Op zoek naar een originele stedentrip in Europa? Ga dan een weekend naar Poznań! In deze Poolse stad heb je kleurrijke gebouwen, hotels met toffe rooftopbars, een stadsstrand maar ook vele kerken, street art en lekker eten. Kortom genoeg ingrediënten voor een citytrip. Je kunt rechtstreeks vliegen met KLM vanaf Schiphol naar Poznań, dan ben je er in een uurtje. Ook kun je met met de trein reizen via Berlijn. Wat is er te doen in Poznań? Lees snel verder.

Wat te doen in Poznań?


Hotel in Poznań

Poznań ligt in de regio Groot-Polen in het noordoosten van het land. De beste plek om te verblijven in Poznań is in het centrum, of aan de rand daarvan. Alle bezienswaardigheden zijn dan op loopafstand. Een bijzonder hotel is Kolegiacki, waarbij je uitkijkt op de iconische roze kerk van Poznań. De kamers zijn groot en nog niet lang geleden vernieuwd. De inrichting is dus modern. Het restaurant daarentegen is net een kleine Italiaanse patio. Een bijzonder sfeervolle plek om te gaan eten. Heb je goed weer? Ga dan naar het dakterras voor diner en cocktails tijdens zondergang!

➞ Hotels in Poznań
➞ De leukste stedentrips in Europa

Poznan Polen

Poznan hotel

Poznan bezienswaardigheden

1. Oude markt in Poznań - Stary Rynek

De eyecatcher van Poznań is het marktplein. Dit plein wordt omringt door kleurrijke gebouwen en is een feestje om te zien. In de zomer heb je er overal leuke terrasjes en (souvenir) winkels. Oorspronkelijk is het plein uit het jaar 1253, echter werd de helft verwoest tijdens een brand in de bevrijding van Poznań in 1945. Gelukkig is het daarna weer opgebouwd en zijn zoveel mogelijk historische elementen teruggebracht. Er staan onder andere koopmanshuizen, een groot stadhuis en ambachtsgebouwen. Gedurende de zomer worden er festiviteiten georganiseerd zoals de jaarmarkt in juni. Stare Rynek is een van de grooste pleinen in Polen, na Krakau en Wrocław. Je kunt er terecht voor een kopje koffie of voor een lokaal biertje bij een van de speciale biertuinen op het plein.

2. Oude raadhuis en Historisch Museum

Niet te missen op het oude Marktplein in het raadhuis. Niet alleen omdat het een groot gebouw midden op het plein is, maar vooral omdat het een van de mooiste Renaissance bouwwerken in Europa is! Het heeft 3 torens en meerdere sierlijke bogen. Op de drie gallerijen zijn schilderijen te zien van Poolse koningen. De klok op de toren heeft wel wat weg van de klok in Praag. Behalve dat er elke dag om twaalf uur twee geitjes naar buiten komen. In het Raadhuis is een gratis museum waarin je meer ziet over de geitjes en de geschiedenis van Poznań.

3. Kerk van Sint Stanislaus - Farakerk

Het mooiste en meest indrukwekkende bouwwerk in de Poznań is toch wel de roze, barokke kerk. Deze kerk ligt een de rand van het oude centrum en kent meerdere namen: St. Stanislaus kerk, Farakerk, Parochiekerk, Jezuïetenkerk. Wij gebruiken Farakerk. Het religieuze gebouw stampt uit de 16 eeuw en is aan de buitenkant volledig roze met wit, met een groengrijs dak en gouden versiering. Daarnaast heeft het meerder torens! bijzonder indrukwekkend om te zien. Daarnaast is ook de binnenkant rijkelijk versiert met ondere andere fresco's en goud.. Als sinds 1876 wordt er elke zaterdag om 12:15 uur een orgel concert gegeven. Farakerk is een van de mooiste mooiste religieuze gebouwen in Polen.

stedentrip Polen

Poznań blog

leuke stad Polen

4. St.Martin’s Croissant Museum & Experience

Vergeet de croissant in Frankrijk, Poznań heeft zijn eigen zoette broodje! De St Martin's croissant met vulling moet je zeker eten wanneer je de stad bezoekt. Er zit een mengsel in van gemalen koekjes, rozijnen, maanzaan en kruiden. Je vindt ze bij elke bakker en bij het croissant museum. Hier zie je hoe de croissant gemaakt wordt en leer je meer over de traditie ervan. Het bezoekerscentrum/museum ligt aan het oude Marktplein.

