De ultieme winterervaring beleef je in Lapland, een regio die zich over grote delen van het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland uitstrekt. In de wintermaanden bedekt een dik sneeuwtapijt het Lapse landschap, wat voor feeërieke plaatjes zorgt. Eindeloze witte vlaktes, bossen waar de bomen door de hoeveelheid sneeuw veranderen in een soort marshmallows, knetterende haardvuren en talloze bijzondere uitstapjes, maken dit een absolute bucketlistbestemming. Wij zetten onze favoriete plekken in Winters Lapland op een rij. 

Tromsø

Op een groot eiland, omringd door bergen, ligt de grootste stad van Noord-Noorwegen. In deze hoofdzakelijk rustige regio is deze stad, Tromsø, opvallend bruisend. Hier kun je winkelen, borrelen en uit eten gaan naar hartenlust. Tel hier de interessante architectuur bij op en je begrijpt waar de stad de bijnaam ‘Het Parijs van het Noorden’ aan dankt. Zo is een bezoekje aan de Arctic Cathedral de moeite waard, om vervolgens de dorst te lessen met een lokaal biertje in de meest noordelijke brouwerij van het Hoge Noorden. Een andere bijnaam is de ‘De Poort naar de Noordpool’. Toen de stad 200 jaar geleden werd gesticht, diende deze vooral als het beginpunt van poolexpedities. 

De stad is de thuishaven voor een ontzettend gevarieerde reis, het is de ideale combinatie tussen een citytrip en een natuurreis. Vanaf Tromsø kun je uitstapjes maken naar de steile bergen en indrukwekkende fjorden die de stad omringen. Ook kun je hier kiezen om eropuit te gaan en typisch Lapse activiteiten te ondernemen, zoals een sneeuwscootertocht of een wandeling met sneeuwschoenen. Tijdens weer een ander dagje uit kun je zeehonden en zeearenden gaan spotten. 

Schrijf je in voor een van de informatiesessies.

Zweedse wildernis

In de ongerepte wildernis van Zweeds Lapland liggen de mooiste lodges. Verborgen tussen de bossen en aan dichtgevroren meren vind je in een uit hout opgetrokken lodge de ideale thuisbasis voor een winters avontuur. Hier blijf je weg van de bewoonde wereld, wat ideaal is om het noorderlicht te kunnen spotten. Als het magische groenblauwe licht namelijk aan de hemel verschijnt, is de kans om het te zien het grootst als je ver weg van alle lichtvervuiling bent. Zelf verbleef ik in de zomer in Zweeds Lapland, en in de winter is het nog magischer.

Bij de lodges beginnen unieke winterse activiteiten pal voor de deur: een sledetocht met husky’s, rijden op een sneeuwscooter, sneeuwschoenwandelingen, ijsvissen, noem het maar op! Veel lodges hebben een eigen huskykennel, bij de Pinetree Lodge is zelfs de grootste kennel van de regio te vinden. Husky’s zijn krachtige en snelle beesten, die staan te trappelen om met de sledes op pad te gaan. Terwijl een sprookjesachtig landschap aan je voorbij trekt, hoor je niets anders dan de wind en de voetstappen van de honden die je voorttrekken.

 Lees ook: roadtrip Fins Lapland in de zomer
 Paklijst Lapland

mooiste-plekken-zweeds-lapland

Lofoten en Vesterålen

Wil je naast het levendige Tromsø, de ongerepte en stille landschappen van Noord-Noorwegen beter leren kennen? De eigenzinnige eilandengroepen Lofoten en Vesterålen zijn adembenemend mooi. De ruige natuur, met steile bergen die uit de zee rijzen, wordt af en toe alleen onderbroken door de rorbuer, rode vissershuisjes, aan het water. Visserij was, en is nog steeds, de grootste inkomstenbron van deze bijna verlaten regio’s. In de winter steekt een laagje sneeuw fel af tegen de zwarte bergen, die in een mysterieuze mist gehuld worden. En als het noorderlicht zich hier laat zien, weerkaatst het dansende licht in het heldere water van de fjorden, wat dit unieke natuurfenomeen nog spectaculairder maakt. De Lofoten en Vesterålen zijn prachtig aan land, maar ook op zee valt genoeg te beleven. Tijdens een walvissafari kun je walvissen, orka’s en bruinvissen spotten.

Finse dorpjes

De Lapse wildernis strekt zich weids uit en hoewel het grootste deel onbewoond is, zijn er een paar plekken waar zich gezellige dorpjes hebben gevormd. Hier combineer je levendige verblijfsplaatjes, met bijzondere uitjes om de wildernis die aan je voeten ligt te verkennen. Zelf ontdekt ik dit al eens in september toen er nog geen sneeuw lag. Het dorpje Äkäslompolo ligt aan National Park Pallas, waar je de mooiste langlauftochten maakt. Binnen vijf minuten sta je vanaf het dorpje ook op de skipistes in het nabijgelegen gebied Yllas. Het dorpje bestaat uit een hoofdstraat met restaurants en winkeltjes. Daaromheen liggen in de bossen sfeervolle chalets, die met het ronde hout van zilverdennen gebouwd zijn. 

In het dorpje Levi kun je ervoor kiezen om in een hotel op de piste te verblijven, met een unieke ski-in ski-out formule. Maar er zijn ook andere hotels en chalets in en rondom het dorp. De pistes zijn vaak tot wel acht uur ’s avonds open, waardoor je ook na een unieke activiteit in de wildernis nog even de piste op kunt. In het dorpje worden in de restaurants smakelijke maaltijden geserveerd en kun je gezellig wat drinken in een van de bars. Combineer in de Finse dorpjes een typische wintersport met uitstapjes met een huskyslede, sneeuwscootertochten en noorderlichtexcursies. Een wintersport was nog nooit zo speciaal!

Vakantie Lapland in de winter boeken? Dit is de kracht van Nordic

Denk je er over om een vakantie naar Lapland te boeken? Nordic is de nummer één specialist voor authentieke natuurreizen naar Scandinavië. Hier werken specialisten, die ‘hun’ bestemmingen door en door kennen. Zo helpen zij jou met hun persoonlijke ervaring en expertise bij het samenstellen van je droomreis. Ook kun je je  inschrijven voor een van de informatiesessies.

Op vakantie naar Scandinavië: kies je voor Noorwegen, Zweden of Finland
 Het noorderlicht zien zien in Finand

vakantie-lapland-winter

noorderlicht-lapland

fins-lapland-winter

doen-in-lapland-winter

mooiste-plekken-noorwegen

lapland-levi