Spanje is een heerlijk vakantieland in Zuid-Europa. Het is er vrijwel altijd lekker warm weer, het kent de mooiste steden - zoals Sevilla en Salamaca, maar kent behalve de stranden van de Costa Del Sol ook een prachtig binnenland vol natuur. Ook de Spaanse eilanden, zoals Mallorca en Fuerteventura lenen zich perfect om een road trip te maken. Een huurauto in Spanje raad ik van harte aan. Op zoek naar ervaringen en tips om een auto te huren in Spanje? Lees dan snel verder.

Tips auto huren Spanje


Een vakantie Spanje bestaat uit vele hoogtepunten en om deze allemaal te zien heb je minstens een paar weken nodig. Als je houdt van natuur, vriendelijke mensen, zon, authentieke dorpjes en mooie wegen dan is Spanje dé ultieme bestemming. Er zijn meerdere vliegvelden waar je naar toe kunt vliegen en waarvandaan je makkelijk een auto kunt huren.  Een auto huren kan vrijwel altijd ter plaatse, maar zelf vind ik het wel zo handig om van te voren een auto te reserveren. Zo kan ik mijn wensen aangeven en heb ik de auto sneller. Neem wanneer je gaat rijden in Spanje altijd je verzekeringspapieren, paspoort of ID, kentekenbewijs en groene kaart mee. Wil je ook een auto huren in Spanje? Lees dan mijn ervaringen en tips voor een auto verhuurder, de verkeersregels en ideeën voor een auto vakantie Spanje.

Auto huren Spanje tijdens corona

Ook tijdens corona is het mogelijk op een auto te huren. Bij de meeste autoverhuurders kun je dit jaar flexibel boeken. Zo heeft Sunny Cars een flexservice zodat je een reservering tot vier uur voor huuraanvang ook altijd kosteloos wijzigen. Een gevolg van corona (en de financiële crisis in het toerisme) is dat de prijzen voor autohuur hoger kunnen liggen dan het voorheen gemiddeld was.

Auto verhuurders in Spanje

Spanje is over het algemeen een veilig en betrouwbaar land, toch kun je beter niet zomaar bij de eerste beste persoon die auto’s verhuurt een huurauto meenemen. Waar moet je dan op letten voor een betrouwbare autoverhuur in Spanje? Net als bij reisorganisaties kunnen autoverhuur bedrijven zich aansluiten bij ANVR. Dan weet je in elk geval dat je goed zit. Zelf vind ik het dus fijn om van te voren een auto te reserveren en dit doe ik dan vanuit Nederland bij een Nederlandse organisatie. De afgelopen jaren heb ik dit altijd via Sunny Cars gedaan. Sunny Cars heeft sowieso een all-in autoverzekering, je hoeft dan geen extra (onnodige) verzekeringen af te sluiten.

Ook Easy Terra is een betrouwbare maatschappij dat auto's in Spanje verhuurt. Dit is net als Sunny Cars een overkoepelde organisatie welke auto's verhuur van onder andere Sixt, Europcar, Avis en Alamo. Op de website van Easy Terra kun je eenvoudig maatschappijen vergelijken en een keuze maken.

Auto huren Spanje via:

De mooiste autoroutes Spanje

Wil je een roadtrip Spanje maken maar weet je nog niet precies welke route of welk deel van Spanje? Een aantal routes kun je in 1 week of 10 dagen doen, maar je kunt ook routes combineren en je eigen autorondreis zelf samen stellen. Of je neemt een paar weken vrij en maakt een road trip door Spanje waarbij je routes combineert. Spanje is in elk geval een perfecte bestemming om een mooie autorondreis te maken.


Andalusië

rondreis-andalusie

Wil je Spanje op haar best ontdekken? Dan is een roadtrip Andalusië absoluut een goed idee. Deze streek in het zuiden van Spanje is een van de mooiste met de vele witte dorpjes, ruige natuur en Costa's. Met de kronkelige wegen en fijne tussenstops is het bovendien een perfecte road trip bestemming. Sla ook Sevilla en Ronda niet over. In de regio kun je je met gemak twee of zelfs drie weken vermaken, heb je minder tijd dan kun je in een week tijd ook al veel van Andalusië zien. Het is aan te raden om in Andalusië een automaat te huren, dat is bij sommige steile wegen wel zo makkelijk.

➞ Huur een auto vanaf Sevilla of Malaga

Baskenland en Noord Spanje

roadtrip-spanje

Niet veel mensen kiezen voor een road trip noord Spanje, terwijl het misschien wel de mooiste regio is. Het kenmerkt zich door bergen welke ontzettend groen zijn, meren en zelfs watervallen, maar ook veel cultuur in de steden.  Het Baskenland is de regio op de grens met Frankrijk en Spanje, waar onder andere ook Bilbao en het culinaire San Sebastian te vinden zijn. Wie dit gebied bezoekt zal merken dat de cultuur hier anders is dan in de rest van Spanje. En ook de natuur is niet te vergelijken met bijvoorbeeld het zuiden. Het is er groener (met vooral eikenbomen, beukenbomen en naaldbomen) en de Pyreneeën spelen een belangrijke rol. In het uiterste noordwesten van Spanje vind je pelgrimsstad Santiago de Compostella.

