Soms heb je even geen zin om te wachten totdat iemand met je mee kan op een tripje. In het leven moet je zelf de slingers ophangen, wil op stedentrip? Ga dan gewoon! Het is niet zo spannend als het lijkt en heeft veel voordelen. Zelf vind ik het heerlijk om in mijn eentje door een stad te slenteren en foto's te maken. Je hoeft met niemand te overleggen welke kant je opgaat en niemand die op je wacht. Inmiddels ben ik een paar keer solo op stedentrip in Europa geweest en ik deel graag mijn tips!

Solo stedentrip in Europa


Veel mensen gaan na hun studie backpacken in bijvoorbeeld Azië of Centraal Amerika, zelf heb ik dit helaas niet gedaan maar wel ga ik regelmatig alleen op pad. Afgelopen jaren bezocht ik Barcelona, Praag en Split in Kroatië als solo reiziger. Mijn ervaring en tips voor je eerste keer alleen reizen lees je hieronder.

Wat zijn leuke en veilige steden in Europa?

Als eerst kies je natuurlijk je bestemming uit. Daarbij is je reisdoel van belang, wil je tot rust komen en op jezelf zijn? Of ben je op zoek naar nieuwe sociale contanten? Welke steden in Europa zijn leuk? En waar is het veilig als solo reiziger?

Het helpt je zeker om populaire reisbestemmingen te bezoeken. Je hoeft heus niet naar de meest toeristische trekpleisters toe te gaan, als dit niet jouw ding is. Maar ga ook niet naar de meest afgelegen gebieden toe, waar je mogelijkerwijs niemand tegenkomt. Op de drukkere plekken, zoals bekende steden of geliefde stranden, kom je nu eenmaal meer mensen tegen. Ook zijn hier vaak gezellige hostels of andere verblijfplaatsen te vinden, waar je veel aanspraak hebt. Dat is wel zo gezellig!

Leuke en veilige steden voor solo reizigers zijn bijvoorbeeld Lissabon, Valencia, Malaga, Florence, Athene, Parijs, Londen, Berlijn, Praag. Houd je meer van rust dan zijn bijvoorbeeld Split, Bari, Lljublana, Nice en Stockholm. In deze steden zijn veel mensen alleen op reis over zijn er voor werk. Er zijn veel opties om in contact te komen met anderen, bijvoorbeeld via Facebook groepen. Ook kun je meedoen aan een excursie via Getyourguide om met anderen op pad te zijn, of doe een fietstour via Bajabikes! Met beide heb ik goede ervaringen.

➞ Solo reizen met TUI
➞ Koop een kofferslotje

Wat is een leuke stad om alleen naartoe te gaan?

Waar kan je alleen naartoe?

Kies voor een zonnige stad

Mijn ervaring is dat een warme, zonnige stad met een strand, park of boulevard extra fijn is wanneer je alleen reist. Ben je in een stad waar het alleen maar regent en je bent alleen, dan kan het zijn dat je de hele dag met je telefoon in een koffietentje zit. In een warme stad kun je een handdoek leggen op het strand, een boek lezen in het park en kun je lekker buiten eten. Als solo reiziger kan het ongemakkelijk zijn om in je eentje in een restaurant te zitten. Een terrasje pakken is al een stuk makkelijker!

Je zaakjes op orde

Wanneer je samen met iemand reist kun je ook samen aan de praktische dingen denken. In je eentje kan dit een uitdaging zijn. Bovendien moet je alles zelf tillen en alles zelf bij de hand hebben. Het is daarom extra prettig om goed voorbereid te zijn. Draag een schoudertas met belangrijke spullen, verdeel wat geld, zoek uit welke bus je moet hebben, installeer de Uber app, zorg dat je genoeg internet MB hebt en bekijk je accommodatie alvast via Google Maps.

Citytrip als vrouw alleen

Is alleen op reis gaan als vrouw wel veilig? In 99,99 % van de de gevallen wel. Veel steden zijn niet anders dan bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht of Rotterdam. Of zijn zelfs veiliger. In toeristische steden als Barcelona en Londen zul je overdag niet opvallen als vrouw alleen. Zelf ga ik 's avonds liever niet alleen over straat, maar dat doe ik in mijn woonplaats liever ook niet. Moet je 's avonds toch op pad, zoek dan drukke plekken op en bel onderweg met je vrienden of familie. Voor lange stukken neem je de Uber. Zelf vind ik niks zo relaxt om af en toe om mijn kamer te eten! Kies een accommodatie met restaurant of bestel eten via de lokale bezorgdienst.

alleen-op-reis

solo stedentrip

Alleen op stedentrip

leukste stedentrips voor een solo-vakantie

Contact leggen tijdens een solo trip

Het is best spannend om in je eentje op reis te gaan. Zo is eenzaamheid wellicht een puntje waar je bang voor bent. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken, want het is op reis meestal best eenvoudig om vrienden te maken. Met déze tips lukt dat nog net een stukje beter.

Slapen in een hostel

Als je in je eentje in een hotelkamer slaapt, heb je tijdens je verblijf op de kamer geen aanspraak. Maar als je op een slaapzaal in een hostel slaapt, knoop je toch veel sneller een gesprekje aan. Er zijn grote gedeelde, kamer met zes of acht personen en je kunt ook een kamer alleen nemen. In de gemeenschappelijke ruimte zie je dan toch veel andere reizigers. Ga op zoek naar hostels die bij jou passen. Denk aan hostels voor jonge backpackers, voor muzikanten of juist ecovriendelijke hostels. Het is er allemaal te vinden. Een bekende en fijne hostel keten is Selina, dat over de hele wereld zit. Van Lissabon, Costa Rica, Athene en Australië.

Open houding

Je houding is allesbepalend voor de manier waarop je overkomt. Kijk anderen aan, lach en zeg gerust gedag! Zo ben je al direct goed benaderbaar. Als jij een gesloten houding hebt, is het ook minder interessant om met je in gesprek te gaan. Een open houding is dus heel belangrijk. We hebben ons oordeel vaak al snel klaar staan. Je denkt wellicht direct: ‘Dat is niet mijn type.’ Sta echter open voor contact met verschillende mensen. Het zal je nog eens verbazen hoe gezellig je het kunt hebben met iemand die heel anders is dan jij!

Aan de bar zitten

Ga je iets eten of drinken in je eentje? Een laatste tip: ga aan de bar zitten. Zo maak je namelijk veel sneller een praatje dan wanneer je aan een tafeltje plaatsneemt. Praat eerst eens gezellig met de barman of -vrouw, en daarna met je buurman of -vrouw.