In twee volle dagen heb ik enorm veel gezien van de fascinerende, compacte stad Riga. Een stad die het beste heeft van drie werelden: Rusland, Scandinavië én de Baltische staten. Daarbij is het een ontzettende kleurrijke stad en zeer budgetvriendelijk. Op zoek naar tips voor Riga?

Mini-reisgids & tips voor Riga

Republika Latvija. Tussen Estland, Rusland, Litouwen, Wit-Rusland en de Baltische zee ligt het kleine, fijne Letland. Ongeveer anderhalf keer zo groot als Nederland. Pas sinds 1991 is het land onafhankelijk en het heeft dan ook veel bezetting meegemaakt. Door Zweedse Duitse, Poolse en Russische overheersing zijn er veel verschillende stijlen te zien: van romaans, gotisch en Jugendstil tot neo-Byzantijns en barok. Het lijkt alsof hier de tijd even heeft stil gestaan. Alsof we terug zijn in de 19e eeuw. De afscheiding van de Sovjetunie werd de Zingende Revolutie genoemd. Niet zonder reden, want als er iets is wat de Letten graag doen, dan is dat zingen en muziek maken.

Vanuit het vliegtuig komt de ongerepte kust en het bosrijke landschap je tegemoet. Letland bestaat voor 42% uit bos en uit meer dan 1000 meren. En of dat ook terug komt in het eten. Op de markt komt alles uit het bos en alles is zelfgeplukt. Biologisch en onbespoten? Ze weten niet beter, en al snel weet ik dat Letland en ik hele goede vrienden kunnen worden.

Slapen in Riga?

tips-voor-riga

Hoe kom je er?

Riga heeft een eigen vliegveld dat op ongeveer een kwartier rijden van het stadscentrum ligt. Air Baltic is de grootste maatschappij dat naar Letland vliegt, maar je kunt vanaf Amsterdam ook rechtstreeks vliegen met KLM. De goedkoopste optie is om te vliegen vanaf Eindhoven met Wizz Air. Letland is voor ons een ontzettend goedkoop land wat er voor zorgt dat je veel kunt doen en vrij luxe uit eten kunt.

Mengelmoes van culturen

De bijzondere ligging en rijke geschiedenis, zorgen voor een mengelmoes van culturen, van mensen en van stijlen. In twee dagen leerde ik een heel klein beetje van Rusland kennen, van Scandinavië en dus van de Baltische staten. Riga was één van de belangrijkste handelssteden aan de Oostzee en de Daugava-rivier splits het land in tweeën. Het land was welvarend in die tijd en ook dat is nog terug te zien. Russische invloeden door prachtige kerken, Scandinavische houten gekleurden huizen, er is van alles wat. Precies wat ik zo leuk vind aan Riga. Het ene moment zie je gouden druppels, het andere moment pastelkleurige gebouwen. Er is veel groen, een stadspark met een stukje van de rivier en de stad is omringt door bos. De mensen zijn niet heel rijk maar leven wel veel samen. Restaurants zitten niet altijd vol, er is niet veel geld te besteden, maar gezelligheid daarentegen is belangrijk voor Letten. ‘s Avonds is het de stad bruisend en veranderd de stad in een populair uitgaansgebied.

Bezienswaardigheden in Riga

Het is fijn rond te wandelen door de historische binnenstad van Riga dat pronkt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Genoeg smalle straatjes om in te verdwalen & genoeg fotogenieke pleinen. Livu Laukums is daar hét voorbeeld van. De Dom van Riga staat symbool voor de oude stad. De kathedraal is meer dan eens gebombardeerd en bestaat daardoor telkens herbouwd te zijn, uit verschillende bouwstijlen. het orgel dat binnen staat was vroeger de grootste ter wereld. Beklim De St. Peterskathedraal voor een prachtig 360 graden uitzicht over de stad. De Kathedraal is 72 meter hoog en een goed voorbeeld van de gotische architectuur van de Baltische staten. Tris Brali, de drie broeders, zijn de drie oudste huizen van Riga en staan midden in de binnenstad. Het witte huis is het oudst en gebouwd in de 15e eeuw. Toen Letland onderdeel was van tsaristisch Rusland is de prachtige neo-Byzantijnse kathedraal gebouwd. Midden in het park staat de Russisch-orthodoxe Geboorte van Christus-kathedraal met gouden gouden torens, vele ronde vormen en gekleurde tekeningen.

