Tijdens mijn roadtrip door de Algarve ergens eind maart, heb ik heel wat strand gezien. Stuk voor stuk anders, en stuk voor stuk prachtig. Hoewel het tijdens mijn bezoek net te koud was voor een duik, waren er wel veel surfers in het water te vinden. Niet zo gek ook, want de Algarve beschikt over de beste surfspots ter wereld. Dankzij de wind die er vaak is ontstaan de perfecte golven. Bij de stranden en surfdorpjes hangt een relaxte sfeer; de tijd staat er stil, de muziek staat altijd aan en Volkswagenbusjes die dienen als slaapplek. In dit artikel vind je een verzameling van de mooiste stranden van de Algarve, waarvan een aantal fijne surfplekken.

De mooiste stranden van de Algarve


Met een kustlijn van 832 kilometer heeft Portugal een tig aantal aan stranden en tijdens onze roadtrip van een week is het onmogelijk om ze allemaal af te gaan. Ik slaapt tijdens mijn trip een aantal nachten bij Rio Arade Algarve Manor house. Een kleurrijke en rustige Bed & Breakfast met een klein zwembad. De accommodatie is gelegen in Portimão, een stadje in het midden van de Algarve. Voor een roadtrip langs de zuidkust van Portugal zou ik minimaal een week uitrekken, maar liever twee weken en dan blijven slapen in bijvoorbeeld Sagres, Portimão & Faro. Wij huurden vanaf laatstgenoemde een huurauto en een auto hier een must. Om de regio te bezoeken vlieg je snel en makkelijk naar Faro, een van de meest sfeervolle plekken in de Algarve. Hieronder vind je een optelling van een aantal mooie baaien, beginnend aan de westkant van Portugal, doorlopend naar het zuidoostelijke Faro.


Lees ook: Mijn route voor een roadtrip langs de zuidkust van Portugal

mooiste-stranden-portugalairbnb-korting


Carrapateira/strand van Bordeira & Praia do Amado

Het wijdste strand van Carrapateira/Bordeira ligt er bijzonder verlaten bij zo buiten het hoogseizoen. Dit is de plek voor rust en de meest geweldige uitzichten. Anders dan aan de zuidkust is het hier een stuk groener. De kleuren zijn zo intens en divers: van het groene achterland, de blauwe zee, rode rotsen, het gele zand en het witte schuim van de golven. Je kunt over een houten pad een stuk richting het water lopen, boven de rotsen uit, en zo zie je hoe wondermooi deze omgeving is. Carrapateira ligt aan de westkust waar de golven nóg beter zijn dan in het zuiden.

Sagres & Praia do Beliche

Sagres is het meest zuidwestelijkste punt van het Europese vaste land en daarom is het een plek met een rijke historie. In de 15e eeuw was het dit startpunt voor een wereldreis. En het punt waar indringers voor het eerst op land kwamen. Bij Ponta de Sagres staan de overblijfselen van een 16e eeuws fort (fortaleza), waar nu tevens een vuurtoren staat. Cabo de São Vicente is hét meest zuidwestelijke punt van Europa en met zijn duizelingwekkende kliffen van maar liefts 75 meter hoogte biedt de kaap een gigantisch uitzicht, vooral bij zonsondergang. Dappere vissers staan op de rand van de afgrond en wagen letterlijk hun leven voor een beetje inkomen.

Het strand Praia De Beliche bij Sagres is een paradijsje voor surfers, van beginner tot de gevorderde surfer. En hoewel ik een beetje spijt heb dat ik zelf niet op een plank gestaan heb, was het kijken naar het spel in de golven al een fijne bezigheid op zich. Praia De Beliche is ingeklemd tussen 40 meter hoge kliffen en daardoor vind je er altijd wel een plekje uit de wind.

De mooiste stranden bij Lagos

De stranden bij Lagos behoren tot de mooiste ter wereld en zijn waarschijnlijk ook de meest gefotografeerde stranden van heel Portugal. Ponta da Piedade is een indrukwekkende verzameling van gele rotsen in het water. Op veel plekken langs de kust zie je grotten en rotsformaties, maar hier bij Lagos zijn ze op hun best. Helemaal in combinatie met de soms ruige blauwe zee. Praia Dona Ana is een van de bekendste stranden hier. Voor plekken die wat rustiger zijn moet je een stukje lopen, maar die zijn er ook in de buurt van Lagos genoeg te vinden.


Meer leesmateriaal: De mooiste stranden van noord Sardinië

stranden-algarve

Praia da Falésia bij Albufeira

Ik ben geen fan van hele drukke plekken vol feestende jongeren en ik moest ook even slikken toen ik het bordje Albufeira voorbij zag komen. Maar buiten het hoogseizoen om is het hier prima vertoeven. Zelf stopten we bij Praia De Falésia dat een uitgerekt strand bleek te zijn met een muur van rood en wit zand. In dit gedeelte van de Algarve vind je overigens veel golf velden.

De schiereilanden bij Faro

Het gebied rondom Faro staan niet bekend om de mooiste stranden van de Algarve. Toch zijn deze er wel. Faro een beschermd natuurgebied dat de naam Parque Naturel de Ria Formosa draagt. Het gebied heeft lagunes, zoutpannen en eilandjes met schitterende stranden. Hier komen veel vogelsoorten voor, waaronder een aantal zeldzame. Het Ria Formosa nationaal park bestaat uit drie (schier)eilanden. Eilanden met duinen en zandbanken. Met name Ilha Deserta, wat verlaten eiland betekend, is een rustige, fijne plek. Je vind er wel een aantal restaurants, waaronder Wax Restobar. Hier heb je de mooiste zonsondergang van de regio.


Lees ook: 15 x bijzonder overnachten in Portugal

stranden-portugal

surfen-portugal

stranden-algarve

mooiste-stranden-algarve

11 thoughts on “Hier vind je de mooiste stranden van de Algarve”

  1. Wat een prachtige plaatjes! Echt… heb 10 minuten genoten en bedacht dat ik er zelf was, haha. Mooi stuk ook… gave plaatsen als je de drukte eens wilt vermijden. Jij bent inmiddels Porto-kenner natuurlijk!

  2. Wat een mooie foto’s en inderdaad prachtige stranden! Ik ga in mei een weekje naar Portugal, ben heel benieuwd, ben er nog niet eerder geweest.

  3. Oh prachtig! Wij bezochten voornamelijk het binnenland van Portugal, maar we moeten duidelijk ook nog eens een roadtrip maken langs de vele mooie stranden! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.