Van een lange vlucht, een harde stoel en een ruimte van aan halve vierkante meter word ik meestal niet zo vrolijk. Behalve dan van het vooruitzicht naar een mooie reis. Maar mijn lichaam vind het niet zo prettig om lange tijd op een kleine ruimte te zitten. Vooral niet als je dan half in slaap valt op een arm en je wakker wordt met een slapende hand en stijve nek. Ik neem dan ook altijd een koffer met met comfortabele kleding en dikke sjaal die functioneert als deken/kussen/sjaal. Daarnaast probeer ik altijd een beetje te bewegen, om toch een beetje flexibel & fit te blijven.

Yoga om je reis fit te beginnen

Je kent ze wel, de mensen die steeds door het gangpad lopen, ‘even de benen strekken’ en je daardoor steeds netjes je voeten ‘binnenboord’ moet houden. Zelf ben ik tijdens het vliegen (of aan lange autoreis) niet echt actief maar ik vind het wel fijn als ik me even goed uit kan strekken. Zo voorkom je stijfe spieren en soms zelfs kramp. En hoewel je in zo’n vliegtuigstoel natuurlijk niet bepaald de ruimte hebt, zijn er toch wat kleine oefeningen die je kunt doen. Zorg ook dat je voor en nadat je het vliegtuig instapt wat oefeningen doet, zo zit je lekkerder of slaap je bijvoorbeeld sneller.

Yoga oefeningen voor in het vliegtuig

Hele spannende yoga oefeningen kun je in het vliegtuig natuurlijk niet doen. Je hebt er weining ruimte en je benen in iemands nek leggen raad ik persoonlijk ook af. Maar aan aantal kleine oefeningen zijn weldegelijk te doen. Zelf heb ik meestal last van mijn nek (ik leun vaak een kant op), en ik krijg onrustige benen. Met de nek stretch kun je de stijfheid een beetje wegkrijgen. Buig je hoofd rustig naar voor, achter, links en rechts en houd alle posities even vast. Ook kun je met je bovenlichaam een twist maken. Houdt je rechterhand bij je linkerknie en draai je schouders zoveel mogelijk naar links. Herhaal dit ook naar de andere kant natuurlijk. Je benen kun je het best niet over elkaar doen en af en toe buigen en strekken.

De oefeningen voor in het vliegentuig:

 • Nek stretch
 • The seated twist
 • Uitrekken en naar voren buigen
 • Benen strekken en buigen
 • The seated back bend

Oefeningen voor en na het vliegen

Na het vliegen kan je lichaam vermoeid en stijf zijn, op een verre bestemming heb je kans op een jetlag en moet je wennen aan een nieuw ritme. Gelukkig zijn er trucjes en oefeningen om je iets fitter te voelen. Na het vliegen is lekker om flink te bewegen zoals wandelen en wat rek en strek oefeningen. Strek je helemaal uit en buig naar voren, zodat je wellicht je tenen aan kunt raken. Ook kun je proberen of je de twist ergens kunt doen. In je accommodatie kun je de volgende oefeningen doen:

 • Boog (op je buik liggen en met voeten vasthouden, borst van de grond. Maakt de rug sterk)
 • De brug (vermindert vermoeidheid, rugpijn, hoofdpijn en slapeloosheid)
 • Cobra (op je buik liggen en met je handen je borst omhoog duwen. Fijn voor je buik en nieren)
 • Gedraaide buikhouding
 • Liggende vlinder
 • Gebroken kaars

Ben je iemand die slecht in slaapt valt? De liggende vlinder is een yogapose (binnen kant van je voeten tegen elkaar en op je rug liggen) die je helpt ontspannen. De gebroken kaars (benen omhoog tegen de muur en op je rug liggen) verminderd stress. Dit is sowieso het geval wanneer je voeten boven je heupen uitkomen. Ik kan zelf dan ook nooit zitten slapen maar moet me voeten dus inderdaad hoog hebben. De child pose is ook altijd fijn om te doen en helpt tegen hoofdpijn.

 Bekijk TUI aanbiedingen
 Yoga en surfen in Costa Rica