Hoofdstad Lissabon, het dorpse Faro en het romantische Porto. Klepperende ooievaars trots op hun nest, rijke historie en toch geen mens te zien. Porthuizen statig langs de rivier met hun merknamen zo groot mogelijk uitgebeeld. Een doolhof aan straten, hoog & laag. Drukke pleinen vol terrassen, vol energie, artistieke tegelmuren en natuurlijk tram 28. Op alle drie de steden werd ík dolverliefd. Moet jij kiezen tussen Faro, Porto of Lissabon? Lees dan snel verder!

Op stedentrip naar Faro, Porto of Lissabon

Je hebt besloten dat je het mooie Portugal gaat bezoeken. Je hebt niet de tijd het hele land te zien, daarvoor moet je zeker een paar keer terug. Daar heb je minimaal drie weken tijd voor nodig. Dus kies je er voor om deze keer één stad en zijn omgeving te gaan verkennen. Na drie bezoekjes aan Portugal en de drie bekendste steden: Faro, Porto & Lissabon, verkent te hebben, heb ik een goede indruk de verschillende gebieden. Vanaf Nederland vlieg je makkelijk naar de drie steden, maar wanneer kies je nou welke bestemming? Faro, Porto of Lissabon?

Kijk hier voor fijne accommodaties in Portugal

Faro: idyllisch, klein & omgeven door natuur

Faro is de zuidelijkste stad van de drie. Een plek die vaak overgeslagen wordt. Liever reizen mensen meteen door naar hun eindbestemming in de Algarve, een mooie surfspot, een resort met golfbanen of naar het levendige Albufeira. Maar Faro overslaan is wat mij betreft toch echt een gemis. Het is niet zo druk als Lissabon, geen plek voor een alleen citytrip. Faro is een rustige plek waar historie, cultuur en natuur samenkomen. De ooievaren voelen zich er erg thuis. Overal staan sinaasappelbomen en oude Portugese bouwwerken. Soms wat slecht onderhouden maar dat heeft zo z’n charme.

Wandel door de rustige straten, beklim de toren en geniet van het uitzicht. Bezoek het strand en het natuurgebied wat er bij ligt. De grote eb en-vloed verschillen zorgen voor veel vogels in het gebied. Vergelijkbaar met onze Waddenzee. De meest lekkere zeevruchten eet je hier, aan zee, of op het terras. Pittoreske huizen, sinaasappel bomen en bijzondere kerkjes. Faro is een bestemming voor de natuurliefhebber, voor mensen die van het rustige Portugal houden en meer willen weten over de historie van het land. De uitvalbasis om de indrukwekkende kust van Portugal de ontdekken. Tickets naar Faro zijn er al vanaf ongeveer 40 euro!

Lees meer: Route roadtrip langs de zuidkust van Portugal

faro-porto-of-lissabon

Porto: de knusse stad aan de Douro rivier

Deze ondergewaardeerde stad verdient zóveel meer credits. Hoewel Porto een steeds beter imago krijgt, lijk de stad nog in de schaduw van Lissabon te staan. Porto is een mooie, rauwe stad. Toeristisch, maar veel minder dan Lissabon. Prachtige smalle steegjes, stijle trappen, tegels die schots en scheef liggen, rode daken en vooral de kleurrijke muren en tegels geven een sprookjesachtige sfeer. Hoogtepunt is de Douro rivier met zijn indrukwekkende bruggen. De wijn uit het Douro gebied in het binnenland, werd vroeger per boot naar Porto gebracht. Nog steeds wordt deze wijn hier opgeslagen. Je kunt dan ook een opslagplaats bezoeken, inclusief een proeverij van Port. Naar Porto vlieg je ook goedkoop, ik vloog een keer voor 60 euro retour (vanaf Eindhoven)!

Lees meer: tips voor je stedentrip Porto

porto-of-lissabon

faro-porto-of-lissabonBruisend Lissabon: Fado muziek en veel bezienswaardigheden

De perfecte plek voor een levendige stedentrip waarbij een fijne cityvibe je doet sprankelen. De lichte stad, indrukwekkende gebouwen, veel bezienswaardigheden en gezelligheid. Lissabon vond ik prachtig maar chaotisch. Ik wandel liever het centrum uit, op zoek naar rustige plekjes. Op het terras bij een wijnbar kom ik weer tot rust. Elkaar weer goed kunnen verstaan en uren praten, fotograferen en slenteren. Ondanks de drukte voelt Lissabon wel echt aan, en het is ook ‘echt’. ’s Ochtends kom je ook gewoon locals tegen, die net als jij genieten van een koffie en pastel de Nata. Zomers vertoefd iedereen dichtbij de rivier, het water en de zon op je snoet voelen is heerlijk. De gele trammetjes zijn écht heel leuk en het kasteel met uitzicht meer dan mooi. Naar Lissabon vlieg je ook al vanaf 40 euro.

Lees meer: Tips voor je stedentrip Lissabon

porto-lissabonFaro, Porto of Lissabon, voor welke stad ga jij?

18 thoughts on “Stedentrip Portugal: naar Faro, Porto of Lissabon?

  1. Ik zou ’t liefst alle drie steden combineren in een trip. Beginnen in Faro en dan via de kust langs Lissabon naar Porto rijden. Lijkt me heerlijk om drie zulke verschillende steden te bewonderen. Leuk artikel Bianca!

      1. Ik heb heel wat van dit soort langere routes die ik graag wil maken. Bijvoorbeeld door Ierland, Schotland en Wales. Kost meer tijd en daarom komt het er vaak nog even niet van. Misschien toch eerst maar een stedentripje doen, dan hou ik nog wat tof tegoed! 😉

  2. Ik ben (helaas) alleen in Faro geweest en die stad heeft me destijds echt positief verrast. Vond het zo mooi en schilderachtig! De rest van Portugal staat zeker nog op mijn lijstje.

  3. Bedankt voor deze tips. Ik ga in mei met mijn zoon naar Portugal en twijfelde over Faro en omgeving, maar na het lezen van jouw blog weet ik dat dat een goede keuze is.

    1. Ik zou met vier vrienden in het najaar een boottocht van Lissabon naar Porto of omgekeerd willen maken.Waar moet ik zijn voor info?

    1. Waar twijfel je precies over Jasper? Lissabon is een drukke stad met meer bezienswaardigheden. Porto is ouder, er is minder te zien maar de straatjes zijn ontzettend knus, de rivier is mooi en het is er rustiger! Beide steden zijn ontzettend leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *