Ik ben nog steeds enorm onder de indruk van het prachtige Jeruzalem. Het is een van de meest bijzondere plekken op aarde. Historisch gezien, maar ook qua geografie en cultuur. Enerzijds een sprookjesplek, maar met een ruw, grijs randje. Jeruzalem is een bestemming die bij iedereen op het lijstje zou moeten staan. Het is een van de mooiste steden waar ik ooit geweest ben. En deze 10 dingen moet je zeker doen in Jeruzalem!

Wat te doen in Jeruzalem

Het Midden-Oosten trok me al tijden enorm. Ik was zo benieuwd naar het eten, de natuur maar ook de spullen die ze daar hebben vind ik prachtig. De enorme tapijten met bizarre tekeningen, kleuren van rood, oranje tot blauw en geel. Ik vloog eind April met Transavia in 5 uur naar Israël. De temperaturen lagen al hoog in de twintig graden & het is dan heerlijk om het land te ontdekken. Je vliegt naar Tel Aviv, en vanuit daar is het een uur rijden naar Jeruzalem. Zelf reisde ik van van Jeruzalem via de Dode zee naar Tel Aviv. Tijdens je eerste kennis making met Israel zou Jeruzalem bovenaan je lijstje moeten staan.

➞ Boek een vakantie Israël via TUI


Lees ook:  Rondreis Israël: rondreis route en  highlights

doen-in-jeruzalem

Ontdek de mengelmoes van culturen

Jeruzalem is het kloppende hart van de historische wereld. Je vindt er vele culturen en geloven door elkaar heen maar die ook weer samen lijken de komen. De oude stad van Jeruzalem heeft een Joodse, een Islamitische, een Christelijke en een Armeense wijk. En zijn er verschillende lagen uit de geschiedenis te zien. We komen veel schoolklasjes tegen, toeristen en veel inwoners. De ene keer een vrouw met een zijden hoofddoek, daarnaast een Joodse man met Keppel. Grappig om te zien hoe de mannen deze anders dragen; hip op het achterhoofd of traditioneel boven op het hoofd, soms vastgezet met een speldje.

Ga uit eten bij de restaurants rondom het oude treinstation

Het oude treinstation - The First Station - werd gesloten in 1998 en weer heropend in 2013. Dit keer zonder rijdende treinen maar met restaurants en winkeltjes. De rails en de sfeer van een het station is nog wel duidelijk aanwezig.  Het station was vroeger onderdeel van de Jeruzalem-Jaffa spoorlijn (naar het huidige Tel Aviv). Het oude treinstation is vooral 's avonds een hippe bedoeling: er zijn moderne bars en loungebanken in overvloed. De sfeer is er ongedwongen, het is er gezellig en ik vond het eten bij de restaurants hier bijzonder goed. Je kunt vanaf het oude centrum lopend naar het oude treinstation.

Bezoek de bijzondere monumenten

Het heeft een reden dat Jeruzalem een heilige plek is voor velen. Pilaren uit de Romeinse tijd, de Klaagmuur, de heilige grafkerk waar Jezus werd gekruisigd en de weg die hij heeft afgelegd. Het is een bijzondere mengelmoes. De Klaagmuur bezoek je in gepast kleding waarbij je schouders en knieen bedenkt zijn. In de muur kun je een briefje doen zodat je wens uitkomt. Mannen en vrouwen bezoeken een apart stuk van de muur. Door de stad loopt een route met bordjes en wanneer je deze volgt loop je letter in de voetsporen van Jezus Christus. De route eindigt in de heilige Grafkerk, hier werd Jezus gekruisigd en begraven. De goudglimmende Rotskoepelmoskee (eigenlijk is geen moskee maar een gedenkplaats) is het prachtige Islamitische symbol van de stad.

Zie de lichtshow bij de Tower of koning David

Volgens de Hebreeuwse Bijbel was David de tweede koning van het Verenigd Koninkrijk Israël, die veertig jaar van ongeveer 1010 voor Christus tot 970 voor Christus aan de macht was. David is een belangrijk persoon binnen het jodendom en christendom. In het jodendom is David de koning van Israël en de Joden. In de islam staat hij bekend als Dawud en wordt hij beschouwd als een profeet en de koning van een natie. Midden in het oude centrum van Jeruzalem staat de Tower of David. 's Avonds wanneer de lichten in de stad gedimd zijn komen de geschiedenis van de Tower tot leven. Je kunt er een mooie lichtshow bekijken, geprojecteerd op de oude muren, waarin het verhaal van David vertelt wordt. Een aanrader!

Struin over de kleurrijke Machne Yehuda markt

Zeg je Israëlische keuken, zeg je waarschijnlijk hummus, pita falafel en shakshuka. Het is tijd om kennis te maken met de Israëlisch keuken. Want wat is er typisch voor deze keuken? Niet veel, behalve dat het een uitgebreide en diverse mengelmoes is van omliggende landen. De Afrikaanse keuken, Aziatisch en Europees. Op de Machne Yehuda markt net buiten de stad drinken we verse sapjes, een flink stuk pitabrood met humus en falafel, zoete dadels, pita met feta en nog meer kleine typisch hapjes. Met een soort trippenkaart kun je goedkoop veel gerechten bij zes verschillende kraampjes uitproberen.


