Er bestaat geen slecht weer alleen slechte kleding, zo werd mij vroeger altijd vertelt. In de loop der jaren ben ik er inmiddels achter dat dit nog waar is ook. Als het regent of hard waait kun je je in de meeste gevallen goed beschermen tegen weersomstandigheden, maar ook als het droog en warm is, is goedzittende kleding belangrijk. Of je nu op reis gaat, in Nederland gaat wandelen, ziplinen in Costa Rica, raften in Finland of op reis in Zuid-Afrika, fijne outdoorkleding is wat mij betreft altijd een must. In dit artikel deel ik mijn favoriete items outdoor kleding voor dames.

Outdoor kleding voor dames

Iedereen heeft een andere smaak betreft kleding, andere eisen aan bijvoorbeeld bepaalde wandelschoenen en niet te vergeten; iedereen heeft een ander figuur. De meeste outdoorkleding kun je voor veel buiten activiteiten dragen, toch spelen verschillende weersomstandigheden en activiteiten een grote rol bij de ideale outdooroutfit. Het is in elk geval handig de 3 lagen kleding regel aan te houden.

3 lagen kleding regel

Het klassieke 3 lagen systeem is de beste manier om je warm te houden. Tegelijk kun je makkelijk wat uittrekken mocht het te warm zijn. De onderste laag moet een zachte stof zijn welke je droog houdt en vooral comfortabel aanvoelt. De tussenlaag zorgt voor isolatie en eventueel afvoer van zweet. De buitenlaag beschermt tegen wind, kou en eventueel sneeuw. De afgelopen jaren heb ik heel wat outdoor kleding voor dames getest, vooral op reis in onder andere Ierland en Scandinavië. Hieronder tips voor mijn favoriete items en merken.

outdoorkleding-vrouwen

outdoor-jas

outdoor-kleding-merken

outdoor-kleding-vrouwen

Outdoor kleding merken en winkels

Ik haal bij diverse winkels en online shops kleding voor buitenavonturen. De meest bekende winkels zijn Bever en ANWB webwinkel. Bever is niet de goedkoopste maar heeft wel een enorm aanbod, en merken zoals The North Face, Vaude, Columbia, Fjallraven, Teva en Patagonia. Bij Bever zou ik de aanbiedingen goed in de gaten houden. Op zoek naar goedkope outdoor kleding? Decathlon heeft dan het meeste aanbod maar ook Scapino heeft een leuk aanbod voor zachte prijsjes. Tenson vind ik een fijn outdoor merk dat niet al te duur is maar ik koop ook graag bij Perry Sport, Aktie sport, en Pluto sport. Als laatste tip is Outdoorsupply een goede. Ze hebben een enorm aanbod in alle merken (oa Nomad, Osprey, Thule, Jack Wolfskin) en naast kleding ook handige spullen. Voor de leukste regenjassen kun je een kijkje nemen bij Hipinderegen.nl

Wandelschoenen

Het maakt niet uit of het hiken in Frankrijk is, een meerdaagse trekking in Spanje of gewoonweg op zondag in Nederland, goede schoenen aan je voeten zijn een must. Ze beschermen niet alleen je voeten aan de buitenkant tegen prikkelplanten en beestjes, maar ze ondersteunen de spieren in je voet. Zo kun je langer en comfortabeler wandelen. Er zijn 4 typen wandelschoenen, en voor de meeste wandeling is type A helemaal prima. Ga je bergen beklimmen dan kun je voor schoenen met nog meer versteviging kiezen. De wandelschoen die ik zelf in categorie A heb zijn The North Face Women Hedgehog Fastpack Lite II GTX, die waterdicht zijn en er niet lomp uitzien. Ik testte ze onder andere uit tijdens het hiken in Tsjechië, Madeira en in Noorwegen. Ook ben ik erg tevreden over de Tenson Norrberg Outdoorschoenen. Deze hoge, blauwe wandelschoen is dankzij MPC waterproof zonder in te leveren op ademend vermogen. Voor bijvoorbeeld Klettersteigen zijn wandelschoenen van dit type B geschikt.

wandelkleding-vrouwen

goedkope-outdoor-kleding

wandelkleding-dames

outdoorkleding-vrouwen

Outdoor kleding

Wat vind ik zelf belangrijk bij dames outdoor kleding? Bij een broek vind ik het belangrijk dat deze niet afzakt (dit heb ik zo vaak) en niet schuurt. Bovenkleding moet niet zweterig zijn maar de buitenlaag moet wel tegen regen kunnen. Ga ik fietsen of wandelen in het bos dan zijn lange kleding slim, om jezelf meteen te beschermen tegen bijvoorbeeld teken en muggen. Daarnaast zou ik niet snel voor witte kleding en schoenen kiezen. Mijn voorkeur gaat uit naar zwart of donkerblauw met een leuk licht kleurtje.

Als onderkleding (de eerste laag) vind ik het fijn om een sport shirt te dragen. Deze schaf ik meestal aan bij H&M, Nike en Adidas of een ander merk bij Perry Sport. Ook de pullies van Protest zijn fijn voor koude bestemmingen. Als tweede laag draag ik een zachte trui of fleece vest, eentje die lekker ruim zit. Weet ik zeker dat het niet gaan regenen dan kies ik een dikke trui en doe ik er verder niks over heen. En anders kies ik voor een jas van Tenson. Qua broek kies ik graag voor een strakke outdoorlegging of eventueel hardloopbroek. Ga ik niet echt hiken maar naar een bestemming waar er altijd kans op wind en regen is (hallo Ierland), dan draag ik mijn langere jas van Fjällräven: de Kiruna padden Parka. Deze is licht in gewicht, winddicht en lekker warm, sluit hoog aan, heef een capuchon en kun je zo overal overheen aan doen.

Jassen

Wanneer ik een jas aan doe betekent dit dat het heel hard waait en/of dat het regent (anders doe ik vaak een trui aan). Het belangrijkste aan een outdoor jas is dus dat deze waterdicht is. In natte weersomstandigheden draag ik mijn Tenson regenpak (broek + jas). Ook op de fiets in Nederland draag ik deze en na een half uur fietsen heb ik gelukkig nog steeds droge kleding. Een soft shell jas is altijd fijn om te hebben. Dit zijn warm gevoerde jassen bestaande uit meerdere strak op elkaar geweven lagen. De jas gemaakt van stretchstof materiaal, is warmhoudend, waterafstotend en ademend. Een allround jas dus. Ik draag een soft shell jas van Mountain peak, een kort donker blauw jasje op de foto's. Daarnaast is de Fjällräven Kiruna padded parka favoriet. Zeker geen goedkope jas maar wel voor heel veel weersomstandigheden geschikt, duurzaam gemaakt, tijdloos en zit ontzettend lekker.

De mooiste natuurgebieden van Europa
➞ De leukste boshuisjes in Nederland

road-trip-cork-country-het-uiterste-zuid-oosten-van-ierland

outdoor-jas-dames

leuke-outdoor-kleding-dames

doen-in-zweeds-lapland

op-vakantie-naar-de-waddeneilanden

wandelschoenen-vrouwen

hike-schoenen-dames

outdoorkleding-dames

Noorwegen-oppdal