Op zoek naar een originele stedentrip in Europa? Denk eens aan Riga! De hoofdstad van Letland is gezellig, kleurrijk en ondanks dat het compact is kun je er van alles zien en doen. Op zoek naar tips voor Riga? Riga is een stad die het beste heeft van drie werelden: een beetje van Rusland, Scandinavië én de Baltische staten. Daarbij is het een ontzettend kleurrijke stad en zeer budgetvriendelijk. In dit artikel deel ik bezienswaardigheden, restaurants en andere tips voor Riga.

De leukste tips voor Riga


Tussen de landen Estland, Rusland, Litouwen, Wit-Rusland en de Baltische zee ligt het kleine, fijne Letland, ongeveer anderhalf keer zo groot als Nederland. Pas sinds 1991 is het land onafhankelijk en het heeft dan ook veel bezetting meegemaakt. Door Zweedse, Duitse, Poolse en Russische overheersing zijn er veel verschillende stijlen te zien: van romaans, gotisch en Jugendstil tot neo-Byzantijns en barok. Het lijkt alsof hier de tijd even heeft stil gestaan. Alsof we terug zijn in de 19e eeuw. De afscheiding van de Sovjetunie werd de Zingende Revolutie genoemd. Niet zonder reden, want als er iets is wat de Letten graag doen, dan is dat zingen en muziek maken.

Vanuit het vliegtuig komt de ongerepte kust en het bosrijke landschap je tegemoet. Letland bestaat voor 42% uit bos en uit meer dan 1000 meren. En dat komt ook terug in het eten. Op de markt komt alles uit het bos en alles is zelfgeplukt. Maar eerst verken ik in de hoofdstad. De leukste tips voor Riga lees je hier.

1. Mengelmoes van culturen

De bijzondere ligging en rijke geschiedenis zorgen voor een mengelmoes van culturen, van mensen en van stijlen. Riga was één van de belangrijkste handelssteden aan de Oostzee en de Daugava-rivier splits het land in tweeën. Het land was welvarend in die tijd en ook dat is nog terug te zien. Russische invloeden door prachtige kerken, Scandinavische houten gekleurden huizen, er is van alles wat. Precies wat ik zo leuk vind aan Riga. Er is veel groen, een stadspark met een stukje van de rivier, en de stad is tevens omringt door bos. De mensen zijn niet heel rijk maar leven wel veel samen.

➞ Bekijk stedentrips naar Riga
➞ Lees ook: de leukste stedentrips van Europa

doen-in-riga

2. Bezienswaardigheden in Riga

Het centrum van Riga kent een handjevol mooie bezienswaardigheden. Vooral de gebouwen zijn er erg mooi dus vergeet niet om je heen en omhoog te kijken.

3. Old Town

Het is fijn rond te wandelen door de historische binnenstad van Riga dat pronkt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn veel smalle straatjes om in te dwalen en er zijn fotogenieke pleinen. Het plein Livu Laukums is daar wat mij betreft het beste voorbeeld van. Deze wordt omringt door pastelkleurige gebouwen, restaurants met terrasjes en zit een een mooie winkelstraat. De oude stad van Riga is een mengelmoes van architectuur. Een deel van voor de oorlog en een deel van erna.

4. Kerken en kathedralen in Riga

In Riga heb je een drietal kathedralen en kerken die in elk geval een bezoek waard zijn. Beklim bijvoorbeeld De St. Peterskathedraal voor een prachtig 360 graden uitzicht over de stad. De Kathedraal is 72 meter hoog en een goed voorbeeld van de gotische architectuur van de Baltische staten. Midden in de stad staat de mooie Nativity Cathedral met gouden gouden torens, vele ronde vormen en gekleurde tekeningen. De kathedraal is gebouwd in Neo-byzantijnse stijl, met veel orthodoxe invloeden. Daarnaast vind in Riga meer kerken zoals de Dom van Riga. Deze staat symbool voor de oude stad. De kathedraal is meer dan eens gebombardeerd en bestaat daardoor telkens herbouwd te zijn, uit verschillende bouwstijlen. het orgel dat binnen staat was vroeger de grootste ter wereld.