5. River Warta; Kontener ART

Poznań is een bruisende stad met veel jonge, internationale studenten. Er zijn leuke bars en alternatieve plekken om samen te komen. Met goed weer is het leuk om naar het stadsstrand te gaan, gelegen bij de Warta rivier. Hier staan een aantal containers met kunst en er zijn standjes waar je wat street food kunt eten. Op het zand vind je chille zitplekken en muziek. 's zomers hangt er een heel relaxt sfeertje!

6. Cocktails op het dakterras

Ben je op een zonnige dag in Poznań? Bekijk dan de zonsondergang vanaf een dakterras. Dit kan bij hotel-restaurant Kolegiacki met uitzicht op de Farakerk. Bestel hier een lekker drankje of ga uit eten.

Wat is er te doen in Poznan?

Poznan croissant

Poznan blog

7. Kathedraal eiland - Ostrów Tumski

Door Poznań stroomt rivier de Warta en in deze rivier ligt en groot eiland. Zo groot dat het een geheel eigen wijk is waar Poznań oorspronkelijk is ontstaan. Volgens paus Johannes Paulus II is hier zelfs het land Polen ontstaan. Op deze plek staat dan ook de oudste kathedraal van het land, oorspronkelijk gebouwd in de 10e eeuw. Het is niet het mooiste historische gebouw maar wel van grote waarde. Op kathedraal eiland vind je verder mooie straten met bijzondere street Art en leuke restaurants.

8. Śródka district street Art

In de wijk Śródka op kathedraal eiland is een van de meest bijzondere muurschilderingen van Polen te vinden. Het omvat een hele muur van een huis en vertelt het verhaal van Poznań in de jaren twintig. Je ziet er kleurrijke huisjes in 3D van een slager, een trompettist, een kat en Władysław Odonic, de hertog van Groot-Polen in die tijd. De Street Art is gemaakt door kunstenaar Radosław Barek. Wat deze muurschildering bijzonder indrukwekkend maakt, is het slimme gebruik van driedimensionale illusies, waardoor het kunstwerk letterlijk naar voren komt.

9. Lake Malta

Zomer in Poznań? Bij Malta Lake kun je afkoelen door er een duik te nemen, rond te wandelen en fietsen, of ga het water op met een waterfiets. Malta is een grote recreatieplas die je het best kunt bereiken via Kathedraal eiland.

stedentrip Polen

Welke stad in Polen is leuk?

bezienswaardigheden Polen

10. Uitzicht over de stad vanuit Museum of Applied Arts

Het Museum voor of Applied Arts ligt in het hart van Poznań, in het koninklijk kasteel op een heuvel. Het observatiedek, gelegen in de kasteeltoren, biedt een prachtig uitzicht op de daken en straten van de stad. Binnen in het kasteel, op bijna 1.500 m², is er een permanente tentoonstelling van het Museum voor Toegepaste Kunsten - het enige museum van dit soort in Polen. De tentoonstelling bestaat uit circa 2.000 museumobjecten gemaakt vanaf de middeleeuwen tot heden. Hier kun je meubels, keramische producten, glazen en metalen voorwerpen, wapens, sieraden, stoffen, kleding en design zien.

