roadtrip-duurzaam

Wil je een auto huren op reis en wil je dit zo 'groen' mogelijk doen? Een huurauto geeft je een enorm gevoel van vrijheid en auto's worden daarbij steeds duurzamer. Waar let je op bij het huren van een auto wanneer je dit milieubewust wilt doen? Is auto rijden wel een duurzame manier van vervoer, of hoe kun je kiezen voor een groene auto tijdens je vakantie. Kortom je wilt durzaam de weg op, ook tijdens je vakantie. Met onderstaande tips en tricks maak je je roadtrip duurzaam.

Duurzame roadtrip tips

Of je nu kiest voor een autovakantie Marokko, een rondreis Noorwegen een of weekje vakantie op Mallorca, een auto is altijd handig en op vrijwel alle bestemmingen kun je kiezen voor een duurzame optie. Dit kan nog niet bij alle verhuurmaatschappijen, maar bijvoorbeeld wel bij Sunny Cars. Daarbij kun je zelf ook wat doen om duurzamer te rijden. Je roadtrip duurzaam maken kan met onderstaande tips vrij eenvoudig.

Huur een duurzame auto

De makkelijkste en meeste efficiente manier om groener te rijden is door een duurzame auto te huren. Zo kun je op een aantal bestemmingen een hypbirde auto huren. In Marokko hadden we er zo een en dit betekent dat je gedeeltelijk elektrisch rijdt, wat enorm veel uitstoot scheelt. Je hoeft je auto niet op te laden en de auto gaat automatisch weer op benzine. In Noorwegen rijden erg veel elektische auto's en daar is het bijna normaal om op stroom te rijden. Sowieso is het beter om voor een bezine auto te kiezen, dan voor diesel. In veel steden mag je niet altijd de stad in met een auto, hier gelden zogeheten milieuzones. Je kunt niet altijd kiezen voor een milieuvriendelijke auto bij je reservering, maar je kunt er bij het ophalen wel altijd naar vragen.

Bij het reserveren kun je bepalen welke categorie huurauto past bij jouw reis en wensen. Ga je een roadtrip maken waarbij je door bergen rijdt dan heb je een zwaardere auto nodig. Huur je een auto voor korte, vlakken stukken en voor in dorpen/steden? Dan heb je geen zware auto nodig en kun je beter kiezen voor een kleinere auto. Een stationwagen stoot meer CO2 uit dan bijvoorbeeld een Opel Corsa.

➞ Dit zijn de mooiste roadtrips van Europa
➞ Zo ga je goed voorbereid op vakantie met de auto

duurzame-roadtrip

auto-huren-tips

Compenseer je uitstoot

Een tweede optie om je roadtrip duurzamer te maken is door je CO2 uitstoot te compenseren. Sunny Cars werkt bijvoorbeeld samen met GreenSeat, een organisatie die de CO2 van reizen compenseerd. Na je reservering bij Sunny Cars krijg je een samenvatting van je boeking te zien en hier vind je ook meer informatie over hoe je je roadtrip groener maakt. Je wordt op deze pagina verwezen naar de website van Greenseat waar je je autovakantie met een klein bedrag kunt compenseren. Wanneer je bijvoorbeeld een auto huurt ter waarde van 400 euro dan is je compensatie maar 2 euro (maar meer kan ook). Met dit bedrag worden goede doelen gesteund. Zo zorg je bijvoorbeeld voor duurzame energie in huishoudens van ontwikkelingslanden. Een ander goed doel is het zorgen voor cookstoves in ontwikkelingslanden. Dit zijn een soort ovens in de grond zodat er geen bomen meer gekpapt hoeven te worden om vuur te maken.

Rij zuinig

Wat je ten alle tijden kunt doen en wat een eenvoudige tip is om je road trip duurzamer te maken is door zuinig te rijden. Ga niet ineens heel veel gas geven maar trek langzaam op bijvoorbeeld. Zorg dat je niet meer rijdt dan nodig is, en laad je auto ook vooral niet te zwaar. Ook bespaard je CO2 uitstoot wanneer je niet al te hard rijdt. En natuurlijk let je er op of je banden genoeg op spanning zijn. Wanneer je ergens langer dan één minuut stilstaat kun je het best de motor afzetten.  Meer tips om zuinig en groener te rijden lees je hieronder.

Meer duurzame roadtrip tips:

 • Schakel snel over naar hoge versnelling
 • Schakel niet terug met remmen
 • Kies voor een automaat
 • Gebruik cruisecontrol
 • Sta je stil? Zet de motor uit
 • Laat de airco zo veel mogelijk uit
 • Trap zo min mogelijk op de rem
 • Let op je bandenspanning
 • Laad de auto niet te zwaar
 • Trek rustig op
 • Rij niet te hard
 • Ken de weg en vermijd filles

➞ Ideeën voor een roadtrip Italië 
➞ Tips om duurzaam te reizen

roadtrip-duurzaam

sunnycars-tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.