Lees meer: Het lokale eten en drinken in Israël

Bezoek het Holocaust museum

We bezochten uiteraard ook het indrukkwekkende Holocaust museum: Yad Veshem, een trieste plek waar je stil van wordt, waar ik met beide voeten recht op aarde wordt gezet. Het houdt de herinnering aan de vele Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog levend. Je waant je terug in de tijd, terug naar de aangrijpende geschiedenis. Alle namen van de slachtoffers staan op muren, en dat zijn er beangstigend veel. Er komt geen einde aan. Een museum bezoeken is niet het eerste waar je aan denkt tijdens je bezoek aan Jeruzalem. Maar juist hier, juist wij en iedereen op deze aardbol zou dit moeten zien. Het gebouw is donker en aan het eind van het museum is een grote opening met glas en een wijds uitzicht. De bevrijding. Het einde van een donkere tijd.

Bekijk de stad vanaf de Olijfberg

Jeruzalem ligt ingeklemd tussen een aantal heuvels in, waaronder de Tempelberg en de Olijfberg. Laatstgenoemde ligt op ongeveer een kwartier rijden buiten het centrum. Vanaf hier heb je het beste uitzicht over de stad Jeruzalem en ze je de duidelijk de gouden Dome of the Rock schitteren. De Olijfberg was tevens de plek waar Jezus huilend de verwoesting van de stad voorzag. Het is een plek waar veel Bijbelse gebeurtenissen zich hebben afgespeeld. De naam komt trouwens heel simpel vanwege het feit dat er veel olijfbomen op de berg groeien.

Bewandel de oude stad

De stad Jeruzalem is een groot openlucht museum. Overal om je heen zie je historie en cultuur. Maar ook vind je er hippe restaurants, marktkraampjes met de mooiste producten, verse granaatappelsap & Israelische bagels op elke hoek. De oude stad bestaat uit vier verschillende delen: Joods, Christelijk, Islamitsch en Armeens. Ik raad je aan om met een gids door Jeruzalem te lopen. Elk straatje en elk gebouw heeft namelijk een bijzonder verhaal. Elk stuk heeft een eigen karakter en toch vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. Jeruzalem is een van de meest heilige en indrukwekkende plekken van onze aarde.

Ga Souvenir shoppen in de Souk

De Islamitische Souk is een bling bling aan mooie lampen, tapijten vazen en andere spullen. Ik vind het heerlijk om hier rond te struinen om op zoek te gaan naar de perfecte theepot. Ondertussen eten we pita met falafel & drinken we verse sinaasappelsap met wortel. Omdat je je in de Islamitsche wijk bevindt is het gepast om je schouders en knieen te bedekken. Je woont je echt even in een het 100 en 1 nachtje sprookje. Op een van de markten scoor ik een prachtig oranje kleed welke nog steeds thuis aan de muur hangt

doen-in-jeruzalem

Overnachten in Jeruzalem

In Jeruzalem kun je in veel verschillen wijken overnachten. Bijvoorbeeld in het oude stadsgedeelte in de nieuwere delen van de stad. De gemiddelde prijzen voor een accommodatie liggen tussen € 25 en € 100 per persoon per nacht op basis van kamer en ontbijt. Zelf sliep ik buiten de stad in het ontzettend luxe Inbal Jerusalem Hotel, wat heerlijk was. Maar volgende keer zou ik kiezen voor een leuke boetiekhotel dichter bij de stad. Bekijk het hele aanbod hier.

Verken de omgeving en maak een rondreis Israël

Israel is te mooi om je bezoek aan te laten bij Jeruzalem. Bovendien is het land niet heel groot en kom je met een auto heel ver. Zo ligt de dode zee op twee uur rijden vanuit Jeruzalem en Tel Aviv een uur. Ik maakte dan ook een rondreis en deed deze drie prachtige plekken aan. Vrij snel wanneer je Jeruzalem verlaat en naar het zuiden rijdt zie je het landschap veranderen. Het wordt droger en alsmaar mooier en mooier.

De dode zee is een magische plek waar je (op de aangewezen plekken) even in moet dobberen. Ook het verlaten bergdorp Massada mag je niet missen, al is het alleen maar voor het wonderlijke uitzicht tot aan Jordanie. Heb je tijd voor een jeeptour door de Negev woestijn? Dan mag je deze kans niet laten liggen! Tel Aviv is een hippe bruisende stad om je reis goed mee af te sluiten. De stad ligt aan zee en heeft een fijn lang zandstrand. Verder zijn er veel restaurants, markten en bars te vinden. Old-Jaffa is het mooiste deel van Tel Aviv.

Een auto huren en auto rijden in Israël

Door een auto te huren in Israël leer je het land goed kennen. Het openbaar vervoer is op zich goed geregeld. Er rijden moderne treinen en bussen, maar de treinen gaan niet direct naar alle steden toe. Zelfstandig een auto vakantie door Israël is in principe veilig. Garanties heb je in geen enkel land, maar als je je aan de regels houdt en niet naar Palestijns gebied gaat is er niks aan de hand. Wegen buiten de stad zijn rustig en goed begaanbaar. Zorg er wel voor dat je een huurauto bij een betrouwbare verhuurder boekt en je goed verzekerd. Zelf huur ik mijn auto via Sunny Cars en dat is altijd all-in verzekerd. Met een huurauto mag je helaas niet de grens over naar Jordanië.

➞ Huur een auto vanaf de luchthaven van Tel Aviv


Lees ook: Drijven in de Dode zee, de Negev woestijn en Massada

wat-doen-in-jeruzalem

doen-in-jeruzalem

wat-doen-in-jeruzalem

doen-in-jeruzalem

doen-in-jeruzalem

doen-in-jeruzalem

doen-in-jeruzalem

doen-in-jeruzalem

doen-in-jeruzalem

doen-in-jeruzalem

doen-in-jeruzalem

wat-te-doen-in-jeruzalem