Het Ruhrgebied staat misschien wel bekend als een van de minst mooie gebieden in Duitsland. Het was dan ook jarenlang een sterk geïndustrialiseerde regio. Was, want de afgelopen jaren heeft het Ruhrgebied zich ontwikkeld naar een moderne, hippe plek, waar je zelfs steeds meer groene stukken vindt. Zo vind je er de leukste winkels, is er een oude steenkolenmijn welke op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, en kun je er bijvoorbeeld ook heerlijk lunchen. Het is een gebied met vele gezichten geworden.

Wat te doen in het Ruhrgebied in Duitsland

Het Ruhrgebied ligt in het het midden van het Duitse, Noordrijn-Westfalen. Een unieke regio, omdat er geen echte grenzen van zijn. Je vindt er in elk geval 11 grotere steden, denk bijvoorbeeld aan Essen, Dortmund en Duisburg. Waar vroeger geleefd werd van steenkolen is tegenwoordig veel cultuur, (echte) industriële architectuur en groene recreatiegebieden die uitnodigen tot een wandel of fietstocht. Vandaag de dag is er veel te zien en te beleven en dat maakt dat het een steeds populairdere bestemming wordt.  Niet voor niets was het Ruhrgebied in 2010 Cultuurhoofdstad van Europa. Hieronder lees je wat je zo al allemaal kunt doen in het urbane Ruhrgebied.


Meer leesmateriaal: Weekendje weg in Duitsland: Doen in (culinair) Bremen en Bremerhaven

wat-te-doen-in-het-ruhrgebied

Van industrie naar groen

Hoewel je nog steeds industrie vindt in het Ruhrmetropool hebben de steenkoolmijnen plaats gemaakt voor veel meer groen. Planten hebben het fabriekswezen heroverd en er zijn zelfs zeldzame soorten te ontdekken. Daarnaast is rivier die Ruhr een fijne plek voor rustzoekers. Er loopt een pad langs de rivier dat perfect is voor wandelaars en fietsers. In het Ruhrgebied zijn zelfs kunstmatige bergen aangelegd, de Slakkenbergen genoemd. De tot wel 140 meter hoge aangelegde bergen vermommen resten afvalproducten. Door de aarde er bovenop lijken het hele natuurlijke heuvels welke geliefd zijn onder hikers en mountainbikers. Wat bijzonder is dat er op zo’n oude industriële plek toch een Geopark te vinden is. Sinds 2005 is het Geopark Ruhrgebiet zelfs gecertificeerd als Nationaal Geopark in Duitsland.

Culturele en shopping hotspots

Oude industriële schouwplaatsen worden in het Ruhrgebied niet gesloopt maar creatief omgetoverd tot culturele hotspots. Veel duurzamer dan alles afbreken en weer opbouwen. De ‘Route Der Industriekultur’ brengt je langs de tofste bezienswaardigheden binnen de regio. Het Landschaftspark in Duisburg is bijvoorbeeld een oude ijzerfabriek waar enorm veel te doen is. Klimmen en abseilen, zwemmen in de grootste indoor duiktank van Europa, er is een uitkijktoren waarvandaan je de groene omgeving kunt zien, en door de vele lampen hangt er ook ’s avonds een toffe sfeer. Het Ruhrgbebied is het meest geconcentreerde gebied met moderne musea ter wereld. Zo zijn er een twintigtal musea in vijftig steden op slechts een paar kilometer afstand van elkaar. Met de RUHR.TOPCARD krijg je flinke kortingen en gratis toegang bij geselecteerde attracties.

Het Ruhrgebied is verrassend genoeg ook een plek waar je leuk kunt winkelen. Nergens anders zijn er zo veel winkelcentra en winkelcentra zo dicht bij elkaar te vinden. Enkele aanraders zijn: vintage shoppen in Essen en Manufactum Warenhaus in Waltrop. Bijna elke stad heeft er leuke winkelstraten, vooral Essen, Dortmund en Bochum. En doordat de steden dicht bij elkaar liggen kun je ook naar meerdere plekken in één weekend.

Eten en drinken in het Ruhrgebied

Van curryworst, streetfood tot aan sterrenkeukens, in het Ruhrgebied kun je gevarieerd uit eten. De keuze uit de restaurants lijkt haast oneindig. Naast de vele plekken voor diner zijn er genoeg opties voor een uitgebreide lunch. Wie net als ik wel van luxe houdt heeft in het Ruhrgebied de keuze uit maar liefst acht sterrenrestaurants. Maar ook qua markten en Duitse gerechten kom je wat dat betreft in het Ruhrgebied wel aan je gerief. Aanraders zijn restaurant Aubergine in het culturele BochumÜber Tage in een oude mijn in Essen en restaurant Malakow, waar je Knüppelknifte kunt eten. Dit is een soort brood, waarbij je zelf de vulling kunt samenstellen.

Ook naar het Ruhrgebied?

Het gebied is natuurlijk erg groot en er zijn verschillende wegen naar onder andere de steden. Het Ruhrgebied ligt net over de Nederlandse grens, dus je bent er zo. Maar ook is er vanuit Nederland een goed treinnetwerk naar bijvoorbeeld Dortmund en Essen. Laatstgenoemde ligt in het midden van de regio. Vanaf Utrecht ben je er in 2 uur voor 31,- euro. Tussen de steden en natuurgebieden is het leuk om de fiets te pakken! De beste manier om het Ruhrgebied beter te ontdekken is met de RUHR.TOPCARD. Met deze kaart kun je gratis naar veel plekken in het gebied en bij 50 andere spots krijg je vaak 50% korting op je entree. Ook fijn, de RUHR.TOPCARD is ook te gebruiken in plekken in Nederland. Zo kun je bijvoorbeeld naar Thermen Bussloo en de Apenheul.

 

wat-te-doen-in-het-ruhrgebied

wat-te-doen-in-het-ruhrgebied

restaurants-ruhrgebied

De voormalige compressorenhal  (UNESCO werelderfgoed) Zollverein in Essen is een plek waar je de lekkerste regionale gerechten kunt eten. 

bezienswaardigheden-ruhrgebied