Mede dankzij de nodige souvenirs denk ik daar nog bijna elke dag met een grote glimlach aan terug aan mijn road trip Israël. Eind april  vetrok ik naar dit bijzondere voor een auto rondreis van een week. Israël is een van meest unieke landen die je kunt bezoeken en met een huurauto ontdek je het meest. Het land is niet heel groot en in zeven dagen kun je met deze route ontzettend veel zien van het wonderschone land. Bekijk de route voor een roadtrip Israël hieronder.

Route voor een roadtrip Israël

Tijdens mijn rondreis zag ik van de hoogtepunten uit het land alleen Eilat niet. Om deze duikplek wel te kunnen bezoeken heb je gewoonweg meer dan een week tijd nodig. Ik heb vooral het midden van Israël bezocht. In zeven dagen reizen we vanaf Tel Aviv naar Jeruzalem, naar de dode zee in het zuiden en terug naar Tel Aviv. Vliegen kan heel makkelijk vanaf Amsterdam met onder andere Transavia en de vliegtijd is maar 5 uurtjes. Israël is niet altijd heel goed bevriend met andere landen waardoor een stempel in je paspoort ongunstig is. Je kunt daarom vragen om een losse stempel. Met een auto doorkruisen we een groot deel van het land en ik slaap op drie verschillende plekken. In dit artikel deel ik mijn route voor een roadtrip Israël.

Een auto huren en auto rijden in Israël

Door een auto te huren in Israël leer je het land goed kennen. Het openbaar vervoer is op zich goed geregeld. Er rijden moderne treinen en bussen, maar de treinen gaan niet direct naar alle steden toe. Zelfstandig een auto vakantie door Israël is in principe veilig. Garanties heb je in geen enkel land, maar als je je aan de regels houdt en niet naar Palestijns gebied gaat is er niks aan de hand. Wegen buiten de stad zijn rustig en goed begaanbaar. Zorg er wel voor dat je een huurauto bij een betrouwbare verhuurder boekt en je goed verzekerd. Zelf huur ik mijn auto via Sunny Cars en dat is altijd all-in verzekerd. Met een huurauto mag je helaas niet de grens over naar Jordanië.

➞ Huur een auto vanaf de luchthaven van Tel Aviv

De veiligheid in Israël

De afgelopen maanden is Israël helaas weer wat vaker negatief in het nieuws. Toen ik er destijds was, was het land ‘veilig’. De Rijksoverheid gaf net als nu ‘code geel’. Dit betekend dat er veiligheidsrisico’s zijn en dat je op moet passen. Zelf merkte ik alleen dat de controle op het vliegveld (zowel op Schiphol als op Tel Aviv) erg streng is. Ik werd ondervraagd over wat ik ging doen, waar ik heen ging en waar ik heb geslapen. Verder krijg je een papiertje als paspoort. Met een stempel in je gewone paspoort kun je last krijgen om sommige landen in te komen. De grensgebieden met andere landen zijn momenteel niet veilig en het wordt afgeraden om daar naar toe te reizen. Voor de laatste adviezen kun je op de website van de Rijksoverheid kijken.

Dag 1: Aankomst Tel Aviv en naar Jeruzalem

Een relaxte reisdag. Mijn vlucht gaat aan het begin van de middag en dus kan ik rustig opstarten. Direct nadat ik het vliegtuig uitstap in Tel Aviv, stap ik de auto weer in. Het is een uurtje rijden naar ons hotel in Jeruzalem. Ik slaap in het luxe Inbal Hotel met een werkelijk hemels ontbijt. Nog nooit zo’n lekker en uitgebreid ontbijt gehad. Denk aan verse groenten/fruit juices, noten, dadels, meloen, verse broodjes, salades… En ’s ochtends vroeg een aantal baantjes trekken is ook bepaald géén straf.

Dag 2: Historisch Jeruzalem

De plek waar ik het meest nieuwsgierig naar ben: Jeruzalem. Een enorm beladen stad waar cultuur, geschiedenis, spiritualiteit en geschiedenis samen komen. De oude stad heeft een Joodse, een Islamitische, een Christelijke en een Armeense wijk. De Dom of Rock is een imposante moskee, waar niet moslims niet mogen komen. Er zijn verschillende lagen uit de geschiedenis te zien. Pilaren uit de Romeinse tijd. De Klaagmuur, de heilige grafkerk waar Jezus werd gekruisigd en de weg die hij heeft afgelegd. Een bijzondere mengelmoes.

’s Avonds is de lichtshow bij de Tower van King David waar zijn verhaal op een magische manier wordt vertelt. Een sprookje om te zien. Niet verwacht en toch stiekem heel tof: Het oude treinstation dat is omgetoverd tot een hippe plek. Dit station is omgebouwd tot een drietal restaurants en een plein waar tijdens de zomermaanden een super leuke fashionmarkt te vinden is. Wij gingen een hapje te gaan eten bij Adom Jeruzalem, een sfeervol restaurant met moderne gerechten met niet alleen invloeden uit Israël maar ook uit Italië.


