Ben je liefhebber van actief bezig zijn in de buitenlucht? Voor een beetje avontuur en adrenaline hoef je in elk geval niet ver te reizen. Deze outdoor activiteiten in Nederland zijn geschikt voor sportievelingen, maar ook als je dat wat minder bent kun je bijvoorbeeld ziplinen of wandelen. Of je nu op zoek bent naar een uitje met het gezin, een toffe activiteit tijdens je vakantie of dat mountainbike fan bent. In dit artikel staat voor ieder wat wils.

Leuke outdoor activiteiten Nederland

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Tijdens de meeste weersomstandigheden kun je prima een outdoor activiteit ondernemen. Daarbij is de juiste kleding belangrijk. Trek sportieve kleding aan en regenkleding als er een kans is dat je nat wordt. De leukste outdoor activiteiten vind je door het hele land. Zo kun je in Flevoland en Friesland genieten op het water, en in Drenthe of op de Veluwe juist de bossen in. Een top tien met buiten activiteiten in eigen land.

Outdoor activiteiten Nederland


Mountainbiken

mountainbiken-in-Nederland

Nederland mag dan geen echte bergen hebben, toch is het leuk om met een mountainbike door de bossen de crossen. Door het hele land zijn toffe routes te vinden (MTB routes). Niet alleen in Limburg kun je fietsen maar bijvoorbeeld ook in het Nationaal Park Drents- Friese Wold, Amerongen en Lochem. Maar ook op Ameland kun je mountainbiken en stukjes over het strand fietsen. Tijdens het mountainbiken in Nederland kom je door bossen, stuifzanden, langs heide, heb je heuvels, scherpe bochten en hobbels.

➞ Mountainbike arrangementen Nederland
➞ Lees ook: de leukste Airbnb's in Nederland

Wadlopen

outdoor-activiteiten-nederland

Een van de dingen die je als outdoor liefhebber een keer gedaan moet hebben is wadlopen. Het Wad is iets unieks en wadlopen is de perfecte manier om ons werelderfgoed te ontdekken. Bij laagwater kun feitelijke lopen over de bodem van de zee. Het leuke is dat bijna iedereen kan wadlopen, alleen de allerkleinste moeten nog een paar jaartjes wachten. Een tocht kan namelijk best intensief zijn en er is altijd een tijdsdruk vanwege het water.

➞ Lees ook meer over wadlopen naar Schiermonnikoog
➞ 3-daags arrangement wadlopen

Kano / Kajak

kano-in-nederland

Met een kano of kajak kun je talloze smalle rivieren, meertjes en sloten in Nederland trotseren. De mooiste plek om dit te doen is in Nationaal Park De Biesbosch. De omgeving is waterrijk en erg groen, grote boten kunnen hier niet komen en je hebt er kans om bevers te zien. In een kano of kajak ben je inspannend bezig en geniet je tegelijk van de natuur. Je kunt makkelijk aanleggen en pauzeren naast het water. Ook bij de Weerribben en in Friesland kun je goed kanoën en kajakken.

➞ Koop een (opblaasbare) kano of kajak
➞ Ontdek Zeeland vanaf het water

Wijngaarden bezoeken

doen-in-nederland

Voor een bezoek aan wijnboer hoef je tegenwoordig niet meer naar Frankrijk. Door het hele land zijn inmiddels wijngaarden te vinden, maar vooral in Gelderland en Limburg. Tijdens een bezoek kun je een rondleiding krijgen door de wijngaard waarbij je alles leert over de druiven en het proces naar wijn. Daarna mag je uiteraard een aantal glaasjes proeven. Dit is wel een van de meest ontspannen outdoor activiteiten in Nederland. Liever de handen uit de mouwen steken? Bij een aantal wijnboeren kun je helpen met het plukken van de druiven.

