Zeg je Zweden dan zeg je natuur. Eindeloze bossen, meren, rendieren maar ook rode huisjes en kaneelbroodjes. Zweden behoort tot een van mijn favoriete bestemmingen in Europa want op weinig andere plekken kun je zo ontspannen op plekken waar je nog echte wildernis vindt. Je mag overal mag kamperen en zomers is het heerlijk weer. In juni maakte ik een road trip door Zweeds Lapland, het noordelijke deel van Zweden. Een rondreis door Zweden in de zomer is wat mij betreft een uitstekend idee. De hoogtepunten van mijn road trip deel ik in dit artikel.

Route road trip Zweeds Lapland


Inhoud van dit artikel

Zweeds Lapland in de zomer
Rijden en huurauto
Skellefteå
Bjüroklubb Nature Reserve
Pite-Rönnskär
Piteå
Storforsen
Grodkällan
Svansele
Kungsleden

Zweeds Lapland in de zomer

Bij veel mensen staat Zweeds Lapland bekend als een winterse bestemming. Vanaf november tot maart vind je er dan ook sneeuw, ijs, Huskies en het noorderlicht. Maar in de zomermaanden is het noordelijke deel van Zweden bijna net zo mooi. Zelf rondreizen is dan een stuk makkelijker en ook dan is er van alles te doen. De noordelijke ligging brengt als grootste voordeel met zich mee dat de zomeravonden eindeloos lang zijn en het licht prachtig is. De kans op regen is klein en de zon schijnt er vaker dan in Nederland. Zweeds Lapland in de zomer is voordeliger dan de winter en het is de ideale bestemming voor outdoor liefhebbers en rustzoekers.

Rijden en autohuur Zweden

Auto rijden is geen probleem wanneer je Zweeds Lapland in de zomer bezoekt. De wegen zijn erg rustig en goed begaanbaar. Files hoef je er niet te verwachten en er zijn geen tolwegen in Zweeds Lapland. Op de snelle autoweg geldt een maximum snelheid van 90–110 km per uur. Het enige waar je goed op moet letten bij auto rijden in Zweden zijn dieren. ’s Nachts rijden is af te raden omdat de kans groot is dat je een dier aanrijdt. Ook overdag kan dit gebeuren, waakzaamheid is dus altijd geboden.

Je kunt met eigen auto naar Zweden rijden maar Zweeds Lapland is een aardig stuk rijden dus vliegen naar Zweeds Lapland is soms een betere optie. Transavia vliegt naar Zweeds Lapland maar de periodes verschillen nog wel eens. Het beste kun je daarom de website in de gaten houden. Doorgaans vlieg je vanuit Rotterdam naar Skellefteå. Vanuit de luchthaven kun je in elk geval een huurauto ophalen. Zelf heb ik goede ervaringen met Sunny Cars en EasyTerra. Onderstaande route gaat met name door het oostelijke deel van Zweeds Lapland.

➞ Kamperen in Zweden
➞ Bekijk vakanties naar Zweden

Zweeds-lapland-zomer

rondreis-zweeds-lapland

rondreis-zweden

bezienswaardigheden-zweeds-lapland

Skellefteå

Skellefteå is de plek waar je met het vliegtuig aankomt en is een van de grootste steden tijdens deze road trip Zweeds Lapland. Nog steeds is het geen enorme stad maar wel een waar je boodschappen kunt doen, en uit eten kunt gaan. Skellefteå ligt aan een rivier en in de omgeving kun je talloze buitenactiviteiten ondernemen. Op loopafstand van het centrum zit Swenature AB, waarbij je onder andere kano’s kunt huren. Skellefteå kent zowel een modern als een historische gedeelte; Bonnstan genaamd. In dit deel van de stad ga je terug in de tijd met de bijzondere houten huisjes.

Accommodatie: Quality Hotel Skellefteå Stadshotell

Bjüroklubb Nature Reserve

Ten zuiden van de stad Skellefteå op een schiereiland ligt Bjüroklubb Nature Reserve. Bjuröklubb is een prachtig natuurgebied met een lange en rijke geschiedenis. In de bronstijd waren hier tijdelijke nederzettingen en halverwege de jaren 1850 was Bjuröklubb de basis voor 52 bemanningsleden van vissersboten. Tegenwoordig is Bjuröklubb een natuurreservaat van nationaal belang door de unieke natuur en cultuur. Er zijn een aantal historisch monumenten te vinden, zo staat er een kapel uit 1600 op een hoge klif, zijn er nog oude nederzettingen en is er een gele vuurtoren. Verder is er een restaurant te vinden waar je zomers een stop kunt maken. Overal kun je wandelen en genieten van fantastische uitzicht over zee. 

