Tijdens mijn stedentrip Valencia stond een bezoek aan de stad van Kunst en Wetenschap, ook wel the City of the Arts and Sciences, op het programma. Misschien wel het hoogtepunt van Valencia. Het is futuristisch park met bijzondere musea unieke bouwwerken. Ben ik normaal niet zo van de moderne architectuur, dit park vind ik echt fantastisch. Je kunt het park bekijken op het vooral te bekijken: heerlijk plaatjes schieten en wandelen in de toekomst. Maar er is ook van alles te doen.

Stad van Kunst en Wetenschap

Het complex bestaat uit 6 delen: L’Umbracle, Palau de les Arts Reina Sofia, L’Oceanogràfic, L’Hemisfèric, het Museu de les Ciències Príncipe Felipe en het Agora. Een operagebouw, moderne cinema, Botanische tuin, wetenschapsmuseum, een evenementenhal en een dolfinarium. Ik ben zelf alleen bij het Oceanogràfic binnen geweest en dat was prachtig om te zien. De dieren lijken happy en genoeg ruimte te hebben. Alleen al het hoofdgebouw is van buiten bijzonder om te zien. De zon glinsters in het vele glas. Het lijkt net of de gebouwen leven, ze dansen tussen de palmbomen.

Stad van Kunst en Wetenschap is ontworpen door Santiago Calatrava. Helaas heeft hij zelf nooit zijn stad in het echt kunnen zien. Twee jaar voordat de bouw begon stierf hij. In 1989 is de bouw van het complex begonnen en twintig jaar later, in 2009 was het klaar.

Voor mij was het een feestje om door het park te lopen. Toen we fietsen door de gedroogde Turia rivier aankwamen schrok ik bijna van de gebouwen die langzaam te voorschijn komen. De gebouwen zijn enorm uniek & vooral heel fotogeniek. De ronde vormen spreken aan, net als het wit met blauw en de vele mozaïek. Ik kan uren steentjes tellen, ook al zijn ze allemaal blauw. Zo fantaserend te zien en te beseffen hoeveel werk dit is geweest. De tuin met de witte bogen er om heen. Waar het op slaat weet ik niet, dat ik hier foto's van wilde hebben wist ik wel. Op het water langs de ronde koepen wordt begonnen met de opbouw van een modeshow. Ik weet zeker dat het een spectaculaire show zal worden.

Tijd voor plaatjes. Want het onmogelijk om verder in woorden te beschrijven hoe de Stad van Kunst en Wetenschap er werkelijk uit ziet.

➞ Bekijk het vakantieaanbod naar Valencia van De Vakantiediscounter


Lees ook: Reistips en bezienswaardigheden voor het fijne Valencia

stad-kunst-wetenschap

kunst-valencia

valencia

doen-in-valencia

museum-valencia

stad-van-kunst-en-wetenschap-valencia