Een van de hoogtepunten tijdens mijn road trip door Andalusië en een deel van Malaga, was een wandeling tussen diepe kloven: de Caminito Del Rey. Ik had van te voren niet verwacht zulke spectaculaire landschappen te zien in Spanje. De Caminito Del Rey is een wandelpad welke voor 1905 werd gebouwd. Het was een mooie maar gevaarlijke route. Tegenwoordig is er een nieuw pad, gevaarlijk is het dus niet meer, mooi zeer zeker wel. Deze Caminito Del Rey bewandelen is wat mij betreft een hoogtepunt tijdens een vakantie Spanje. Lees hier wat je van de route kunt verwachten en ik deel praktische tips voor een bezoek.

Wandelroute Caminito Del Rey: het Koningspad

Ga je vanaf Malaga richting het noorden - en dus het binnenland van Andalusië - dan zul je veel bergen, haarspeltbochten en witte dorpjes tegenkomen. Maar behalve dat vind je er ook bossen met unieke vegetatie en meren waarbij het fel blauwe prachtig afsteekt bij het vaak droge land. De Caminito Del Rey wandeling loopt door een enorme zandkleurrige kloof. Tijdens de wandeling zul je je door alle prachtige uitzichten zeker niet vervelen. Daarnaast is de wandeling ook totaal niet saai omdat het pad door de hoogte soms best wel spannend is. Tussen de kloof loopt een brug waarbij me metersdiep loodrecht naar beneden krijgt. Ook zonder hoogtevrees krijg je er knikkende knieën van. De directe omgeving is hier tevens fenomenaal mooi. Echt een aanrader om hier een dag of meer te spenderen. Vanaf mijn accommodatie nabij Malaga was het een uurtje rijden, ook vanaf het vliegveld van Malaga is het een uur rijden met de auto.

De omgeving van de Caminito Del Rey - El Chorro Gorgeo - behoort tot de mooiste plekken van Europa. Je vindt er gigantische kliffen van wel 400 meter hoog langs een lengte van 3 kilometer. El Chorro betekent de stroom, vernoemd naar het water dat door de kloof stroomt. Het wandelpad is 7,5 kilometer lang (inclusief aanlooproutes) door de Desfiladero de los Gaitanes kloof. Voordat je de echt bij de ingang bent - waar je je kaartje laat zien en waar je een helm krijgt - moet je eerst nog een half uur wandelen door het bos. In principe is de route voor alle wandelaars toegankelijk. Met hele erg hoogtevrees raad ik het niet aan, maar je loopt wel overal langs hoge hekken.

Huur een auto via Sunny Cars
 Bekijk accommodaties in de buurt van de Caminito Del Rey

Is het wandelpad nog steeds de gevaarlijkste wandelroute ter wereld??

De Caminito del Rey was vroeger een van de meest gevaarlijke wandelingen ter wereld, maar recentelijk is deze opgeknapt en is nu 100 % veilig. De route staat ook wel bekend als het Koningspad. Het werd gebouwd in 1921 en in gebruik genomen door medewerkers van een elektriciteitscentrale en door de lokale bevolking. Het pad loopt prachtig tussen een enorme kloof en was daardoor in trek bij wandelaars en natuurliefhebbers. Maar het werd niet onderhouden en raakte enorm in verval. In 1999 viel de eerste dode en na nog eens 5 dodelijke ongelukken besloot de Spaanse overheid om de route te sluiten. In 2006 werd besloten het pad op te knappen en sinds 2015 is natuurpark Caminito del Rey weer toegankelijk. Gelukkig maar, want de route van iets meer dan zeven kilometer is bijzonder fraai. Terwijl je door de kloof bij Malaga wandelt blijf je je verbazen over de bizarre schoonheid ervan.

wandelpad-caminito-del-rey

accommodaties-in-andalusie

Praktische informatie over de Caminito Del Rey wandeling

Hoewel je op vakantie het liefst doet waar je zin in hebt is het toch slim om de Caminito Del Rey van te voren te plannen. Het kan anders zo maar zijn dat je anders een teleurstelling moet verwerken. Je kunt namelijk meestal niet zomaar naar de ingang gaan en naar binnen lopen. Lees daarom van te voren deze tips door. Hoewel de Caminito Del Rey een toegangelijk wandelpad is, is het aan te raden wandelschoenen aan te trekken. Bij de ingang krijg je een helm, deze is voor het geval er stukjes steen van boven los kunnen komen (die kans is erg klein).

