Veel zon, de mooiste stranden, de Italiaanse cultuur maar dan op een laag pitje, groen binnenland en authentieke dorpen. Sardinië is de paradijsvogel van Europa. Het Italiaanse eiland stikt van de mooie plekken en toch is het nog een vrij onontdekte bestemming. Eerder schreef ik over de mooiste stranden en welke route je door het noorden van het eiland zou kunnen doen, dit keer lees je alles over de gezellige stadjes van Sardinië.

De gezellige stadjes van Sardinië

Het Italiaanse vakantie eiland is vrij groot, en je kunt er zo makkelijk drie of vier weken roadtrippen. De Costa Smeralda is echt wondermooi en het binnenland heeft eindeloos mooie landschappen. Het noorden is authentiek Italiaans, terwijl het zuiden meer noord Afrikaanse invloeden kent. Sardinië heeft een drietal vliegvelden: Olbia, Alghero en Cagliari. Zelf vloog ik via een korte tussenstop op Corsica naar Olbia in het noord-oosten van het land. Hier halen we we de huurauto op waarna we direct doorreizen. Een optie is ook om een reis te boeken via bijvoorbeeld Corendon. Zo kom je namelijk op de mooiste plekjes. Het kan er erg heet worden dus ik zou reizen in de maanden april, mei, juni en september, oktober.


Castelsardo

Castelsardo is een waar sprookje. In de eerste plaats omdat het stadje boven op een steile vulkanische rots aan zee ligt. Op de tweede plaats omdat dit zorgt voor smalle straatjes, doorkijkjes naar het water en een knus gevoel. Het is een klein Middeleeuws dorp, en een beetje conditie is vanwege de steile trappen handig. De sfeer is hier ontzettend, hoe kan ik dit het best beschrijven, Italiaans. Het Italiaans dat je kent van films, inclusief kleine eettafels met rode tafelkleden en flessen rode wijn op tafel. Castelsardo is dan ook de plek om lekker uit eten te gaan. Daarnaast staat Castelsardo bekent als het centrum van oude ambachten en handgemaakte producten. Je ziet op elke straathoek wel een een winkeltje met souvenirs van hout, tapijten, keramiek, sierraden en andere kunst.


Lees ook: De mooiste plekken aan de Middellandse zee

mooiste-stadje-sardinie

Bosa

Het kleurrijkste stadje van Sardinië is Bosa, dat aan de westkust van het eiland ligt. Castelsardo is op een steile helling gemaakt, en Bosa ligt tegen een heuvel aan. De huisjes hier hebben opvallend meer kleur dan op andere plekken in Sardinië. Vanaf een van de bruggen; die ene boogbrug met het jaartal 1871, heb je er het mooiste zicht op. Buiten dat is Bosa gewoon een mooi stadje waar je rustig een een hele middag zoet bent. Beneden aan de heuvel mondt rivier de Temo uit en vind je er een klein vissershaven met boulevard. Gek genoeg is het echte toerisme hier nog weinig doorgedrongen, terwijl het zo een fotogenieke plek is!

Alghero

Alghero is een droomstadje aan de westkust van Sardinië. De zoute zeegeur waait je hier tegemoet en vermengt zich rond etenstijd met de geur van tomatensaus, geroosterde vis en verse kruiden. Het is een van de grotere steden op Sardinië, al doet dat niks af van de sfeer. Gezien de positie van Alghero, precies tussen Europa en Afrika in, was de stad eeuwenlang een zeer gewilde strategische haven. Er werd dan ook flink om de stad gevochten, al hadden de Spanjaarden de touwtjes stevig in handen. De stadsmuren aan het water en de overgebleven kanonskogels vertellen het rijke geschiedenisverhaal van deze plek. Tegenwoordig gaat het er een stuk vredelievender aan toe. Ik vond het supermooi om langs de stadsmuren te dineren terwijl je de zon in zee zag zakken. Nabij de oude vestiging vind je een fijn strand en de grotten van Neptunus.

Sassari

Het eiland trekt eigenlijk vooral Italiaanse toeristen, Sassari is echter een ander verhaal. Het is de studenten stad van Sardinië en je ziet hier dan ook jongeren van over de hele wereld. Tevens is het een van de weinige plaatsen dat niet aan zee ligt en geen strand heeft. De sfeer is hierdoor anders, maar niet minder fijn. Sassari is groter opgezet dan de eerdergenoemde plekken, er zijn bijvoorbeeld meer grote pleinen. Het plein Piazza d’Italia vormt het centrum van de stad, vanuit daar kun je de stad verkennen. Neerploffen met koffie (of Aperol Spritz!) op een van de terrassen, het bekijken van de oude paleizen of meebewegen met de studenten.


Meer leesmateriaal: Tips voor je bezoek aan Polignano a Mare, het Italiaanse stadje gebouwd op steile klippen

mooiste-dorp-sardinie

Cagliari

Het komt niet vaak voor dat ik groot fan ben van hoofdsteden. Maar Cagliari is een stad om naar terug te komen. De stad ligt in het uiterste zuiden van Sardinië en bezit over een sfeervolle haven. Cagliari heeft een oud historische stadshart waar veel gezellige restaurants zitten. Dit deel van het centrum wordt Castello of quartiere di Cagliari, genoemd en ligt boven aan een heuvel. Het deel is te herkennen aan de stadsmuren, oude kathedralen en diverse musea. Ronddwalen door een geschiedenisboek, wie wil dat niet? Ook kun je er goed winkelen en uitgaan. Extra leuk: niet ver van het centrum ga je heerlijk naar het strand! Verder is het hier vooral nog heel erg puur zonovergoten en fijn.

Reis met Corendon naar Sardinië
Zoek je accommodatie via Booking.com
Kies voor korting met Airbnb als je je nu aanmeld
Huur een auto via Sunny Cars
Bekijk de goedkoopste tickets voor Sardinië
Lees hier alle artikelen over Sardinië

alghero

Castelsardo

leukste-stad-sardinie

mooiste-stad-sardinie

2 thoughts on “Dit zijn de gezelligste stadjes van (noord) Sardinië”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.