Pite-Rönnskär

Op ongeveer 40 minuten rijden in noordelijke richting vanuit Skellefteå ligt het gehucht Kinnbäck, met een kleine haven waar bootjes naar de eilandjes voor de kust uitvaren. Veelal komen de locals er om naar een vakantiehuis op één van de eilanden te gaan, maar als toerist kun je ook een bijzondere plek bezoeken. Namelijk het kleine (voormalige) visserseiland Pite-Rönnskär. Pite-Rönnskär is onderdeel van het Vargödrag Natuurreservaat. Op het eiland staat een vuurtoren uit 1862 en vanaf de top heb je een fenomenaal uitzicht. Ook het kapelletje uit de achttiende eeuw aan het einde van een houten pad (letterlijk twee planken naast elkaar) is een bezienswaardigheid op zich. Bijzonder op het eiland is dat de ene kant helemaal groen is en de andere kant juist kaal met keien en huisjes. Er is één overnachtingsplek op het kleine eiland – kinnbackskargard – en is een aanrader voor wie optimaal van de Zweedse schoonheid en rust wilt genieten.

Piteå

Piteå is de grootste stad van de regio Norrbotten en ligt net zoals de andere plekken aan de kust, ook wel de Zweedse Rivièra genoemd. Het mooie weer zomers, de zandstranden en met meer dan 1300 eilanden voor de kust absoluut terecht. Vanaf deze plek kun je het water op voor eindeloze kajaktochten en andere wateractiviteiten in de Botnische Golf. In de stad Piteå vind je een ruim aanbod aan winkels, cafés, hotels en restaurants.

Accommodatie: Stormyrbergets Lantgård

Zweden met Voigt Travel

Storforsen waterval

Tijdens deze road trip Zweeds Lapland volg je een aantal dagen de kustlijn, maar ontdek je ook het binnenland. Een van de meest indrukwekkende plekken is de Storforsen waterval. Officieel is het geen waterval omdat het water niet steil naar beneden gaat, maar er is wel sprake van een enorme stroomversnelling en bovendien is de rivier hier ontzetten breed. Het behoort tot een van de grootste stroomversnellingen van Europa en er stroomt dan ook gigantisch veel water tegelijk op hele hoge snelheid. Zeer indrukwekkend om te zien. De waterval ligt in het Storforsen Naturreserva, nabij de plaats Vidsel.

Svansele

Svansele is een plaats in de gemeente Norsjö en is een plek waar je kunt verblijven om te wandelen in de omgeving. Je hebt hier rijke bossen en wildlife. Bij het Svansele Wilderness Centre leer je alles over de lokale natuur. Wil je kennis maken met Huskies? Ook in de zomer kun je deze energieke honden ontmoeten en een wandeling met ze maken. Bezoek hiervoor bijvoorbeeld Lappland Emotions. Ook voor andere tours in de wildernis zoals kamperen bij het meer zit je hier goed.

Grodkällan

Een van de mooiste meren in Zweden ligt in het noorden van het land, ergens goed verstopt tussen de bossen. Het is een omweg in deze route door Zweeds Lapland, maar dat is het extra rijden zeker waard. Grodkällan is een klein meer dat een felblauwe kleur heeft. Het water is ontzettend helder en prachtig gelegen tussen de moerassen. Vanaf de plek waar je de auto parkeert is het nog ongeveer 600 meter lopen naar Grodkällan en daarvoor kom je nog een ander meertje tegen.

Kungsleden

De Kungsleden is het belangrijkste wandelpad in Zweden en gelegen in het noorden. De route heeft een lengte van 425 kilometer dat loopt van Hemavan in het zuiden naar Abisko in het noorden. Je kunt een deel van de De Kungsleden combineren met een rondreis Zweeds Lapland, maar dan moet je wel uitwijken naar het westen. Vanaf Skellefteå is het ruim vier uur rijden naar Hemavan. De afstand Storforsen en het middelste deel van Kungsleden – bijvoorbeeld Kvikkjokk – is ongeveer twee uur rijden.

tips-vakantie-zweden

roadtrip-scandinavië

Zweeds-lapland-zomer

roadtrip-Zweeds-lapland

roadtrip-zweeds-lapland

rondreis-lapland

road-trip-noord-zweden

roadtrip-lapland-zomer

lapland-in-de-zomer

backpacken-zweden

road-trip-zweeds-lapland

road-trip-zweden