➞ Bekijk culinaire arrangementen in Nederland
➞ Lees meer over wijn uit de Achterhoek

Wandelen

hiken-nederland

Wandelen kun je op vrijwel alle plekken doen, maar sommige natuurgebieden zijn er net wat beter geschikt voor. Je kunt kiezen voor een dagtocht maar ook meerdaagse wandelingen, zoals het Pieterpad. Dit is de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland en gaat van Groningen naar Limburg. Een aantal van de mooiste wandelroutes in Nederland zijn: Noordhollands Duinreservaat, Utrechtse Heuvelrug, Dal en watermolens van de Mosbeek, langs de Leuvenumse Beek, 14-vennenroute in de Oisterwijkse bossen, Wodanseiken in Wolfheze en Boswandeling Deelerwoud.

➞ Glamping in Nederland
➞ Wandelarrangementen in Nederland

Zeilen

leuke-outdoor-activiteiten

Nederland is een waterland en ook een zeil bestemming bij uitstek. Op vele plekken langs het IJsselmeer kun je bijvoorbeeld een boot huren of zeil-lessen nemen. Heb je een zeilboot met kajuit dan is het kamperen op het water en kun je elke dag bij leuke dorpen als Urk, Enkhuizen en Hoorn aanleggen. Een uitje op het water geeft nog meer het vakantie gevoel. Liever niet zelf aan het roer? Vaar dan mee met bijvoorbeeld HollandSail langs de Waddeneilanden, of ga mee met zeilschip Bounty naar de Markerwadden.

➞ Tips om een boot te huren in Nederland
➞ Meer informatie over zeil reizen

Safari

safari-nederland

Ben je natuur/dierenliefhebber en maak je graag foto's? Dan is een safari ergens in Nederland een aanrader. In verschillende natuurgebieden, zoals in de Oostvaardersplassen, op de Veluwe of National Park Lauwersmeer, kun je met een gids op pad en op safari. Soms met een speciale auto, soms lopend. Je komt op plekken waar je normaal niet komt en kunt zo beter dieren spotten. De boswachter kent de dieren en de beste plekjes om ze te zien.

➞ De mooiste natuurgebieden in eigen land
➞ Bekijk Natuurhuisjes in Nederland

Suppen

suppen-in-nederland

Suppen is een watersport waarbij je op een bord zit of staat en je voor beweegt door middel van een peddel. Je doet geen wedstrijd het is vooral een heel ontspannen buiten activiteiten voor in de zomer. Suppen is niet moeilijk en is voor iedereen toegankelijk, enige vereiste is dat je kunt zwemmen. Je kunt op verschillende plaatsen aan een het water een board huren, maar je kunt ook zelf een board aanschaffen. Je kunt het beste op kleine rustige wateren met je board het water op.

➞ Lees meer artikelen over suppen
➞ Koop je eigen SUP board

Klimmen en ziplinen

klimbos-Nederland

Een echt toffe outdoor activiteit in Nederland is klimmen. Er zijn buiten klimwanden die je kunt doen, zoals in Rotterdam en Groningen, maar je kunt ook klimmen tussen de boomtoppen. Klimmen is voor jong en oud, je bent altijd goed gezekerd en je kunt op verschillende manieren van boom tot boom klimmen. Over een touw of zwevende trap bijvoorbeeld. Tussen lange stukken en plekken met hoogteverschil kun je ziplinend naar de overkant. Klimbossen heb je onder andere in Apeldoorn, Almere, Appelscha, Brabantse wal en Lage Vuursche.

➞ 10x boshuisjes in Nederland
➞ Tips voor leuke, originele plekken in eigen land

Golf surfen

surfen-in-nederland

Golfsurfen kan ook in Nederland (meestal) prima. Aan de Noordzeestranden worden bijvoorbeeld surfkampen georganiseerd. Zowel voor beginners als voor gevorderde golfsurfers. Alleen een lesje of materiaal huren voor een paar uur kan op de bekende strandplekken zoals Scheveningen, Wijk aan Zee en Zandvoort ook. Op de binnenmeren in bijvoorbeeld Friesland kun je ook goed leren windsurfen.

➞ De leukste strandtenten in Nederland
➞ De beste plekken om te golfsurfen