5. De drie broeders

Tris Brali, oftewel de drie broeders, zijn de drie oudste huizen van Riga en staan midden in de binnenstad. Het witte huis is het oudst en gebouwd in de 15e eeuw. Het is een kleine bezienswaardigheid in Riga en vooral leuk om even langs te lopen.

6. The House of Blackheads

Een van de meest genoemde tips voor Riga is een bezoek aan The House of Blackheads. Dit is het bekendste gebouw van de stad. Het gebouw stampt al uit de Middeleeuwen. Riga was toen een Hanzestad en dit was het hoofdkantoor voor behandel.

Riga-bezienswaardigheden

7. Grote centrale markt in Riga

Een van mijn beste tips voor Riga is een bezoek aan de lokale markt in de stad. Langs de rivier en aan de overkant van het treinspoor staan enorme foodhallen, gevestigd in tientallen oude pakhuizen en in vijf voormalige zeppelinhangars. Hier kun je van alles kopen, vooral cantharellen en blauwe bessen zijn er veel. In de hallen vind je de lekkerste broden, kazen, zoette lekkernijen, vlees, vis, groenten en fruit. Daarnaast kun je er ook non-food producten kopen. Alsof deze enorme Centrale markt nog niet genoeg is staat er buiten ook kraampjes met de meest verse en goedkope producten. Vooral cantharellen en blauwe bessen zijn er veel. En zelfs 's nachts staan mensen vanuit hun autobusje hun zelf gevonden of gekweekte groenten te verkopen.

8. Restaurants in Riga

De keuken van Letland vind ik fantastisch. Het is namelijk origineel, smaakvol en puur. Op de Centrale markt koop je de mooiste producten en de stad heeft een paar hele fijne restaurants. Mijn aanraders? MiiT voor de beste brownies, koffie en veggie/vegan food. Falafelburgers, groene erwtensoep en fijne salades. Lokale producten, een warme huiselijke sfeer en uitstekende kwaliteit eten vind je bij Valtera Restorãns. De beste cantharellensoep ter wereld als je het mij vraagt. Ware culinaire hoogstandjes bij Kalku Varti voor als je luxe wilt eten. Een spektakel aan tafel wanneer de chef zijn kunsten laten zien. Ijs maken van eiwit en stikstof en goddelijke tomaten-kokossoep. Ook leuk: katten cafe MINKA in de buitenwijk van de stad. Heb je thuis geen kat maar wel dol op deze diertjes? Ze lopen hier lekker rond en houden van knuffels. Restaurants zitten niet altijd vol, er is niet veel geld te besteden, maar gezelligheid daarentegen is belangrijk voor Letten. 's Avonds is het de stad bruisend en veranderd de stad in een populair uitgaansgebied.

9. Overnachten in Riga

Tijdens een stedentrip Riga is het leuk om in de oude stad te overnachten. Enkele fijne accommodaties in de stad zijn:

10. Zo regel je een stedentrip naar Riga

Riga heeft een eigen vliegveld dat op ongeveer een kwartier rijden van het stadscentrum ligt. Air Baltic is de grootste maatschappij dat naar Letland vliegt, maar je kunt vanaf Amsterdam ook rechtstreeks vliegen met KLM. Letland is voor ons een ontzettend goedkoop land wat er voor zorgt dat je veel kunt doen en vrij luxe uit eten kunt. Voor een accommodatie kun je kijken via Booking.com. De beste reistijd voor een stedentrip Riga is van april tot en met oktober. De winter is ook gezellig maar het kan er erg koud zijn.

tips-voor-riga

tips-voor-rigatips-voor-riga

tips-voor-riga

tips-voor-riga

tips-voor-riga

tips-voor-riga

tips-voor-riga

tips-voor-riga