De smaken van de Israëlische keuken in een artikel proppen, een onmogelijke opgave. Het land is een etnische smeltkroes van culturen en godsdiensten. Het eten is daardoor net zo'n mengelmoes van smaken. Eten en drinken in Israël is altijd een groot feest. Of je nu op een van de vele markt een broodje falafel haalt of uit eten gaat en kleurrijke gerechten voorgeschoteld krijgt. Ga je naar Israël en ben je benieuwd wat je er zoals kunt eten? Of wil je thuis een Israëlisch recept maken? Lees dan snel verder.

Het eten en drinken in Israël

Zeg je Israëlische keuken, zeg je waarschijnlijk hummus, pita falafel en shakshuka. En inderdaad, dit zijn typische gerechten die veel gegeten worden. Alle gerechten zijn verfijnd, met passie gemaakt en er zijn verse en vaak gezonde producten gebruikt. Twee aspecten maken het eten in Israël zo uniek. Ten eerste de locatie aan de Middellandse zee en het bijbehorende eten:  zon, warmte, olijven en vis. Als tweede is de kwaliteit van het groenten en fruit is Israël van uitzonderlijke kwaliteit. Zo zijn er de fameuze Jaffa sinaasappelen, die al in de jaren ’30 naar Europa werden verscheept.

De belangrijkste invloeden zijn mediterraans en Oosters. En uiteraard speelt Koosjer eten een grote rol. Van de Israëli's is 80% Joods, meer dan de helft is geboren is Israël. Maar de meeste van hun ouders, grootouders of overgrootouders kwamen naar Israël uit meer dan 120 landen en brachten recepten en eetgewoonten mee uit verschillende werelddelen. En de andere 20 procent is niet Joods en heeft ook weer andere eetgewoonten. Tel Aviv is een bruisende, culturele stad en ook vind je hier de beste restaurants van het land. Veelal internationale restaurants; Italiaans, tapas of sushi maar altijd met een eigen, Israëlische touch.

Recepten en Israelische kookboeken

Zin gekregen om zelf de keuken in de duiken? Veel recepten kun heel goed thuis maken. Vaak heb je voor een gerecht wel wat aparte ingrediënten nodig, zoals Sumak of Tahin. Het is slim om van te voren de ingrediënten lijst goed door te nemen voordat je begint. Daarna kon je zo aan de slag! Een van mijn favoriete gerechten welke ik met regelmaat huis maak is bijvoorbeeld hummus, baba ganoush en shakshuka. Met die laatste kun je verschillende variaties maken, zelf maak ik 'm graag met zoete aardappel bijvoorbeeld. Ben je op zoek naar de beste recepten uit Israël? Bij mij staat het boek TLV van Jigal Krant vaker op het aanrecht dan in de kast. Ook Neni's Tel Aviv en Jerusalem van Yotam Ottolenghi en  Sami Tamimi zijn aanraders.

Veel gebruikte producten in de Israëlische keuken

Granaatappelsapjes vind je in Israël op elke straathoek, net als de beroemde sinaasappels van Jaffa en kramen vol met zoette dadels en verse bloementhee. De Israelische keuken kent vrij veel producten die we in Nederland niet standaard in huis hebben. Tahin is bijvoorbeeld een sesampasta die in veel gerechten wordt gebruikt en in hummus onmisbaar is. Za'atar wordt ook veel gebruikt als extra smaakmaker. Het is een kruidenmengsel bestaat uit een soort wilde oregano (dit heet ook Za’atar) fijngemalen met sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaad. Het wordt gebruikt in onder andere yoghurtsausjes maar ook bij brood. Andere veel gebruikte producten in de Israelische keuken zijn artisjok, geitenkaas, aubergine, yoghurt, allerlei soorten kruiden, gedroogd fruit, bagels, tomaat, noten, peulvruchten en meer. Naast olijfolie produceert het land al meer dan 3000 jaar fantastische wijnen. Er zijn meer dan 200 (kleine tot zeer grote) wijnhuizen die rode, witte en mousserende wijnen maken.

