste strand van Carrapateira/Bordeira ligt aan de westkust in de Algarve en is de plek voor de meest geweldige uitzichten. Anders dan aan de zuidkust is het hier een stuk groener en er zijn minder rotsen. De kleuren zijn hier intens en divers: van het groene achterland, de blauwe zee, rode rotsen, het gele zand en het witte schuim van de golven. Je kunt over een houten pad een stuk richting het water lopen, boven de rotsen uit, en zo zie je hoe wondermooi deze omgeving is.

8. De schiereilanden bij Faro

strand-faro

Het gebied rondom Faro staan niet bekend om de mooiste stranden van de Algarve. Toch zijn deze er wel. Faro heeft een beschermd natuurgebied dat de naam Parque Naturel de Ria Formosa draagt. Het gebied heeft lagunes, zoutpannen en eilandjes met schitterende stranden. Hier komen veel vogelsoorten voor, waaronder een aantal zeldzame. Het Ria Formosa nationaal park bestaat uit drie (schier)eilanden. Eilanden met duinen en zandbanken. Met name Ilha Deserta, wat verlaten eiland betekend, is een rustige, fijne plek. Je vind er wel een aantal restaurants, waaronder Wax Restobar. Hier heb je de mooiste zonsondergang van de regio.