Op zoek naar outdoor activiteiten in Appelscha in Friesland? Het Zuidoosten van Friesland blijkt een regio te zijn dat veel in petto heeft. Hoewel ik al redelijk veel van Nederland heb ontdekt had ik geen idee dat Friesland meer is dan dé water provincie. Het andere Friesland vind je tegen de grens met Drente aan, en niet ver van de provincie Groningen. In Zuidoost Friesland, rondom Appelscha heb je diverse natuurgebieden. Van bossen, stuifzanden, heidevelden en veengronden. Ideaal voor wandelaars, en voor outdoor liefhebbers. Wil je een weekendje weg in Zuidoost Friesland? Dit zijn mijn tips voor restaurants, een toffe overnachting en outdoor activiteiten in Appelscha en omgeving.

Outdoor activiteiten in Appelscha

Appelscha is een dorp in Friesland, niet ver van Drachten, Oosterwolde en Dwingeloo. In de regio Zuidoost Friesland word je omringt door natuur. Zo zijn er drie Nationale Parken. Hier geen grote vaar meren maar een ander oer-Hollands landschap van weilanden, kronkelende beekjes, bossen en velden met veen of heide. De afwisselde natuur nodigt direct uit om er op uit te gaan. Er zijn talloze outdoor activiteiten in Appelscha te doen. Welke en waar je dit kunt doen lees je in dit artikel.

- outdoor activiteiten in Appelscha -

Ziplinen en klimmen

Een van de tofste dingen van reizen vind ik persoonlijk het avontuur opzoeken en het doen van nieuwe dingen. Momenteel kunnen we niet ver reizen maar gelukkig vind je het avontuurlijke ook dichtbij huis. Zo kun je in Zuidoost Friesland niet alleen wandelen door de bossen, maar ook klimmen en ziplinen. Bij outdoor bedrijf De Jongens van Outdoor midden in Appelscha kun je allerlei activiteiten doen, waaronder de bomen in. In het bos bij Appelscha zijn meerdere parcours uitgezet bestaande uit hangbruggen, ladders, touwen en andere manieren om (gezekerd en wel) van boom tot boom te komen. Een leuke activiteit voor jong en oud. Het behoort tot een van de leukste klimparken in Nederland.

Mountainbiken in Appelscha

Een van de mooiste mountainbike routes van Nederland ligt in Appelscha en gaat door het Drents- Friese Wold. Naast de Jongens van Outdoor zit Kramer fietsverhuur waar je moutainbikes (en andere fietsen) kunt huren. Vanuit het dorp gaan verschillende MTB-routes die je zelf makkelijk kunt volgen. De routes gaan dwars door de bossen, over heuvels, langs heidevelden en zandverstuivingen. Er zijn meerdere routes die je kunt combineren en geschikt zijn voor elk niveau. Bij de Jongens van Outdoor kun je tevens een tour boeken.

bierbrouwerij-Drenthe

MBT-route-appelscha

doen-in-appelscha

bosbergtoren-friesland

Ontdek het Drents- Friese Wold

Het Nationaal Park Drents- Friese Wold is een natuurgebied op de grens van Drenthe en Friesland. Het heeft een grootte van ruim 6000 hectare, bestaande uit bos, heide, stuifzand en graslanden. Daarmee behoort het tot één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het hele jaar door kun je er wandelen. In september groeit de paarse heide en over de zandvlaktes lopen is in de juist veel prettiger zonder felle zon. Zomers kun je wandelen in de schaduw en in het voorjaar vogels spotten. Het Drents-Friese Wold is voor Europa een belangrijk natuurgebied vanwege de diversiteit en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied.

Met een E-Chopper het landschap verkennen

Na de nodige outdoor activiteiten in Appelscha kunnen de spieren wel wat rust gebruiken, maar je wilt niks missen van de omgeving. De oplossing is een e-chopper. Dit is een elektrische scooter die je steeds meer gaat zien. De grootste voordelen zijn het gemak waarmee je er kunt rijden, en bovenal de feit dat er geen uitstoot is en geen geluid. Zo kun je in stilte door de natuur (op de paden) rijden. Je hebt wel een rijbewijs nodig om de e-choppers te mogen besturen. De elektrische scooters gaan maximaal 30 kilometer per uur en een helm is niet nodig. E-choppers zijn te huur bij Quads4All in Oosterwolde. Vanuit hier kun je mooie routes door het Drents-Friese Wold en het Friese landschap volgen.