Lees ook: De bezienswaardigheden van historisch Jeruzalem

route-voor-een-roadtrip-israel

Dag 3: Jeruzalem, Holocoust museum en dode zee

Vandaag is wederom een emotioneel heftige dag. We beginnen luchtig met een segway ritje op de Zion berg, net buiten de stad. Vanaf hier zien we het landschap, de olijfberg de Tempelberg. Indrukwekkend. Nog indrukwekkender is het Holocoust museum: Jad Wasjem. Een absolute must do om dit te bezoeken. En neem er je tijd voor. Ik kan nog steeds niet bevatten hoe zoiets heeft kunnen gebeuren en ik heb geluidloos door het museum gelopen. Het gebouw is donker en puntig maar aan het eind opent het gebouw zich. Er komt licht naar binnen. een ver uitzicht. Het einde van de tunnel. de vrijheid.

In de twee uur durende autorit richting het zuiden probeer ik alles wat ik net gezien heb een plekje te geven. Net voordat de zon ondergaat komen we aan in de dode zee. Voorzichtig loop ik het water in, bang dat het zout prikt en benieuwd of ook ik blijf druiven. De water voelt zijdezacht en voor het eerst in mijn leven drijf ik echt!

Ik overnacht een nacht in Hotel Oasis Dead Sea. Yoga in de ochtend, een heerlijk zwembad, chillkussens, binnen een zoutwaterbad, modderbehandelingen… Over het diner hier was ik bepaald niet te spreken maar helaas is er, zo in de woestijn, vrij weinig keus. Het uitzicht daarentegen, vanaf mijn bed de dode zee en Jordanië zien is waanzinnig.

route-voor-een-roadtrip-israel

route-rondreis-israel

Dag 4: Negev woestijn & Massada

Na mijn modderbehandeling en een frisse douche ga ik met een jeep de woestijn in. Op de weg ernaartoe rijden we zo hard dat het zijn werkelijk overal zit en dat ik zo weer kan douchen. De woestijn is heet. En verlaten. Op het begin zien we af en toe een pluk groen en overal worden we omringt door zandrotsen. Zo mooi.

Op hoogte bezoeken ik het kille en toch bloedhete Massada. De woestijn is heet en hierboven nog een tikeltje heter (het is pas eind april). Massada is een plots verlaten dorp uit de Romeinse tijd. De reden dat het dorp verlaten is, is minder leuk. Toen de Romeinen het dorp gingen veroveren wilde de bewoners zich niet gewonnen geven. Ze wilde geen slaaf worden en gekozen daarom liever voor de dood. Net voordat de Romein de top bereikte beroofde iedereen zich van het leven.Veel van het dorp is bewaard gebleven; badhuizen, sportkamers en andere bouwwerken. Het uitzicht is misschien nog wel indrukwekkender en Jordanië is zo dichtbij.


Lees ook: De Dode zee, Negev woestijn en Massada

route-rondreis-israel

route-voor-een-roadtrip-israel

Dag 5: Tel Aviv & Old Jaffa

Na 2,5 uur rijden rijden door het droge landschap kom ik aan in Tel Aviv. Mijn tassen parkeer ik in het hotel en ga direct de stad verkennen. Tel Aviv of Tel Aviv-Jaffa is een stad en een metropool in de centrale kuststreek van Israël aan de Middellandse Zee. De naam betekent ‘Lenteheuvel’ wat ik een toepasselijk naam vind. Lentevibe all over hier. De stad is mengeling van alle soorten mensen. Inwoners, reizigers, alles mengt zicht, speelt een potje voetbal langs de boulevard, chillen met elkaar op het strand, gaan lekker uit eten. Het is een hele fijne hippe stad. Old-Jaffa is rustiger en zoals de doet vermoeden ook ouder. Prachtige smalle doorgangetjes, de markt naast de haven, fijne koffiebarretjes.


Lees ook: De bezienswaardigheden in Tel Aviv

route-voor-een-roadtrip-israel

Dag 6: Tel Aviv & de Carmel Market

De laatste volle dag staat in het teken van genieten. Lekker eten, winkelen, slenteren, relaxen op het strand. Ik eet mijn buikje rond op de Carmel Market in zie te veel moois om mee naar huis te nemen. Dadels, sesampasta, oranje tapijten, kandelaars, kruiden, verse thee, ijzeren lampen. We lopen ook nog even langs de tweedehands markt waar ik een antieke theepot koop. ’s Avonds genieten we van de heerlijke sfeer hier, de vele restaurants in Tel Aviv, de lampjes, de muziek, de energie.

Dag 7: terug naar huis

Na het ontbijt is het helaas tijd om weer terug te gaan niet het vliegveld. Na niet meer dan 20 minuten rijden komen we aan en zit mijn reis er echt op. Zeven dagen (inclusief vliegen) voor deze rondreis was prima te doen. In Jeruzalem had ik nog een dag langer willen blijven en ook wat langer in de woestijn. Dan kun je ook Eilat (om te duiken!) nog toevoegen aan je reis.


Bekijk accommodaties in Israël

rondreis-israel