Ga je op rondreis door Schotland dan reis je door een land gevuld met diepe valleien in de Highlands, kraakheldere meren (lochs), hier en daar een berg en landschappen in elke kleur groen die je maar kan bedenken. Uiteraard vind je tijdens je rondreis door Schotland ook meer dan genoeg pittoreske dorpjes, oude ruïnes die je terugbrengen naar Keltische tijden en – indien gewenst – een goede slok whisky. Het landschap is ruig en mysterieus (het weer trouwens ook), wat Schotland een ideale bestemming maakt voor een rondreis. Ook de kust is met haar wilde wateren en hoge kliffen zeker de moeite waard. Maar Schotland heeft meer dan alleen natuur te bieden. Welke plaatsen je nou echt niet mag overslaan tijdens een vakantie en wat de vijf leukste steden in Schotland  zijn lees je hier onder. 

Leukste steden in Schotland


Edinburgh

Onder aan Castle Rock, waar duizenden jaren geleden de eerste oer-Schotten zich vestigden, ligt nu de prachtige stad Edinburgh. Tijdens een reis door Schotland mag je deze stad absoluut niet missen, juist vanwege haar rijke geschiedenis en prachtige typische architectuur. De straten in Old Town zijn gevuld met kinderkopjes en houten gevels, wat voor een magische en warme sfeer zorgt. Het is dan ook geen verassing dat een groot deel van de Harry Potter film reeks hier is opgenomen. Naast mooie gebouwen en betoverende straatjes kun je in Edinburgh ook terecht voor het proeven van de Schotse identiteit in de vorm van een whisky proeverij, zeker een aanrader!

Dundee

Dundee is tegenwoordig een van de leukste steden in Schotland, al is dat niet altijd zo geweest. Vroeger was de derde stad van Schotland een industriële haven die met name vanwege scheepsbouw groot is geworden. Inmiddels is een Dundee een levendige en creatieve stad dat veel te bieden heeft op het gebied van kunst en cultuur. Je vindt er bijvoorbeeld het eerste design museum van Schotland. Het waterfront is een opkomende plek voor restaurants en hotels, ook Mastercheff winnaar Jamie Scott heeft hier zijn restaurant – The Newport – gevestigd. Zoals zo’n beetje overal in Schotland vind je ook in de directe omgeving van Dundee kastelen. Broughty Castle en Claypotts Castle bijvoorbeeld.

➞ Route roadtrip Schotland
➞ Alles over een auto huren en rijden in Schotland

Fort William 

De actieve vakantieganger moet zeker naar het plaatsje Fort William. Deze plek is het epicentrum van outdoor activiteiten en ligt bovendien vlakbij bij de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk, de Ben Nevis. Vanuit hier kun je veel mooie wandeltochten plannen door wilderige natuur zoals de West Highland Way, Isle of Skye of gaan mountainbiken of raften.

Aberdeen

Aberdeen is een oude, gotische stad in het noordoosten van Schotland en is gelegen aan de kust. Je vindt hier veel mooie parken en de ruige kliffen zijn heerlijk om even tot rust te komen. Wandel langs grimmige kustpaden, met name de zonsondergang is mooi! Neem wel even een jas mee, het weer kan namelijk in vijf minuten volledig omslaan. Even buiten de stad ligt een oud kasteel, Dunnottar Castle, waar je zeker even langs moet gaan. Tevens kun je tijdens je rondreis door Schotland vanuit Aberdeen de boot nemen en dolfijnen gaan spotten, wat absoluut een onvergetelijke ervaring is.

Glasgow

Glasgow is de grootste stad van Schotland. De stad kent een grote verscheidenheid aan restaurantjes en donkere pubs. Het dan ook zeker aan te raden om hier uit eten te gaan en een pint (of twee) te bestellen in een lokale pub of bar. Glasgow heeft echter ook genoeg bezienswaardigheden. Zo kun je naar een typisch, onaangetast Victoriaans huis in het Tenement House van Miss Agnes Toward, of de art-nouveau invloeden proeven in musea als het Hunterian Museum of de Glasgow School of Art. Nog een aanrader is de gratis toegankelijke Kelvin Rove Art Gallery and Museum, hier vind je een van de grootste kunstcollecties van Europa. De keltische invloeden zijn nog terug te zien op het amusante Celtic Connections Festival waar je veel oud-Schotse muziek, dans (ceilidh) en andere workshops kunt aanschouwen.