11. Zamek Culture Center

Cultuurcentrum ZAMEK in Poznań is een van de grootste culturele instellingen van het land. Elk jaar organiseert de instelling 2.500 evenementen. Het is gevestigd in een voormalige zetel van keizer Wilhem II, het jongste kasteel in Europa gebouwd voor een gekroonde monarch. Bovendin zit een leuke, moderne bar met glazen dak.

12. Stary Browar winkelcentrum

Stary Browar (oude brouwerij) is een winkel-, cultuur- en zakencentrum in de voormalige Hugger-brouwerij. Is het slecht weer of houd je van winkelen? Dan is het zeker leuk om hier naar toe te gaan. Er zijn meer dan 200 winkels, en 30 restaurants. Ook is er originele architectuur te zien, een combinatie van het industriële verleden en het moderne heden.

13. Enigma Cipher Center

Het Enigma Cipher Center vertelt het onbekende succesverhaal van Poolse wiskundigen. In het museum is een interactieve multimediatentoonstelling te zien welke is gewijd aan de Enigma-codeermachine en de drie Poolse cryptologen die een sleutelrol speelden in de vroege cryptanalyse ervan. Ben je dol op cijfers? Dan is het een aanrader om te bezoeken.

 

natuur in Polen

Polen bezienswaardigheden

reisblog Polen

Restaurants in Poznań

Dat Poznań een bruisende, jonge stad is zie je terug in het aanbod aan diverse restaurants. Zo kun je er prima vegetarisch eten en zijn er allerlei hippe bars. Bij restaurant Bo zijn de gerechten geïnspireerd op het Midden Oosten, een van onze favoriete adressen in de stad. Grappig weetje: je vindt er in de details kleine politieke statements (tegen het huidige, conservatieve Polen). Weranda cafe in het centrum is een leuke plek voor lunch in de binnentuin! Eet (Italiaanse gerechten) op het dakkterras of in de Patio bij Kolegiacki. Zin in een uitgebreide brunch? Schuif dan aan tafel bij Lavenda Gastro & Cafe. Dineren doe je bij Roz, aan het plein bij de roze kerk. Street food en Aziatisch foodtrucks zijn te vinden bij KontenerArt langs de rivier.

Polen is een echt bierland en een van de bekendste bieren van het land wordt gemaakt nabij Poznań. De brouwerij van Lech ligt onder Lake Malta en is te bezoeken. Je kunt er een rondleiding krijgen en uiteraard het bier proeven!

Wandelen in Wielkopolski National Park

Een stedentrip Poznań kun je combineren met de Poolse natuur. Een klein stukje ten zuiden van de stad ligt een van de mooiste natuurgebieden van Polen: Nationaal Park Wielkopolski. Een bosrijke plek met meren, heuvels, rotsen en valleien, gelegen aan rivier de Warta welke ook door de stad stroomt. Het natuurgebied is miljoenen jaren oud en zo zijn er ook nog stenen uit die tijd! Wielkopolski wordt ook wel de groenen longen van Poznań genoemd. Je kunt er heerlijk wandelen tussen allerlei soorten bomen. Er zijn 5 routes van 85 kilometer lang en 100 kilometer aan fietsroutes. Je spot er talloze soorten vogels, maar er leven ook zwijnen en reeën. Een leuk uitstapje vanuit Poznań.

Trein naar Gniezno

De stad Gniezno, gelegen in het Gniezno-merengebied, was de eerste hoofdstad van Polen. Met een indrukwekkende kathedraal die uitkijkt op de charmante boulevards in de oude binnenstad, neemt het een belangrijke plaats in in de koninklijke en religieuze geschiedenis van het land. Vijf van de eerste koningen van Polen werden hier gekroond, en de kerk is hier al meer dan duizend jaar gevestigd! Je kunt er makkelijk met de trein heen vanuit Poznań.

➞ Wat te doen in Praag?
➞ 

Wat moet je gezien hebben in Polen?

Wat is een mooi gebied in Polen?

mooiste steden Polen

Wat is er te doen in Poznan?

Poznan restaurants