➞ Huur een auto vanaf Bilbao

Road trip Fuerteventura

roadtrip-fuerteventura

Toe aan vitamine D? Dan is een road trip Fuerteventura een uitstekende manier om de nodige zonnestralen op te vangen. Het eiland wint qua natuur zeker niet de schoonheidsprijs (het is er vrij kaal), maar je vindt er wel de mooiste stranden en het is een bijzonder zonnig eiland. Fuerteventura is een Spaans eiland welke behoort tot de Canarische Eilanden. De archipel ligt zo'n honderd kilometer voor de kust van Marokko. Fuerteventura is een vulkanisch en ontzettend droog eiland. Je autovakantie Fuerteventura begint bij het huren van een auto want alleen dan kom je terecht op deze paradijselijke zandstranden.

➞ Huur een auto op Fuerteventura

Road trip vanuit Malaga

roadtrip-malaga

Tijdens een autovakantie Andalusie kun je doorrijden naar Malaga en omgeving, heb je minder tijd dan kun je ook kiezen om alleen rond Malaga te blijven. Vanaf de stad kun je leuke dagtrips maken of er meerdere dagen op uit. Córdoba is bijvoorbeeld een prachtige stad welke je niet mag missen. Bezoek hier La Mezquita, een bouwwerk met wondermooie architectuur. Daarnaast is Granada een stad met vele Moorse invloeden en kun je makkelijk bezoeken vanuit Malaga. Als er een plek is welke je echt moet zien dan is het wel het Alhambra, een complex dat bestaat uit mooie tuinen, paleizen en gebouwen. Liever iets actiefs doen? De Caminto Del Rey is een van de mooiste wandelroutes van Europa.

➞ Huur een auto vanaf Malaga

 

Autovakantie Mallorca

autovakantie-spanje

Mallorca staat wellicht bekend als een feest-eiland, wat ook deels klopt, maar het Spaanse Mallorca heeft veel meer dan dat. In een week ontdekte ik met een huurauto dat het eigenlijk een perfect eiland is om te road trippen, tussendoor dorpjes aan te doen en de mooiste stranden te bezoeken. Ik werd groot fan van het groene, bergachtige noorden en het mooie binnenland. Mallorca bleek een ideaal land om een auto te huren. Eerlijk gezegd raad ik ook niet anders aan. De mooiste plekken zijn anders vrijwel niet te bereiken of je bent er ontzettend veel tijd aan kwijt.

➞ Huur een auto op Palma de Mallorca

Rondreis Catalonië

auto-rijden-spanje

Spanje heeft meer te bieden dan de welbekende plaatsen, zo kun je vanuit Barcelona perfect het binnenland in met een huurauto. Wat je dan tegenkomt zijn vooral bergen, kloosters en wijngaarden. Vanuit Barcelona kun je ook langs de kust richting het zuiden rijden, ga je richting het noorden dan kom je uit in het Baskenland. Een road trip door Catalonie is nog relatief onbekend, maar behoort tot een van de mooiste routes van Spanje. Enkele bezienswaardigheden in Catalonie zijn het Middeleeuwse Tarragona, de badplaats Sitges en Gerona. Maar gewoon weg je laten leiden door de weg en wel zien waar je uitkomt is ook aan te raden.

➞ Huur een auto vanaf Barcelona


Auto rijden en huren in Spanje

Kun je een auto huren in Spanje zonder creditcard? Welke leeftijd moet je minimaal hebben en wat zijn de andere regels voor het huren van een auto Spanje? Over het algemeen krijg je zonder creditcard geen auto mee in Spanje, deze heb je nodig als borg. Bij enkele verhuurders kun je de borgsom afkopen. In Spanje geldt dat je minimaal 21 jaar moet zijn en minimaal een jaar je rijbewijs moet hebben om een auto te kunnen huren. Wanneer je dit niet hebt kun je soms een toeslag betalen om toch te rijden.  Zelf huur ik via Sunny Cars omdat je daar altijd helemaal verzekerd bent, geen eigen risico en geen extra kosten hebt.

Populaire plekken om een auto te huren in Spanje:

Ibiza
Tenerife
Gran Canaria
Madrid

Malaga
Sevilla
Alicante
Barcelona

Verkeersregels Spanje 

Hoewel veel verkeersregels in Spanje overeenkomen met die in Nederland zijn er een paar die totaal anders zijn of waar strenger op gelet wordt. Het is in Spanje verplicht om twee handen aan het stuur te hebben en je mag dus ook geen navigatie mag instellen. Maar je mag ook niet eten of bijvoorbeeld roken tijdens het rijden. In  Spanje zijn er soms net wat andere regels dan dat we gewend zijn in Nederland. Naast dat je niet mag niet bellen in de auto mag je mag ook geen oordoppen of koptelefoon op hebben. Heb je een (huur) auto in Madrid dan mag je niet de moter onnodig laten draaien. Heb je toch een boete gekregen in Spanje dan is het slim om binnen 20 dagen te betalen, dan betaal je namelijk de helft minder. Verder moet je op de hoofdwegen rekening houden met tol. De maximumsnelheden in Spanje zijn 50 kilometer per uur, 90 en 120 kilometer per uur.

Goed om te weten als wandelaar is dat je verplicht bent om buiten de bebouwde kom aan de linkerkant van de weg te lopen als er geen voetpad aanwezig is, tenzij rechts echt veiliger is. In het donker is een veiligheidshesje tevens verplicht.