Tijdens mijn reizen is het lokale eten en drinken altijd een van dé hoogtepunten. Zo kan ik me verheugen op een goede Griekse feta salade, hummus uit Israël, ananas smoothie uit Costa Rica, verse zalm in Finland, portwijn uit Portugal, ceviche van Aruba of tiramisu uit Italië. Nu dat even niet kan probeer ik thuis zoveel mogelijk gerechten uit diverse landen te proberen. Inspiratie haal ik uit reizen, maar ook uit deze kookboeken!

De leukste kookboeken met wereldse gerechten

Wat zijn nou echt kookboeken die je moét hebben als reisliefhebber? Zelf ben ik groot fan van de boeken van Yotam Ottolenghi. En het kookboek Jamie's reizen en het boek reis om de wereld in 80 gerechten. Hierin lees je gerechten van landen van over de wereld. Maar ook per land heb je talloze mooie kookboeken. De beste recepten uit de Italiaanse keuken bijvoorbeeld. Of heel boek over noodles. In dit artikel deel ik een selecte van de leukste kookboeken van internationale keukens.

➞ Dit zijn de meest populaire gerechten per land
➞ Wijnliefhebber? Deze deze wijnstreken op je bucketlist


Groot Aziatisch kookboek

 

Aziatisch-kookboek

De schrijfster van dit kookboek - Charmaine Solomon - is geboren in Sri Lanka en heeft inmiddels meer dan 30 kookboeken op haar naam staan. Dit boek is al tientallen jaren geleden gemaakt, maar krijgt regelmatig een update. Hoewel de meeste gerechten echte klassiekers zijn. In het boek staan 500 recepten uit de Filippijnen, Cambodja, China, India, Indonesië, Japan, Korea, Laos, Maleisië, Myanmar, Singapore, Sri Lanka, Thailand, Vietnam en Pakistan. Verder lees je meer over basisingrediënten en kookgewoontes. Dit Groot Aziatisch boek is puur een recepten boek, en wat minder een inspiratieboek met mooie foto's. Wel echt een aanrader voor mensen die op zoek zijn naar de leukste kookboeken uit Azië. Dan moet je dit verzamelwerk zeker in je kast hebben.

➞ Lees meer

Jamie's Reizen

kookboek-jamie-oliver

Voor dit kookboek bleef de bekende tv-kok Jamie Oliver langere tijd in diverse landen. Zo leerde hij niet alleen de beste recepten zelf te maken, maar ook alles over de eetcultuur van bijvoorbeeld Italië, Frankrijk, Marokko, Zweden en Griekenland. Het boek is al wat ouder maar de recepten blijven ook nu fantastisch en brengen je helemaal terug naar die ene reis. De recepten in Jamie's Reizen zijn niet al te ingewikkeld, van klassiek tot een eigen twist van Jamie Oliver zelf. Inclusief sfeervolle fotografie.

➞ Lees meer

De complete Antilliaanse keuken

leukste-kookboeken

Sinds mijn trip naar Aruba ben ik verknocht aan de Antilliaanse keuken. De gerechten hier smaken naar de zon! En vaak zien ze er ook nog eens kleurrijk uit. Frisse smaken, veel fruit, verse vis en verrassende smaakcombinaties. Je vindt ze allemaal in dit kookboek. Een van mijn favoriete gerechten is kokosgarnalen met pittige papaya dip. In dit Antilliaanse kookboek vind je de beste recepten van Aruba, Bonaire en Curaçao.

➞ Lees meer

Alle boeken van Yotam Ottolenghi

beste-kookboeken

Al jaren ben ik groot fan van de kookboeken van Yotam Ottolenghi. De smaken zijn over het algemeen licht en enorm smaakvol. Voor sommige ingrediënten moet je even zoeken, maar dat maakt dat de gerechten wel extra lekker zijn. Ottolenghi is uitgegroeid tot een van de grootste chefs/kookboeken schrijvers en dat is niet voor niks. Zijn eerste kookboek bestond uit recepten van zijn jeugd in Jeruzalem. Verder is er onder andere een kookboek met zoete gerechten, een kookboek met 'eenvoudige' gerechten, een met alleen maar groenten en nog veel meer. In totaal heeft Yotam Ottolenghi 8 boeken op zijn naam staan. In Londen kun je eten bij een van zijn restaurants NOPI.

➞ Lees meer

De klassieke Italiaanse keuken

Italiaans-kookboek

In dit lijstje leukste kookboeken kan deze kookboeken bijbel niet ontbreken. De Italiaanse keuken staat bij vele op nummer één als het gaat om favoriete wereldkeukens. Aan dit boek heb je dan eigenlijk al genoeg. De schrijfster Marcella Hazan is een icoon op het gebied van Italiaans koken. Leer alles over klassieke Italiaanse gerechten met meer dan 500 recepten, bereidingstechnieken en pure ingrediënten.

➞ Lees meer

Reishonger

reishonger-kookboek

Reishonger is het kookboek van foodblogger en reiziger Sabine Koning (OhMyFoodnessNL). Kun je niet kiezen uit je favoriete wereldkeukens? Dan is dit kookboek de beste keuze. Aan de hand van recepten neemt Sabine je mee op culinaire wereldreis. Van streetfood uit Thailand, Zweedse kaneelbroodjes, een perfecte Italiaanse pasta tot aan spring rolls uit Vietnam, muffins uit Amerika, paella uit Spanje en Gado Gado uit Indonesië. Door deze gerechten te maken ben je weer even terug op je vakantie bestemming.

➞ Lees meer

De bijbel van de Indonesische keuken

indonesisch-kooboek

Van een kookboek met zo'n titel verwacht je nogal wat. In dit dikke boek staan dan ook 230 recepten op bijna 500 pagina's. Ik weet niet veel van de Indonesische keuken en dat er zoveel gerechten zijn had ik dan ook niet verwacht. Het kookboek in ingedeeld op eiland, en dan snap je wel waarom het boek zo groot is. Van hapjes tot een stoofgerechten en zoetigheden, in het boek vind je het allemaal. Zeker een aanrader gezien de hoeveelheid van recepten.

➞ Lees meer

Blue Zones kookboek

blue-zone-kookboek

Jaren geleden stelde onderzoeker Dan Buettner de 5 Blue Zones in de wereld vast. Plekken waar mensen gezond en oud worden. De zones liggen op de meest uiteenliggende plekken op de wereld: Sardinië, het Griekse eiland Ikaria, het Japanse eiland Okinawa, Loma Linda in Californië en Nicoya, een schiereiland van Costa Rica. Het klimaat speelt een rol, maar ook hetgeen dat ze eten. In dit kookboek staan lekkere recepten die veel gegeten worden in deze gebieden. Een gezonde wereldreis in je eigen keuken dus!

➞ Lees meer

Melk & Dadels

Marokkaans-kookboek

Melk & Dadels is een bijzonder kookboek met recepten uit Marokko. Leer hoe je de perfecte couscous en tajinegerecht maakt bijvoorbeeld. Het is niet zomaar een  receptenboek, maar een boek met 100 recepten van Marokkaanse moeders. Moeders en hun (soms bekende) dochter of zoon worden in het boek geïnterviewd. Zo krijg je een indruk van de traditie, de geschiedenis van de Marokkaanse keuken en een kijkje in het gezinsleven. Naast een kookboek is dit dus echt een verhalenboek en in 2014 is het uitgeroepen tot winnaar van de 'Gouden Garde Publieksprijs'.

➞ Lees meer