De paarse Veluwse heide, oude kastelen en steden, unieke natuurgebieden en natuurlijk veel water. Ook in Nederland maak ik mooie tripjes en vermaak me opperbest. Elk seizoen vind ik mooi en elke regio is uniek. Het mooie van Nederland vind ik dat je in elk provincie weer iets totaal anders kunt doen. In dit artikel lees je voor elke provincie wat je er zoal kunt doen! Mijn favoriete uitstapjes in Nederland:

12 uitstapjes in Nederland

Dat zo’n klein landje bestaat uit 12 provincies is wonderbaarlijk te noemen. Het grootste voordeel? Elke provincie lijkt zijn eigen identiteit te hebben en dat is alleen maar leuk. Woon je in het midden van het land? Dan heb je geluk, in no-time ben je in alle uithoeken. Van Maastricht, Ameland, de paarse heide op de Veluwe tot aan Middelburg. En stiekem vind je in dit artikel nog veel meer dan 12 tips!


Lees ook: Tips en uitstapjes voor de Vlaamse kust

Noord Holland – Amsterdam & Zandvoort

Noord Holland barst van de mooie stranden en is de toegangspoort naar de Waddeneilanden. Toch blijft Amsterdam bij mij favoriet. Gewoonweg omdat de stad de mooiste grachten en herenhuizen heeft. Elke keer als ik er ben blijf ik er foto’s maken. De Grachtengordel, – Singel, Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht – vind ik het mooiste deel van de stad. Amsterdam zit bolvol leuke restaurants en dat is een van de hoofdredenen dat ik er regelmatig terug kom! Een uitstapje vanuit de hoofdstad maken? Bezoek dan het Muiderslot, het leuke Haarlem en Zandvoort!

Zuid Holland – Den Haag

Zeg je Zuid Holland, dan zeg je (oh oh) Den Haag. Grootste voordeel van Den Haag is dat je ontzettend dicht bij zee zit. Vanuit de Haagse Toren – het strijkijzer voor insiders – heb je een gigantisch uitzicht over de stad en ver daaromheen, zelfs Zoetermeer (en de skihal) is zichtbaar. In Den Haag kun je goed winkelen en hippe lunchtentjes komen uit de grond als snelgroeiend kool, luxe restaurants zijn er genoeg en ook is Den Haag steeds meer een echte bierstad. Leuk is om met de Ooievaart een boottocht door de stad te doen en natuurlijk sla je het Mauritshuis en de Ridderzaal op het Binnenhof tijdens een bezoek ook niet over. Tip: reserveer een diner in de Hoftrammm, je rijdt dan door heel Den Haag terwijl je geniet van heerlijk eten (bedacht voor Pierre Wind).

Zeeland – VW road trip 

Zeeland staat bekend om het water; de deltawerken en de watersnoodramp van 1953 bijvoorbeeld. Nu het water rustig is, is Zeeland de provincie om te relaxen aan zee, en om dit te verkennen met een heuse vintage Volkswagenbusje! Via deze website huurde ik het busje Mr Blue. Hier kun je mee rijden, maar ook in koken én slapen! In Zeeland zijn veel rustige (natuur)campings te vinden en zo’n busje geeft natuurlijk helemaal het surfgevoel. Laat dat in deze provincie nou ook heel goed kunnen ;).


Lees ook: Cultuur en natuur in de Maasvallei, het onontdekte gebied op de grens van Limburg en België

doen-in-nederland


Flevoland – De Oostvaardersplassen

Flevoland staat misschien bij velen nog niet heel bekend als een bruisende provincie. Terwijl er ontzettend veel te doen is. Houd je van watersport? Van natuur of moderne architectuur? Recent won Almere Centrum zelfs de titel voor  ‘Beste Binnenstad 2017-2019’! De Oostvaardersplassen is het pronkstuk van mijn provincie. Dieren spotten is een van mijn lievelingshobby’s en daarom werd de Oostvaardersplassen een van mijn lievelingsplekken. Een safari in de Oostvaardersplassen kan ik echt iedereen aanraden.

De plek van de Oostvaardersplassen zou oorspronkelijk bebouwd gaan worden. Doordat er langs niks mee gedaan werd schiep de natuur een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen. Zo’n 30 vogelsoorten zijn hier (gedeeltelijk) gevestigd; van de bekende grauwe gans tot zeldzame vogels als de roerdomp. Edelherten, Konikpaarden, Heckrunderen en reeën zijn de bekende grazers van de Oostvaardersplassen. In heel Europa is er geen gebied dat met de Oostvaardersplassen te vergelijken valt. Wil je veel dieren spotten, dan is fotosafari met een boswachter ideaal. Hij vertelt je alles over het gebied en weet precies waar alle dieren kunnen zijn en je krijgt volop tijd om deze op de foto te zetten én je komt op plekken waar andere mensen niet komen

Utrecht – Eten langs de grachten in Utrecht

In Utrecht stikt het van de leuke restaurants. Het is niet zo groot als Amsterdam en daardoor wat relaxter en gemoedelijker. En bovendien kun je in Utrecht echt naast de gracht eten. Langs het water zit je heerlijk en bij het Neude struikel je over de leuke restaurants, cafés en terrasjes. Maar ook op iets meer verstopte plekken zitten soms aangename verrassingen. Beklim de Dom toren voor het uitzicht, en ook de Botanische tuin is een aanrader. Utrecht ligt natuurlijk supercentraal en vanuit hier kun je alle kanten op. Een aantal paleizen liggen in de buurt (Soestdijk & Groeneveld), en, de natuur is altijd dichtbij.

