Of je nu kiest voor een autovakantie Italië, een rondreis Noorwegen of weekje vakantie op Mallorca, een auto heeft vaak een meerwaarde om een mooie bestemming te ontdekken. Zelf maken we met regelmaat een roadtrip en proberen er steeds meer op te letten dat dit duurzamer wordt. Als we een auto huren bijvoorbeeld, maar er zijn meer opties om autovakantie een groen tintje te geven. Op vrijwel alle bestemmingen kun je kiezen voor een duurzame autohuur optie. Dit kan nog niet bij alle verhuurmaatschappijen, maar bijvoorbeeld wel bij Sunny Cars. Daarbij kun je zelf ook wat doen om duurzamer te rijden. Je roadtrip duurzaam maken kan met onderstaande tips vrij eenvoudig.

Duurzame roadtrip tips

Elektrisch rijden

Om een roadtrip duurzaam te maken kun je het beste een elektrische auto rijden. Als je deze niet hebt kun je deze vaak bij een verhuurbedrijf huren. In Marokko hadden we een hybride auto. Deze laadt op tijdens het rijden en schakelt wanneer nodig over op benzine. Zo hoef je je ook niet druk te maken om laadpalen. Reis je vanuit Nederland met een elektrische auto naar het buitenland zorg dat dat je weet waar je kunt opladen. In Noorwegen rijden erg veel elektische auto's en daar is het bijna normaal om op stroom te rijden.

Dit moet je niet vergeten voor je vertrekt

Voordat je een duurzame auto gaat huren moet je ook een verzekering auto afsluiten. Het is verstandig om daarvoor goed naar de polisvoorwaarden te kijken. Er zijn meestal verschillende aanbieders en ieder heeft zijn of haar voordelen. Zo kun je kiezen voor een lager eigen risico. Of je gaat juist voor een hoger eigen risico om premie te besparen. Het is wel slim om hier goed over na te denken. Wanneer je in het buitenland een ongeluk maakt kan dit nogal duur zijn. Vaak moet je het ook meteen afrekenen als je niet goed verzekerd bent. Let dus goed op de voorwaarden en informeer wat de mogelijkheden zijn in het land van bestemming.

Huur een duurzame auto

Waar let je op bij het huren van een auto wanneer je dit milieubewust wilt doen? Is auto rijden wel een duurzame manier van vervoer, of hoe kun je kiezen voor een groene auto tijdens je vakantie. Kortom je wilt durzaam de weg op, ook tijdens je vakantie.Sowieso is het beter om voor een bezine auto te kiezen, dan voor diesel. In veel steden mag je niet altijd de stad in met een auto, hier gelden zogeheten milieuzones. Je kunt niet altijd kiezen voor een milieuvriendelijke auto bij je reservering, maar je kunt er bij het ophalen wel altijd naar vragen.

Bij het reserveren kun je bepalen welke categorie huurauto past bij jouw reis en wensen. Ga je een roadtrip maken waarbij je door bergen rijdt dan heb je een zwaardere auto nodig. Huur je een auto voor korte, vlakken stukken en voor in dorpen/steden? Dan heb je geen zware auto nodig en kun je beter kiezen voor een kleinere auto. Een stationwagen stoot meer CO2 uit dan bijvoorbeeld een Opel Corsa.

➞ Dit zijn de mooiste roadtrips van Europa
➞ Onze ervaring met een huurauto via EasyTerra

duurzame-roadtrip

auto-huren-tips

Compenseer je uitstoot

Een andere optie om je roadtrip duurzamer te maken is door je CO2 uitstoot te compenseren. Sommige bedrijven doneren ook een gedeelte van de winst aan organisaties die CO2 uitstoot aanpakken. Zo kun je dus dubbel duurzaam op vakantie gaan. Dit kun je bijvoorbeeld doen via GreenSeat en kan uiteraard ook als je het vliegtuig pakt. Via hun website kun je berekenen wat de uitstoot van je reis is en aan de hand daarvan de compensatie kiezen. Met dit bedrag worden goede doelen gesteund. Zo zorg je bijvoorbeeld voor duurzame energie in huishoudens van ontwikkelingslanden. Ook wanneer je een auto huurt via Sunny Cars kun compenseren. Na je reservering krijg je een samenvatting van je boeking te zien en hier vind je ook meer informatie over hoe je je roadtrip groener maakt. Je wordt op deze pagina verwezen naar de website van Greenseat waar je je autovakantie met een klein bedrag kunt compenseren. Wanneer je bijvoorbeeld een auto huurt ter waarde van 400 euro dan is je compensatie maar 2 euro (maar meer kan ook).

Rij zuinig

Wat je ten alle tijden kunt doen en wat een eenvoudige tip is om je road trip duurzamer te maken is door zuinig te rijden. Ga niet ineens heel veel gas geven maar trek langzaam op bijvoorbeeld. Zorg dat je niet meer rijdt dan nodig is, en laad je auto ook vooral niet te zwaar. Ook bespaard je CO2 uitstoot wanneer je niet al te hard rijdt. En natuurlijk let je er op of je banden genoeg op spanning zijn. Wanneer je ergens langer dan één minuut stilstaat kun je het best de motor afzetten.  Meer tips om zuinig en groener te rijden lees je hieronder.

Meer duurzame roadtrip tips:

 • Schakel snel over naar hoge versnelling
 • Schakel niet terug met remmen
 • Kies voor een automaat
 • Gebruik cruisecontrol
 • Sta je stil? Zet de motor uit
 • Laat de airco zo veel mogelijk uit
 • Trap zo min mogelijk op de rem
 • Let op je bandenspanning
 • Laad de auto niet te zwaar
 • Trek rustig op
 • Rij niet te hard
 • Ken de weg en vermijd filles

➞ Ideeën voor een roadtrip Italië 
➞ Tips om duurzaam te reizen

roadtrip-duurzaam

sunnycars-tips