Openinigstijden en tickets Caminito Del Rey

Tickets voor de Caminito Del Rey kun je het best van te voren reserveren, het is er vrijwel het hele jaar druk en er kunnen maar een bepaald aantal mensen tegelijk de kloof bewandelen. Je kunt via de officiele website kaartjes bestellen en downloaden, om op je mobiel mee te nemen of eventueel uit te printen. De entree prijs voor de Caminito Del Rey wandeling is 10 euro per persoon. Je krijgt bij de ingang tevens een helm (en een netje voor daaronder voor de hygiene) welke je verplicht moet dragen.

Hoe kom je er?

Je kunt je navigatie het best instellen op het adres van de Caminito Del Rey: Barriada Conde de Guadalhorce, s/n, 29550 Ardales, Málaga. De auto kun je niet helemaal voor de deur parkeren, en je moet eerst een stuk wandelen voordat je echt bij de ingang komt. De auto zet je neer bij restaurant El Kiosko. Hier stoppen ook de touringscars en je auto hier parkeren is gratis. Vanaf deze plek zijn er twee routes die naar het echte beginpunt van de Caminito Del Rey. Dit kan via  de zogenaamde Sendero del Gaitanejo over een vrij smal dalend bospad (2,7 km) of een snellere en kortere weg (1,5 km) welke wat minder spectaculair is.

De eerste twee kilometer loopt je over een gewoon bospad, daarna kom je bij de entree (dit stuk kun je ook overslaan). Hier laat je je kaartje zien, of koop je er een. Het is aan te raden van de voren tickets te boeken. Vooral in het hoogseizoen is de wandeling populair en ze laten niet al te veel mensen tegelijk binnen. Je moet een helm op voor het geval er eventueel steentjes kunnen vallen, maar die kans is vrij klein. Echt eng is de wandeling ook niet meer en uiteraard is deze helemaal veilig.

Is de wandelroute voor elke type wandelaar?

De wandelroute bestaat uit een deel verharde aarde (het eerste stuk door het bos) en uit strakke houten planken. Het is voor de meeste mensen daarom goed te belopen. Voor rolstoelgebruikers is het helaas niet toegankelijk vanwege de trappen op het einde van de route. Het is een route die een kant op gaat. Aan het eind staan er shuttlebussen die je weer het beginpunt brengen. Je betaald hiervoor ongeveer 2 euro extra.

Onderweg zijn er geen stops, dus ik zou zelf wat water en eventueel wat eten meenemen. Het is een wandeling die een kant op gaat, maar aan het eind van de route wordt je met een bus naar het beginpunt gebracht.  De entree is 10 euro. De Caminito del Rey wordt al ver van te voren langs de weg aangegeven met borden, als je uitkomt bij restaurant Kiosko dan zit je goed!

Faciliteiten onderweg

Tijdens de route onderweg zijn er geen faciliteiten zoals sanitair en plekken om te eten. Er zijn wel prullebanken en wat bankjes onderweg dus een water mee en wat eten is zeker iets wat je kunt doen. Op de plek waar je je auto parkeert zijn  de laatste mogelijkheid om naar het toilet te gaan. Aan het eind van de route vind je weer een restaurant.

Huur een auto via Sunny Cars
 Lees ook: zes mooie autoroutes door Spanje

pad-caminito-del-rey

malaga-wandelroute

koningspad-andalusie

caminito-del-rey

caminito-del-rey-malaga

wandeling-caminito-del-rey

caminito-del-rey

kloof-malaga

2 thoughts on “Bewandel de Caminito Del Rey, (voorheen) de gevaarlijkste route van Spanje”

  1. Deze wandeling staat zo hoog op mijn lijstje. Lijkt me heel mooi. Laatst zou mijn oma gaan, maar het stormde extreem die dag, dus toen ging ze niet meer. Ik weet niet of het ook echt dicht was of dat het met de gemiddelde leeftijd van de groep te maken had, haha.

    1. Hahaha wou zouden eerst ook op een woensdag gaan maar toen was het slecht weer! Volgens mij was het wel gewoon open maar ik heb gebeld of er er niet een dag later plek was en gelukkig kon dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.