Uitkijktorens beklimmen

In en rondom Appelscha zijn meerdere uitkijktorens te beklimmen. Soms om vogels te spotten of om nog beter van de weidse omgeving te kunnen genieten. Wanneer je bovenaan in de Bosbergtoren staat ben je op dat moment op het hoogste punt van het vaste Friese land. Deze toren staat op een 20 meter hoge stuifduin en is zelf nog eens 33 meter hoog. Vanaf het hoogste terras zie je de stad Groningen en Leeuwarden liggen. Tickets voor de Bosbergtoren kosten € 2 en er is tevens een lift. Naast de toren, in het zand, leeft een ruim 300 jaar oude eik. Drie grote takken van de boom zijn zichtbaar, de rest is verdwenen onder de stuifduin.

In Fochteloërveen staat een andere uitkijktoren welke een bezoek waard is. Fochteloërveen is een prachtig natuurgbied en een van de laatste hoogveengebieden in ons land. Het is een geliefde plek voor vele soorten vogels. Vanaf uitkijktoren De Zeven heb je grote kans bijzondere vogelsoorten - zoals de kraanvogel -  te zien. Deze toren heeft een hoogte van 18 meter en heeft de vorm van een 7. Andere mooie uitkijkpunten zijn uitkijktoren Doldersummerveld en uitkijktoren Aekingerzand.

Suppen en Kajakken

In Zuidoost Friesland heb je niet van de grote meren die je bijvoorbeeld in het noorden en westen hebt. Toch kun je ook met een sup of kajak Appelscha en omgeving verkennen. Van oorsprong is dit namelijk een veengebied. Fochteloërveen is nog een van de weinige veen gebieden in Nederland. Andere gebieden zijn grotendeels afgegraven. Hierdoor zijn er allerlei slootjes, kanalen en plassen ontstaan. Deze zijn perfect om te suppen of kajakken. Het is beschut, omringt door natuur en ontzettend rustig. Via de Jongens van Outdoor kun je onder andere kano’s en Supboards huren. Zij weten ook leuke routes.

➞ Leuke outdoor activiteiten in Nederland
➞ Boshuisjes in Nederland

eten-Oosterwolde

volle-leven-restaurant

Maallust

restaurant-oosterwolde

Restaurants in Zuidoost Friesland

Van deze outdoor activiteiten in Appelscha krijg je gegarandeerd trek. Bij deze restaurants in Appelscha en omgeving kun je terecht voor een heerlijk diner, een goede borrel of uitgebreide lunch.

Herberg het Volle Leven

In de keuken van Herberg het Volle Leven draait alles om groen, duurzaam en vooral lekker eten. Ze serveren hier uitsluitend vegetarische gerechten maar eerlijk gezegd merk je daar niet veel van. Sommige gerechten zijn zo goed in elkaar gezet dat je dubbel moet checken of het echt groenten zijn. Gerookte knol met cantharellen, zeekraal en gemarineerde uitjes. De rooksmaak maakt het echt een fantastisch gerecht. De borden worden opgemaakt als schilderijtjes en de bieding is enorm vriendelijk. Hier logeren is ook mogelijk.

Trambaan8

In het centrum van Oosterwolde vind je Trambaan8. Een heerlijke plek waar je uitgebreid kunt lunchen of kunt high tea' en. Ga voor een luxe Chai latte met een van de huisgemaakte taarten of kies net als ik voor een halloumi burger met zoete aardappel en friet. Er zijn genoeg vegetarisch en veganistisch opties.

Maallust (in Drenthe)

Net over de grens van Friesland naar Drenthe ligt bierbrouwerij en kaasmakerij MaallustEen perfecte stop tijdens een fietstocht naar Fochteloërveen en Veenhuizen. Op het gezellige en ruime terras geniet je van een stevige lunch met bijpassend bier. Zelf gemaakt in de brouwerij. Voor de liefhebbers is het mogelijk een rondleiding krijgen en alles te leren over het brouwproces. Tegenover Maallust zit een kaaswinkel waar je lokale en zelfgemaakt kazen kunt kopen.

bezienswaardigheden-friesland

klimbos-appelscha

Fochteloërveen

natuur-friesland

Drents- Friese Wold

MTB-routes-Nederland

B&B-Friesland

herberg-het-volle-leven

doen-in-appelscha