Een groot en druk skigebied kun je Zuid-Tirol onmogelijk noemen, maar dat je er uitstekend kunt genieten staat vast. De regio behoorde lang tot Oostenrijk, maar is daarna bij Italië getrokken. Het resultaat is een bijzondere mix. Het is er ‘Tirols‘, met bijbehorende houten berghutten en apfelstrudel. Maar de goede wijnen en het dolce vita gevoel maken het ook heel Italiaans. Het is een regio die je zeker eens moet bezoeken om je te laten onderdompelen in de culinaire wereld van Zuid-Tirol.

Eten in Zuid-Tirol

Dat je in Italië lekker kunt eten is natuurlijk algemeen bekend. Zuid-Tirol staat erom bekend dat ze 300 dagen gegarandeerd zon hebben en dat is te merken. Wist je dat één op de tien appels uit Zuid-Tirol komt? En dat het drankje Hugo hier vandaan komt? Ik wist het in elk geval niet. Zuid-Tirol blijkt hét gebied te zijn van de appels, de aardbeien en de abrikozen. En doordat ze er jam van maken kun je dit hhele jaar door proeven. Je vindt er de beste wijnen en de hoogste wijngaard van heel Europa. Ook de Michelinsterrenrestaurants zijn er goed vertegenwoordigd en is een dumpling proeverij er vrij normaal.  Daarnaast eet je er, zoals we gewend zijn van Italië, de lekkerste risotto (met Alpen kruiden) pasta’s, pizza en andere typisch Italiaanse gerechten. Wanneer je een paar dagen in Zuid-Tirol bent zul je wel merken hoe goed de Zuid-Tiroolse keuken is. De mix van eten uit de bergen met het Mediterrane maakt het heel bijzonder. Wil je niet alleen proeven maar ook doen? Volg dan een chocoladeworkshop of ga zelf thuis aan de slag met Zuid-Tiroolse gerechten.


Michelin sterren restaurants in Zuid-Tirol

In Zuid-Tirol zijn veel restaurants in het bezet van een Michelin ster (27 maar liefst). Het eten móet er dus wel fantastisch goed zijn. En dan merk je dan ook direct. In Zuid-Tirol draait het om samen zijn, en daar hoort goed eten en drinken bij. Zelf genoot ik van een lunch bij restaurant Kuppelrain, een hecht en jong familie bedrijf. De moeder is sommelier en maakt haar eigen wijn. De vader staat als chef in de keuken waar de oudste zoon bij helpt. De dochter is expert op het gebied van chocolade en ze maakte er de lekkerste creaties van. Kleinschaligheid en duurzaamheid zit er bij de familie in gebakken. Ze hebben hun eigen dieren, gebruiken lokale producten en houden enorm van de natuur. Ook steunen ze een project in Kenia.


Lees ook: Hier vind je het beste ijs ter wereld

michelinster-restaurant-tirol

Hoogste wijngaarden van Europa

Bij hoge wijngaarden denk je niet snel aan een plek waar je ook kunt wintersporten. Toch liggen de pistes in Zuid-Tirol dicht bij deze gaarden. Deze gaarden behoren dan ook tot de hoogste wijngaarden van heel Europa. De kleine Italiaanse wijnregio Valle d’Aosta Valle d’ Aosta ligt ingeklemd tussen de de alpen in het uiterste Noordwesten van Italië, tegen de grens met Zwitserland en Frankrijk. Het is een paradijs voor wijnliefhebbers die wel houden van een vernieuwende smaak. Al honderden jaren worden hier wijnen gemaakt van eigenzinnige druifsoorten als Petit Rouge en Petite Arvine. Een extra reden om Zuid-Tirol nog eens te bezoeken.

Streekproducten bij Vinschger Bauernladen

Wil je Zuid-Tirol echt goed leren kennen? Loop dan binnen bij delicatessenwinkel Vinschger Bauernladen. Een soort boerenmarkt en wijnwinkel in één. Een aantal boeren uit de regio besloot om samen een winkel te beginnen om zo hun organische producten voor een toegankelijke prijs te verkopen. Hier vind je alle streekproducten bij elkaar en kun je de smaken van Zuid-Tirol ook mee naar huis nemen.

Warm appeldrank en Hugo

Rond de kerst en op wintersport was ik gewend om af en toe een glaasje glühwein te drinken. In Zuid-Tirol doen ze het, net als met zoveel dingen, net even anders. Mijn persoonlijke tip is om hier de chocolademelk en gluwein links te laten liggen, maar een warm appeldrankje te proberen. Omdat het de appelregio is maken ze veel appelsap. Dit warmen ze op en mengen ze met amaretto of rum en voegen naar wat sinaasappel en kaneel aan toe. Het resultaat; een mierzoete lekkere glühwein, maar dan van appel.

Zin in een verfrissend aperitief? Cocktail Hugo is je vast niet onbekend. Het drankje is inmiddels overgewaaid naar Nederland, maar kent zijn oorsprong in Zuid-Tirol. Het hoofdingrediënt is vlierbloesemsiroop, een van mijn favoriete smaken. Het drankje wordt afgemaakt met een bruisende wijn en wat verse munt.


Lees ook: Ontdek Zuid-Tirol in de winter

chocola-tirol

Dumpling / knoedel proeverij

Zuid-Tirol ademt ‘La dolce vita’, anderzijds is de kneuterigheid en het stevige eten van Oostenrijk ook sterk aanwezig. Dumplings, knödel of knoedel, deze deegballetjes worden veel in Oostenrijkse keuken  gemaakt. In verschillende smaken en vaak nog gebakken, gekookt of gefrituurd. Bij Bij Bella Vista hotel en restaurant slaap je niet alleen op een bijzondere plek (2.845 meter hoog), maar kun je ook een traditionele dumpling proeverij doen. Zo proefde ik knoedel met truffel, met pompoen, in de soep en een zoette variant als dessert!

Meer Zuid-Tiroolse gerechten

Om alle specialiteiten uit de Zuid-Tiroolse keuken te ontdekken heb je meer dan een paar dagen nodig. Zo heb ik de de kerstmarkt ‘zelten’ (een traditioneel kerstgerecht) zien liggen maar helaas nog niet kunnen proeven. Deze mierzoete fruitcake wordt vooral met kerst gegeten en moet hemels lekker zijn. De witte wijnsoep (!) uit Terlan moet ik ook later zeker eens gaan proberen. Wél proefde ik er de typische Schlutzkrapfen. Dit is  ravioli een vulling spinazie en kaas. Een aanrader! Leuk detail aan de Zuid-Tirolse keuken: net als in veel andere skigebieden maken ze ook in Zuid-Tirol apfelstrudel, maar dan wél een eigen variant met pijnboompitjes.


Lees ook: Via Culinaria: culinaire routes in SalzburgerLand

appeldrank-zuid-tirol

culinair-zuid-tirol

eten-in-zuid-tirol

eten-in-tirol

dumplings-tirol

bezienswaardigheden-zuid-tirol