Brabant – Tilburg & Den Bosch

Al drie keer kreeg Den Bosch de titel ‘Meest Gastvrije Stad van Nederland’, en stond bij mij vooral bekend als bourgondisch. Tilburg staat voornamelijk bekend om haar oude textielindustrie (het Texeltielmuseum werd in mei 2017 uitgeroepen tot museum van het jaar) maar ook om het grote aantal studenten in de stad. Mij viel vooral het grote aantal leuke alternatieve winkels en hippe plekjes juist op. Achter het station in Tilburg vind je een hippe, rauwe, scene met veel lekker eten. Ook het Dwaalgebied midden in het stadshart is leuk want iedere laatste zondag van de maand wordt de Noordstraat in Tilburg omgetoverd tot de Dwalerij; een innovatieve zondagsmarkt voor foodies & funshoppers. Wanneer je Den Bosch bezoekt zou ik zeker een boottocht maken! Oh en vergeet de Biesbosch in Brabant niet. Ook Brede won onlangs de titels voor beste binnenstad!


Lees ook: Bijzonder uit eten in Harderwijk: de lekkerste adresjes in deze Hanzestad

uitstapjes-Nederland

Friesland – Groen en lekker eten

Friesland is qua oppervlakte een van de grootste Provincies van ons land. In een dag zul je niet álles van al het groene schoon kunnen zien. Maar wel heel veel. Hoewel je misschien zou verwachten dat Friesland op culinair gebied niet heel fancy is, ervaarde ik juist het tegenovergestelde. Hetgeen dat in de Randstad ‘hip’ is, is hier in Friesland gewoon normaal.  In 2018 is Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa dus er staat de komende jaren nog veel meer te gebeuren in Friesland. Ik spendeerde eerder een middag in Leeuwarden en zag dat er toen al meer dan genoeg te zien en te proeven was. Behalve lekker eten van het land kun je in Friesland ook goed de natuur in, bijvoorbeeld bij natuurgebied de Alde Feanen.

Groningen – Groningen

Er gaat niets boven Groningen! Een uitdrukking die niet voor niets ontstaan is. Het is de leukste stad van het noorden en doordat er het een studentenbolwerk is, is het er altijd bruisend. Blijkt dat het zelfs de jongste stad van heel Nederland is. Dat merk je aan de vele creatieve initiatieven in de stad, en aan de vele barretjes. Aan een dag in de stad had ik lang niet genoeg om alle leuke plekken te zien. Wil je de stad onthaasten? In de provincie Groningen zit je in no-time in de natuur!


Lees ook:De leukste plekken om te eten in Delft

groningen-natuur

Drenthe – outdoor en rust

Drenthe bezoek je natuurlijk voor de Hunnebedden, deze moet je minstens een keer in je leven gezien hebben. Ook is er met Kamp Westerbork een belangrijk deel geschedenis te vinden. Laatst was ik in Drenthe om gewoon even weg te zijn, te wandelen en te genieten van de rust. Dat kan wat mij betreft in geen andere provincie beter. Misschien juist omdat je er niet veel moet. Op zoek naar een plek dichtbij Hunnebedden, en op de grens met Overijssel (zodat je bijvoorbeeld naar Giethoorn kunt)? Dan is D&S vakantieappartement in Wapserveen de beste keus. Een kleinschalige Bed en Breakfast met een mooie tuin en een persoonlijke touch. Via deze link krijg je korting op je eerste bezoek met Airbnb.

Overijssel – Giethoorn en de Weerribben

Op de grens met Drenthe ligt, op Amsterdam na, ‘s werelds bekendste spot in Nederland. Giethoorn, beter bekent als het Venetië van de lage landen. Hoewel Giethoorn de laatste tijd overspoelt wordt met toeristen, zou ik er toch een keertje heen gaan (buiten de zomer om!). Iets rustiger en ook dichtbij is Nationaal Park de Weerribben, dat je het best met een fluisterbootje kunt ontdekken. Sla vooral ook Zwolle niet over als je in Overijssel bent.


Lees ook: 10 dingen waardoor je het reisgevoel thuis ook kunt beleven

uitstap-nederland

Gelderland – Nijmegen en wijn

Gelderland is een provincie van tegenstellingen: Nijmegen is de oudste stad van Nederland dat tegelijk uitgegroeid is tot een jonge levendige stad. Natuur ligt op de hoek en je vindt er de lekkerste wijnen van Nederland. Kortom, Gelderland heeft veel en ik zou er dan ook meer dan een dag spenderen. Trek sowieso een dag uit om het leuke Nijmegen te zien – in museum Museum Het Valkhof zie je meer over toen de Romeinen hier waren -, en een dag voor de omgeving. Tip: Ga eind september wanneer de Groesbeekse wijnfeesten zijn!

Limburg – Maastricht

Nergens in Nederland voel je je meer in het buitenland dan in deze bourgondische provincie. Vooral Maastricht voelt Belgisch en zelfs een beetje Frans aan. Maar ik ontdekte ook dat Limburg meer is dan alleen Maastricht, Maasmechelen of Valkenburg. Op de grens met België, ten noord-oosten van Maastricht (tussen Roermond en Maastricht) ligt namelijk het gebied RivierPark Maasvallei. Een grensoverschrijdende regio waarbij de Maas de hoofdrol speelt en waar de komende jaren veel nieuwe natuur zal ontstaan. De Maas wordt namelijk breder gemaakt en op deze plekken ontstaat een bijzonder landschap. Ideaal voor grassen en grazers zoals wilde koningspaarden!


Lees ook: Bijzondere accommodaties midden in de natuur

weekend-weg-nederland

sup-board-action

Uit-eten-in-Delft

vakantie-Nederland

eten-in-Harderwijk

2 thoughts on “Uitstapjes in Nederland: In elke provincie (minstens) een!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.