Langs de rivier en aan de overkant van het treinspoor staan enorme foodhallen, gevestigd in tientallen oude pakhuizen en in vijf voormalige zeppelinhangars. Dit is een van de meest toffe tips voor Riga. Alsof deze enorme Centrale markt nog niet genoeg is staat er buiten ook kraampjes met de meest verse en goedkope producten. Vooral cantharellen en blauwe bessen zijn er veel. En zelfs ‘s nachts staan mensen vanuit hun autobusje hun zelfgevonden of gekweekte groenten te verkopen. In de hallen vind je de lekkerste broden, kazen, zoette lekkernijen, vlees, vis, groenten en fruit.

Lekker eten en drink in Riga

De keuken van Letland vind ik fantastisch. Het is namelijk origineel, smaakvol en puur. Op de Centrale markt koop je de mooiste producten en de stad heeft een paar hele fijne restaurants. Mijn aanraders? MiiT voor de beste brownies, koffie en veggie/vegan food. Falafelburgers, groene erwtensoep en fijne salades. Lokale producten, een warme huiselijke sfeer en uitstekende kwaliteit eten vind je bij Valtera Restorãns. De beste cantharellensoep ter wereld als je het mij vraagt. Ware culinaire hoogstandjes bij Kalku Varti voor als je luxe wilt eten. Een spektakel aan tafel wanneer de chef zijn kunsten laten zien. Ijs maken van eiwit en stikstof en goddelijke tomaten-kokossoep. Ook leuk: katten cafe MINKA in de buitenwijk van de stad. Heb je thuis geen kat maar wel dol op deze diertjes? Ze lopen hier lekker rond en houden van knuffels!

Lees ook: Eten in Riga: 5 fijne restaurants

tips-voor-riga

tips-voor-riga

tips-voor-riga

tips-voor-riga

tips-voor-riga

tips-voor-riga

tips-voor-riga

tips-voor-riga

tips-voor-riga

tips-voor-riga

tips-voor-riga

tips-voor-riga

tips-voor-riga

tips-voor-riga

17 thoughts on “Tips voor Riga: Een kleurrijke & budgetvriendelijke stedentrip in Letland”

 1. Wat een mooie lichte foto’s. Ik ben een kleine week in Vilnius geweest en zie wel veel overeenkomsten. Ik vond Litouwen een aangename verrassing, ook qua eten. Ik zou de andere Baltische Staten ook graag willen bezoeken, maar dan wel in de zomer 🙂

  1. Nu ik Riga bezocht hebt smaakt dat naar meer. Ik ben ook benieuwd naar het platte land van de Baltische staten. En zomer is wel een aanrader ja =D

 2. Mooie foto’s! En leuk om te lezen dat er wat meer mensen de laatste jaren naar de Baltische landen reizen. Hoewel er in al de Baltische Staten veel Russen wonen, vond ik het in Letland wel veel overheersender dan bijvoorbeeld in Estland. Ik heb in Letland tijdens mijn studie Journalistiek een documentaire gedraaid over de verhoudingen tussen Letten en Russen in Letland. Veel Letten spreken Russisch omdat ze dat moesten leren tijdens de Sovet-periode, terwijl de Russen vandaag de dag nog steeds geen Lets kunnen spreken. Op sommige basisscholen kunnen Letse kinderen alleen worden ingeschreven met een Russisch formulier. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden waar het botst. Het is een vreemde, maar heel interessante geschiedenis. Miit is trouwens inderdaad een heel fijn tentje! 🙂

  1. Bedankt voor je reactie! Ik was er zelf te kort om te ervaren hoe er naar Rusland gekeken wordt. Fijn dat je dit deelt. Ik hoorde wel dat ze inderdaad nog steeds Russisch leren. Zo bizar dat het land nog maar zo kort onafhankelijk is (en nog steeds niet helemaal)!

   Tof dat je Miit kent! Woon(de) je zelf in Riga?

 3. Pingback: August Pleasures - Food Travel Photography
 4. Pingback: Top 5 beste restaurants in Europa
 5. Pingback: Valtera Restorāns, Riga
 6. Pingback: Kalku Varti Riga
 7. Pingback: Reisfotos Riga
 8. Riga staat al een tijd op mijn verlanglijst. Het lijkt me een bijzondere stad. Pas nog gekeken naar tickets, maar ik kon toen helaas niets betaalbaars vinden. Als ik jouw mooie foto’s zie krijg ik gelijk weer zin! Ga deze post zo op mijn shoutoutsaturday op Facebook delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.