Koosjer eten

In een groot deel van Israël wordt Koosjer gegeten. Er wordt dan rekening gehouden met de Joodse spijswetten. Vlees mag bijvoorbeeld alleen gegeten worden van een dier met gespleten hoeven en zijn eten herkauwt. Rund en lamsvlees mag wel, varkens en paardenvlees mag niet. En ook niet alle vissen worden gegeten, alleen als zij schubben en vinnen hebben. Paling, zeewolf en zeevruchten mogen bijvoorbeeld niet. Gevogelte als kip, kalkoen, eend, duif en fazant zijn wel koosjer. Insecten zijn over het algemeen niet koosjer. Bovendien zijn vlees en gevogelte zijn pas koosjer nadat het ritueel geslacht is en bepaalde stukken zijn verwijderd. Het vlees wordt ook niet in combinatie met melkproducten gegeten. In Israëlische hotels zul je bij het ontbijt dan ook bijna tot geen geen vleeswaren vinden.


➞ Lees hier de route voor een rondreis Israël
➞ De leukste markten en restaurants in Tel Aviv

eten-in-israel

eten in Israël

eten-en-drinken-in-israel

Typische gerechten

Hoewel Israël een mengeling is van verschillende wereldkeukens heeft het een aantal typische gerechten. De meest bekende gerechten noemde ik al eerder: Shakshuka en hummus kent vrijwel iedereen. Maar ook Burekas: bladerdeeg- of filodeegpakketjes, gevuld met een hartige vulling, en een Malabi (lijkt op Panna Cotta) dessert zijn typische gerechten uit Israël. Malawach is een plat brood uit de pan dat je perfect bij de Shakshuka kunt eten, of anders met honing en boter. In Israël eten ze vrij gezond, veel groenten fruit en lichte maaltijden. Bij bijna elke maaltijd krijg je een Israëlische salade van tabouleh, bulgur of parelcouscous met verse kruiden en verschillende groentes. Het leukste aan de Israëlische keuken is dat je vooral zelf creatief kunt zijn. Meng ingrediënten, probeer dingen uit, proef en combineer. Dat is waarom eten in Israël een feestje is.

Vegetarisch eten

Vegetarisch eten in in Israël eerder regel dan uitzondering. Veel gerechten zijn vegetarisch en het diner bestaat niet zoals bij ons uit aardappel vlees en groenten. Maak eet je meerdere kleine gerechten, waarvan nog niet eens de helft vis of vlees is. Wel wordt er veel gebruik gemaakt van kaas en eieren, maar wil je dit liever niet dan kun je ook prima eten in Israël.

Eten in Tel Aviv

Tel Aviv een fantastische stad voor een stedentrip. De stad leeft, de zon schijnt er altijd, de mensen zijn leuk en er is strand. Dit in combinatie met vele barretjes, restaurants en clubs maakt het een ultieme vakantiebestemming. In Tel Aviv heb je door de hele stad leuke adresjes maar vooral in het oude deel (Old-Jaffa), achter het oude treinstation & in de wijk Neve Tzedek vind je de meeste restaurants. Veelal internationaal; Italiaans, tapas of sushi maar altijd met een eigen, Israëlische touch.

Restaurants in Jeruzalem

De Machne Yehuda markt in Jeruzalem is de plek waar je moet zijn om lekker te eten. Verse sapjes, pitabrood met humus en falafel, zoete dadels, pita met feta en nog meer kleine typisch hapjes, er is van alles te krijgen. Het leuke is dat je met een soort trippenkaart goedkoop veel gerechten bij zes verschillende kraampjes uitproberen. Ook bij het oude treinstation zijn vele sfeervolle restaurants waar je de Israëlische keuken kunt uitproberen. In het oude deel kun je ook fantastisch eten in Israël.

Israelisch eten in Amsterdam

Ook dichtbij huis kun je genieten van het eten in Israël, zonder dat je daarvoor zelf in de keuken hoeft te staan. In Amsterdam vind je meerdere restaurants waar je fantastisch kunt eten. Bij NENI aan het Stadionplein in Amsterdam eet je authentiek Israëlische gerechten. NENI is een familierestaurant ontstaan uit een  passie voor eten uit het Midden Oosten. Op zoek naar de beste hummus van ons land? Zet dan koers richting Sir Hummus. Bij Bar Fisk eet je niet alleen vis, maar ook de beste gerechten uit Tel Aviv. Een andere favoriet in Amsterdam is Little Collins.

➞ Israëlische restaurants in Amsterdam

eten-en-drinken-in-israel

eten-en-drinken-in-israel

eten-en-drinken-in-israel

eten-in-israel

eten-in-israel

eten-en-drinken-in-israel