Sinds ik Porto en de Dourovallei heb bezocht ben ik me meer gaan verdiepen in Port. Wat is Port nou eigenlijk precies? Waar komt de authentieke smaakt vandaan en waar smaakt het goed bij bijvoorbeeld? Tijdens meerdere bezoekjes aan de regio van portwijn heb ik inmiddels meer kennis opgedaan. Wat mij betreft is het goed om altijd een klein flesje port in huis te hebben!

Wat is port wijn?


Port is kortweg een zoete wijn uit het noorden van Portugal. Deze kan zowel rood, als wit zijn. In het noorden van Portugal is deze wijn het bekendste product en dat is overal terug te zien. Dit heeft te maken met de grond en het klimaat rondom de Douro vallei. In Porto kun je port proeven en ook langs de Douro vallei kun je bij wijnhuizen een rondleiding met proeverij doen. Benieuwd naar wat Port wijn is? Waar port vandaan komt en welke soorten er zijn? Lees dan verder.


– Inhoud –


Port

Port is een versterkte wijn gemaakt in Portugal. Het alcohol percentage schommelt altijd tussen de 18 en 20 procent en Port is tevens een zoete wijn. Port drink je dan ook meestal niet als een gewone wijn maar wordt vaak geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn. Port kan zowel wit als rood zijn. De wijn is alleen port als deze daadwerkelijk uit Portugal komt.

➞ Lees meer over het noorden van Portugal
➞ Boek een wijn reis Portugal

wat-is-port-wijn

Waar komt Port vandaan?

Port wordt gemaakt in het noordelijke deel van Portugal. Met name langs de Douro rivier. De druiven groeien veelal in de noordelijk helft van het land. Langs de steile rivierwanden hebben vele wijnboeren, quinta’s, zich gevestigd. Het klimaat is zacht en hoewel de winters hier buitengewoon koud kunnen zijn is er een manier waarop gevonden de druiven toch goed kunnen rijpen. De pikzwarte stenen, chiste genoemd, houden de zonnewarmte voor lange tijd vast waar de druiven van profiteren.

Port is eigenlijk per ongeluk ontstaan. In de 17e eeuw importeerde per schip Engeland wijn uit Frankrijk, maar door een conflict ging dit niet meer. De Engelsen besloten wijn uit Portugal te verschepen. Maar de reis was langer waardoor de wijn bij aankomst niet meer goed bleek te zijn. De Engelse voegden daarom alcohol suikers aan de wijnvaten toe. Zonder dat ze het wisten stopte hierdoor het gistingsproces. Maar de suikers werden niet meer omgezet in alcohol, hierdoor bleef de wijn dus zoet.

Deze soorten portwijn zijn er:

Tawny en Ruby

Om te beginnen is port te verdelen in twee stijlen; ‘Tawny’ en ‘Ruby’. Het grootste verschil tussen deze twee is de smaak. Dit doordat het proces anders is. Een Tawny is vernoemd naar de kleur ‘taan’, een bruinachtige kleur. De kleur ontstaat doordat de wijn vele jaren in vaten rijpt. Een Ruby is meer Robijn van kleur omdat deze minder langer rijpt. Bij een Tawny proef je sneller hout en heb je een droge afdronk. Dit wordt de mannenport genoemd. Een Tawny is fruitiger is vrouwelijker. Een Ruby smaakt naar rood fruit en serveer je op zo’n 12 graden. Zachte kazen en zoete nagerechten passen er goed bij.

Vintage port

Daarnaast heb je nog Vintage Port die, zoals de naam al doet vermoeden’ lang rijpt. Maar het belangrijkst is dat de wijn beter moet zijn dan gemiddeld. De wijn krijgt eens strenge keurig voordat het het label Vintage krijgt. De wijn wordt maximaal drie jaar op houten vaten bewaard en daarna nog jaren in de fles. Deze wijnen hebben veel body en kunnen daarom beter eerst decanteren, luchten, voordat deze gedronken kan worden. Een Vintage Port van 8 tot 15 jaar moet 8 tot 10 uur decanteren.

Witte port

Er bestaat ook witte port, welke gemaakt wordt van alleen witte druiven. De kleur is gelig en smaakt naar exotisch fruit. Je drinkt deze  op 8 tot 12 graden als aperitief en het smaakt lekker met amandelen. In Portugal drinken ze witte port met tonic en citroen.

wat-is-port

Hoe drink je port?

Port drink je meestal als een aperitief of dessertwijn. Voor veel mensen is het een drankje dat je meestal in de winter drinkt. Denk bijvoorbeeld bij een vuurtje met gepofte kastanjes of bij een chocolade toetje. Maar van witte port wordt ook wel eens een cocktail gemaakt dat lekker in de zomer is.  De aanbevolen schenktemperatuur voor Port is lager dan veel mensen wellicht denken. Bovendien verschilt dit ook per soort. Witte port drink je tussen de 6 en 20 graden, rode port tussen de 12 en 15 graden. Port drink je verder uit een klein en smal glaasje. Een dichte fles port bewaar je op een koele donkere plek. Een open fles in de koelkast.

Waar koop je port?

Meteen port in huis halen maar geen reisje naar Portugal op de planning staan? Zelf koop ik regelmatig Port bij onze lokale kaasboer. Maar ook heeft Gall & Gall goede port in het assortiment.

Port proeven in Porto

Om port te proeven in Porto hoef je alleen maar de Douro-rivier over te steken naar Vila Nova de Gaia. Tussen de charmante gebouwen zijn bekende Portmerken gevestigd waar ze klaar staan om je kennis te laten maken met het rode, vloeibare, druivenmengsel. Croft en Sandman zijn een aantal namen. Tijdens een tour wordt het proces wordt uitgelegd, je kunt de vaten bekijken en zelfs het persen van de druiven is te zien. En vooral ook te ruiken trouwens. Na afloop proef je twee of meerdere wijnen, betaal je iets meer dan krijg je ook iets meer. Vroeger werd  jonge wijn vanuit de Douro vallei naar Porto gebracht met speciale Portbootjes. De wijn werd opgeslagen in de wijnhuizen in Vila Nova de Gaia.

Echt een must om te doen als je verzot bent op Port of Portugese wijnen is om een Wijnreis door de Douro Vallei in Portugal te maken. Het is daar zo adembenemend mooi; vol glooiende heuvel met wijngaarden, quinta’s en de rivier met haar rondingen…

Portugal-port