In een outdoor land als Zweden is het heerlijk om in de zomer te kamperen. Je vindt er eindeloze natuur en afgelegen plekken waar je je tent kun opzetten, maar er zijn ook veel mooie campings dichtbij de natuur. Kamperen in Zweden kun je op verschillende manieren doen: in het wild in een tent, maar bijvoorbeeld ook met een camperbusje en overnachten op een camping. Daarnaast heb je speciale hutten waar je als hiker kunt overnachten.
Kamperen in Zweden
Kun je kamperen met een hond in Zweden, wat kosten gemiddelde campings, wat zijn de regels voor wildkamperen en zijn er in de zomer in Zweden echt zoveel muggen? In dit artikel lees je alle tips voor kamperen en Zweden. Daarnaast vind je in dit artikel een lijst met leuke campings. Het is immers niet voor niks dat Zweden tot ‘s werelds beste campinglanden behoort.
Wild kamperen in Zweden
Kamperen in het wild houdt in dat je geen plekje van te voren reserveert op een gefaciliteerd terrein, maar vaak midden in de natuur bent. Ergens overnachten op niet aangewezen locaties dus. Wildkamperen is toegankelijk voor iedereen, mits je je aan de geschreven en ongeschreven regels houdt. Controleer bijvoorbeeld altijd als eerst of je ergens wel mag staan. Hierbij heb je ook nog het verschil tussen bijvoorbeeld het allemansrecht en bivakkeren. Het allemansrecht komt oorspronkelijk uit Zweden en houdt in dat je in Noorwegen, Zweden en Finland het gewoonterecht hebt om al het grond te betreden om van de vrije natuur te genieten. Dit betekent dus dat je overal mag gaan staan, zelfs op het landgoed van particulieren. Het is wel aan te raden om dat van te voren te vragen. Slaap je ergens een nachtje dan wordt dit bivakkeren (van 19u tot 9u mag je ergens staan) genoemd. De regels hiervoor zijn minder streng dan bij langer wild kamperen.
Tijdens hiking trails in zweden kom je vaak houten hutten tegen die open zijn. Ook deze kunnen gebruikt worden om te overnachten. Je vindt er vaak ook een vuurplaats. Sanitaire voorzieningen zijn er meestal niet.
Campings in Zweden
In Zweden vind je een groot aanbod aan campings, maar je moet wel weten waar je ze kunt vinden. Daarbij moet je vaak in het bezit zijn van een camping kaart (Camping Key Europe). Over het algemeen is er last-minute vaak wel een plekje voor een tent, maar wil je een huisje of plek met stroom, dan kun je zomers beter maar van te voren reserveren. De meeste campings beschikken over een grasveld voor caravans en tenten, maar enkele hebben een mooi stuk natuur aan zee of aan een meer. Verder heb je de keuze uit een plek en zonder stroom.
➞ Een avontuurlijke reis Zweden met Nordic Woods
➞ Paklijst: Onmisbare spullen als je gaat (wild)kamperen
Campings Zuid Zweden | Campings Centraal Zweden | Campings noord Zweden |
Kamperen met de Camping Key Europe kaart
Veel campings in Zweden zijn aangesloten bij SCR Swedish Camping, de Zweedse campingbond. Kom je bij een camping waar je een logo van deze campingbond ziet? Dan heb je een lidmaatschapskaart nodig. Deze kun je bij de camping zelf aanschaffen maar ANWB verkoopt deze bijvoorbeeld ook. Een kaart kost 160 SEK. De kaart is een jaar geldig en je kunt dan sneller in- en uitchecken. Bovendien profiteer je van een groot aantal speciale aanbiedingen, waaronder korting op sommige ferry overtochten van en naar Zweden.
Road trip en kamperen met een camper
Wild kamperen met een camper is minder toegankelijk dan wild kamperen met een tent. Je bent namelijk minder flexibel en aangewezen op parkeerplaatsen, en je mag niet altijd overal staan. Op de parkeerplaatsen waar je wel mag overnachten met een camper zijn vaak niet heel sfeervol. Zelf reisde ik met een camper door zuid Zweden en daar wisselde we campings af met wildkamperen. Je kunt natuurlijk altijd op zoek naar natuur-campings.
De kosten voor kamperen in Zweden
Zweden is het minst dure land van Scandinavië en over het algemeen ook goedkoper dan Denemarken. De meeste prijzen zijn zelfs te vergelijken met Nederlandse prijzen, op alcohol na. Benzine is bijvoorbeeld goedkoper dan in Nederland. De prijzen voor een camping in Zweden variëren per seizoen. Daarnaast is het dus slim op een camping kaart aan te schaffen. Dit kost 13 euro voor een jaar. Op campings kun je vaak kiezen of je een plek wil met of zonder elektriciteit, zonder is uiteraard voordeliger. Over het algemeen betaal je in het hoogseizoen 10 to 18 euro per nacht voor een gemiddelde camping en basic plek. Zelf betaalde ik voor een plek met de camper toch voor 20/30 euro. Voor een Trekkershut/Stuga 50 tot 85 euro per nacht en voor een Vakantiehuisje 400 - 900 euro per week.
Wilde dieren?
Is (wild)kamperen in Zweden wel veilig en zijn er geen gevaarlijke dieren? Over het algemeen is Zweden hartstikke veilig. Je hebt er wilde dieren zoals de eland, wolven, de veelvraat en zelfs beren, maar daar zul je weinig van merken. De dieren zijn hartstikke schuw en zullen ver uit de buurt blijven. Het is wel aan te raden om je eten altijd goed op te bergen in afgesloten boxen. Kom je toch een wild dier tegen dan kun je het best veel geluid maken.
Muggen in Zweden zijn zomers een veel groter probleem dan de grote wilde dieren. De Zweedse mug, of de 'mygg', is gelukkig minder vervelend dan de kleine midges; steekvliegjes die vooral in noord Europa voorkomen. De muggen houden erg van stilstaand water, deze plekken kun je in de zomermaanden dus beter vermijden. Ga liever op een plek kamperen waar ook een windje staat. Koop ter plekke de Zweedse ´junglemuggenolie´, die is namelijk sterker dan die in Nederland. Wanneer je naar Zweden in de zomer gaat kun je dus het best lange kleding aandoen en bijvoorbeeld een klamboe meenemen.
Kamperen met de hond in Zweden
In principe is Zweden een toegankelijk land om je viervoeter mee te nemen. Wel moet de hond een Europees dierenpaspoort hebben waar de vaccinaties in staan. De hond moet uiterlijk drie weken voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës, bij een erkende dierenarts en met een internationaal erkend vaccin. Voor het eerst vliegen met je hond naar Zweden? Dan moeten alle documenten door de douane worden gestempeld.
➞ Lees hier in welke landen je mag wildkamperen
➞ Op vakantie naar Scandinavië: kies je voor Noorwegen, Zweden of Finland
Dit delen:
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)