Sind ik Porto en de Dourovallei heb bezocht ben ik me meer gaan verdiepen in Port. Wat is Port nou eigenlijk precies? In het noorden van Portugal is deze wijn het bekendste product en dat is over terug te zien. In Porto kun je port proeven en ook langs de Douro vallei kun je bij wijnhuizen een rondleiding met proeverij doen. Benieuwd naar wat Port is? Waar port vandaan komt en welke soorten er zijn? Lees dan verder.

Wat is port wijn?

Port is een versterkte wijn gemaakt in Portugal. Het alcohol percentage schommelt altijd tussen de 18 en 20 procent en Port is tevens een zoete wijn. Port drink je dan ook meestal niet als een gewone wijn maar wordt vaak geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn. Port kan zowel wit als rood zijn. De wijn is alleen Port als deze daadwerkelijk uit Portugal komt. De druiven groeien veelal in de noordelijk helft van het land. Langs de steile rivierwanden hebben vele wijnboeren, quinta’s, zich gevestigd. Het klimaat is zacht en hoewel de winters hier buitengewoon koud kunnen zijn is er een manier waarop gevonden de druiven toch goed kunnen rijpen. De pikzwarte stenen, chiste genoemd, houden de zonnewarmte voor lange tijd vast waar de druiven van profiteren.


Lees ook: Op bezoek bij een wijnboer in de Achterhoek (Winterswijk)

wat-is-port-wijn

Lees ook: Doen vanuit Porto: bezoek de Douro Vallei in Portugal


Deze soorten portwijn zijn er:

Tawny en Ruby

Om te beginnen is port te verdelen in twee stijlen; ‘Tawny’ en ‘Ruby’. Het grootste verschil tussen deze twee is de smaak. Dit doordat het proces anders is. Een Tawny is vernoemd naar de kleur ‘taan’, een bruinachtige kleur. De kleur ontstaat doordat de wijn vele jaren in vaten rijpt. Een Ruby is meer Robijn van kleur omdat deze minder langer rijpt. Bij een Tawny proef je sneller hout en heb je een droge afdronk. Dit wordt de mannenport genoemd. Een Tawny is fruitiger is vrouwelijker. Een Ruby smaakt naar rood fruit en serveer je op zo’n 12 graden. Zachte kazen en zoete nagerechten passen er goed bij.

Vintage port

Daarnaast heb je nog Vintage Port die, zoals de naam al doet vermoeden’ lang rijpt. Maar het belangrijkst is dat de wijn beter moet zijn dan gemiddeld. De wijn krijgt eens strenge keurig voordat het het label Vintage krijgt. De wijn wordt maximaal drie jaar op houten vaten bewaard en daarna nog jaren in de fles. Deze wijnen hebben veel body en kunnen daarom beter eerst decanteren, luchten, voordat deze gedronken kan worden. Een Vintage Port van 8 tot 15 jaar moet 8 tot 10 uur decanteren.

Witte port

Er bestaat ook witte port, welke gemaakt wordt van alleen witte druiven. De kleur is gelig en smaakt naar exotisch fruit. Je drinkt deze  op 8 tot 12 graden als aperitief en het smaakt lekker met amandelen. In Portugal drinken ze witte port met tonic en citroen.

Meteen port in huis halen maar geen reisje naar Portugal op de planning staan? Zelf koop ik regelmatig Port bij Abelswijnen.nl. Organiseer een proeverij om uit te vinden welke Port je het lekkerst vind. Het is grappig om te merken hoeveel invloed eten heeft op de smaak. Wil je echt goed proeven, neem dan even geen kaasjes…

Port proeven in Porto

Om port te proeven in Porto hoef je alleen maar de Dourorivier over te steken naar Vila Nova de Gaia. Tussen de charmante gebouwen zijn bekende Portmerken gevestigd waar ze klaar staan om je kennis te laten maken met het rode, vloeibare, druivenmengsel. Croft en Sandman zijn een aantal namen. Tijdens een tour wordt het proces wordt uitgelegd, je kunt de vaten bekijken en zelfs het persen van de druiven is te zien. En vooral ook te ruiken trouwens. Na afloop proef je twee of meerdere wijnen, betaal je iets meer dan krijg je ook iets meer. Vroeger werd  jonge wijn vanuit de Douro vallei naar Porto gebracht met speciale Portbootjes. De wijn werd opgeslagen in de wijnhuizen in Vila Nova de Gaia.

Echt een must om te doen als je verzot bent op Port of Portugese wijnen is om een Wijnreis door de Douro Vallei in Portugal te maken. Het is daar zo adembenemend mooi; vol glooiende heuvel met wijngaarden, quinta’s en de rivier met haar rondingen…


Lees ook:  Doen: Port proeven in Porto

8 thoughts on “Wat is port (wijn)? Alles over het speciale drankje uit Portugal”

  1. Leuke rubriek! Ik ben zelf niet zo van de wat sterkere drank, alhoewel ik vorig jaar bij een sherryproeverij ben geweest en ik er toch wel wat lekkere sherry’s geproefd heb. Misschien moet ik port nog eens een tweede kans geven, maar dan wel in Porto zelf ;-)!

  2. Pingback: Porto City Guide
  3. Pingback: Stedentrip Porto
  4. Pingback: Hoe drink je wijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.