Mijn favoriete bezigheid in de zomer is suppen, ook wel staand peddel surfen (stand up paddle). Je bent lekker op het water en het is super relaxt, terwijl je toch actief bent. Wil je zelf voor de eerste keer gaan suppen of heb je het een paar keer gedaan en wil je een eigen board aanschaffen? Wil je meer weten over stand up paddle of ben je op zoek naar leuke plekjes in eigen land? In dit artikel lees je alles over suppen en wat daarbij komt kijken.

Alles over suppen


Wat is suppen?

Suppen is een watersport waarbij je op een bord zit of staat en je voor beweegt door midden van een peddel. Je doet geen wedstrijd  en er zijn geen kampioenschappen, het is vooral heel ontspannen. Het is goed voor je buikspieren, armen en je balans. Suppen is niet moeilijk en is voor iedereen toegankelijk. Je kunt op verschillende plaatsen aan een het water een board huren, maar je kunt ook zelf een sup kopen. Enige vereiste van suppen is dat je kunt zwemmen.

Voor beginners

Allereerst even over het board, een sup board lijkt qua uiterlijk aardig op een surfplank, grootste verschil is dat een sup-board stabieler is zodat je er makkelijker op kunt staan. Bij het suppen is het niet echt de bedoeling dat je golven pakt, zoals bij golfsurfen (al bestaat er tegenwoordig ook een combinatie van die twee). Je verplaatst je simpelweg van a naar b, op een rustige manier. Wanneer je begint kun je direct gaan staan, of eerst proberen te peddelen op je knieën. Je stapt op vanaf een strand of vanaf een steiger. Het eerste is makkelijker. Hoe beter je board (stabieler), hoe makkelijker het is. Hoe start je met suppen? Peddelsurfen is een kwestie van doen, kies een zomerse dag uit en huur op het strand een board.

Is suppen moeilijk?

Wanneer je iemand op een sup board zien staan ziet er er altijd vrij makkelijk uit. En afhankelijk van je sup-board kan iedereen het. Sommige boarden zijn zo stevig dat je er met meerdere op kunt staan. Andere sup's zijn wat minder dik waardoor je evenwicht bewaren soms wat lastiger is. Als je goed kunt staan (of op je knieën kunt zitten) en je hebt een goede peddel die bij jouw lengte past dan kun je zeker suppen! Probeer eerst op een rustig water te gaan suppen, in een groot meer bijvoorbeeld, op de zee staat vaak golven.

Suppen voor beginners

Heb je wel eens gepaddeld in een kano of kajak? Dan weet je de beweging die je tijdens het paddelen op een subboard ook doet. Je wisselt links en rechts af en let daarbij vooral op je balans, want dat is de grootste uitdaging. Paddle niet in een keer te hard, want dan kun je omkieperen. Je zet je benen naast elkaar, op schouderbreedte, ongeveer in het midden van je board. Ga sta en houd je ergens aan vast zodat je je balans kunt zoeken en de plank kunt aanvoelen. Kijk naar een vast punt, of kijk naar de voorkant van je board om je balans te houden. Dan kun je rustig los laten en gaan paddelen. Heb je zelf een opblaasbaar board, dan moet deze hard genoeg opgepompt zijn. Zo niet dan zakt deze in. Bij een board zit een touw welke je om je enkel kunt vast maken, zo raak je je board niet kwijt wanneer je valt.


➞ Bekijk de zomercollectie van Protest
➞ Lees ook: 
SUP, yoga en wellnes op Aruba

vakantie-flevoland

eerste-keer-suppen

alles over suppen

Welke kleding draag je op het water?

Hoewel je bij Stand-up Paddling over het algemeen op je board blijft staan is het toch wijs om er rekening mee te houden dat je kunt vallen. Daarom; draag badkleding. Zelf vind ik het prettig om daar ook nog wat over heen te dragen, zoals sportkleding. Zeker wanneer je door de grachten gaat is dit wat prettiger. Op een sup-board sta je op blote voeten, maar waterschoenen kunnen ook. Bij onder andere Protest en Decathlon verkopen ze speciale sup-kleding.

Ideale omstandigheden

Omdat je bij het suppen niet surft is rustig en vlak water het meest ideaal. Bijvoorbeeld een rustig meertje. Suppen kun je ook door grachten en door steden doen. Het is dan juist heel leuk omdat je de stad van een andere manier ziet. Wanneer de zee rustig is en je geoefend bent kun je het daar ook doen. Op Aruba deed ik yoga op een sup-board en op zee, maar toen lag het board wel aan een touw aan de bodem. Daarbij is een temperatuur boven de 30 graden heel prettig, maar niet noodzakelijk. Met een wetsuit kan je ook suppen wanneer het geen zomer is. In de volle zon is het handig om pet te dragen en je in te smeren met zonnebrand.

Sup board kopen

Heb je de smaak de pakken en wil je zelf een board kopen? Vorig jaar zomer besloot ik met het langdurige mooie weer om eindelijk zelf een board aan te schaffen. Ik woon immers dichtbij het water. Toen had ik het geluk dat de Action een prima subboard voor een hele goedkope prijs te koop had staan. Deze is dit jaar helaas niet meer te koop. Er zijn wel genoeg andere alternatieven. De prijzen voor een supboarden beginnen ongeveer bij € 250. Je krijgt vrijwel altijd een hele set. Dit is inclusief paddle, pomp, lijmset en wat losse onderdelen. Welk board je koopt maakt niet het verschil bij suppen.

Suppen in Nederland

Nederland waterland is ideaal om van het water te genieten. Waar mag je suppen in Nederland? In principe overal, mits er specifiek staat aangegeven dat het niet mag. Daarbij zal ik er altijd op letten dat je niet in de vaargeul terecht komt. En je hebt natuurlijk het liefst wel een beetje schoonwater. Ik weet zelf dat je in Flevoland (op het Gooimeer, bij Noorderplassen en Weerwater) goed kunt suppen. Net als op de Loosdrechtse plassen, de Weerribben, Nationaal Park De Alde Feanen in Friesland, de Vinkeveense Plassen en nog veel meer. Ook wordt suppen steeds meer gedaan als een rondleiding door een stad (in binnen en buitenland).

Suppen op zee

Suppen op zee is anders dan suppen op een meer, kanaal of kleine rivier. Op zee heb je meer te maken met stromingen en met golven. Hoewel het suppen oorspronkelijk op zee is ontstaan is het niet dezelfde manier van sporten zoals we dat nu in Nederland kennen. Op zee is het vaak meer 'golf suppen'. Wanneer de zee rustig is en er zijn weinig golven kun je in Nederland prima suppen, let er wel altijd op dat je niet te ver van de kant afgaat. Een van de mooiste plekken is langs de rotskunst in de Algarve.

➞ SUP board kopen tips
➞ De leukste strandtenten van Nederland

suppen-winter

suppen-op-reis

sup-yoga