Veel zon, de mooiste stranden, de Italiaanse cultuur maar dan op een laag pitje, groen binnenland en authentieke dorpen. Sardinië is de paradijsvogel van Europa. Het Italiaanse eiland stikt van de mooie plekken en toch is het nog een vrij onontdekte bestemming. Eerder schreef ik over de mooiste stranden en welke route je door het noorden van het eiland zou kunnen doen, dit keer lees je alles over de mooiste stadjes van Sardinië.

De mooiste dorpen en gezellige stadjes van Sardinië


Het Italiaanse vakantie eiland is vrij groot, en je kunt er zo makkelijk drie of vier weken roadtrippen. De Costa Smeralda is echt wondermooi en het binnenland heeft eindeloos mooie landschappen. Het noorden is authentiek Italiaans, terwijl het zuiden meer noord Afrikaanse invloeden kent. Sardinië heeft een drietal vliegvelden: Olbia, Alghero en Cagliari. Zelf vloog ik via een korte tussenstop op Corsica naar Olbia in het noord-oosten van het land. Hier halen we we de huurauto op waarna we direct doorreizen. Sardinië is een ideaal eiland om een road trip te maken. Zo kom je namelijk op de mooiste plekjes. Het kan er erg heet worden dus ik zou reizen in de maanden april, mei, juni en september, oktober.

Lees ook: Tips en ervaringen voor een auto huren op Sardinië


➞ Boek een huurauto via Sunny Cars
➞ Zo mooi is Sardinië in het voorjaar

bezienswaardigheden-cagliari

Castelsardo

Castelsardo is een waar sprookjes dorp. In de eerste plaats omdat het stadje boven op een steile vulkanische rots aan zee ligt. Op de tweede plaats omdat dit zorgt voor smalle straatjes met restaurants en doorkijkjes naar het water. Het is een klein Middeleeuws dorp, en een beetje conditie is vanwege de steile trappen handig. De sfeer is hier ontzettend, hoe kan ik dit het best beschrijven, Italiaans. Het Italiaans dat je kent van films, inclusief kleine eettafels met rode tafelkleden en flessen rode wijn op tafel. Castelsardo is dan ook de plek om lekker uit eten te gaan. Daarnaast staat Castelsardo bekent als het centrum van oude ambachten en handgemaakte producten. Je ziet op elke straathoek wel een een winkeltje met souvenirs van hout, tapijten, keramiek, sierraden en andere kunst. Castelsardo is zonder twijfel mijn favoriete plek op Sardinië.

➞ Bekijk accommodaties in Castelsardo

porto-servo

Porto Servo

Een minder idyllische plek op Sardinië is Porto Cervo in het oosten van het eiland. Deze rijke havenstad was een van de favoriete vakantieplekken van Berlusconi en wanneer je hier bent in de kans groot dat je er een beroemde voetballer of filmster tegen het lijf loopt. Porto Cervo is de plek voor de jetset en je kijkt je ogen uit naar alle enorme boten die er liggen. Het La Piazzetta plein vormt het centrum van het dorpje en je vind hier veel Italiaanse ontwerpers met hun eigen exclusieve boetiekjes. Verder vind je er merken als Gucci, Versace, Prada, Valentino en Louis Vuitton.

➞ Bekijk accommodaties in Porto Cervo

doen-in-cagliari

Cagliari

Het komt niet vaak voor dat ik groot fan ben van hoofdsteden. Maar Cagliari is een stad om naar terug te komen. De stad ligt in het uiterste zuiden van Sardinië en bezit over een sfeervolle haven. Cagliari heeft een oud historische stadshart waar veel gezellige restaurants zitten. Dit deel van het centrum wordt Castello of quartiere di Cagliari, genoemd en ligt boven aan een heuvel. Het deel is te herkennen aan de stadsmuren, oude kathedralen en diverse musea. Ronddwalen door een geschiedenisboek, wie wil dat niet? Ook kun je er goed winkelen en uitgaan. Extra leuk: niet ver van het centrum ga je heerlijk naar het strand! Verder is het hier vooral nog heel erg puur zonovergoten en fijn.

➞ Bekijk accommodaties in Cagliari

alghero

Alghero

Alghero is een droomstadje aan de westkust van Sardinië. De zoute zeegeur waait je hier tegemoet en vermengt zich rond etenstijd met de geur van tomatensaus, geroosterde vis en verse kruiden. Het is een van de grotere steden op Sardinië, al doet dat niks af van de sfeer. Integendeel, er veel mooiste te zien ent te doen in Alghero! Gezien de positie van Alghero, precies tussen Europa en Afrika in, was de stad eeuwenlang een zeer gewilde strategische haven. Er werd dan ook flink om de stad gevochten, al hadden de Spanjaarden de touwtjes stevig in handen. De stadsmuren aan het water en de overgebleven kanonskogels vertellen het rijke geschiedenisverhaal van deze plek. Tegenwoordig gaat het er een stuk vredelievender aan toe. Ik vond het supermooi om langs de stadsmuren te dineren terwijl je de zon in zee zag zakken. Nabij de oude vestiging vind je een fijn strand en de grotten van Neptunus en vind je een aantal van de mooiste stranden van Sardinië.

➞ Bekijk accommodaties in Alghero

gezellige-stadjes-sardinie

Sassari

Het eiland trekt eigenlijk vooral Italiaanse toeristen, maar in Sassari is het echter een ander verhaal. Het is de studenten stad van Sardinië en je ziet hier dan ookveel  jongeren van over de hele wereld. Tevens is het een van de weinige plaatsen dat niet aan zee ligt en geen strand heeft. De sfeer is hierdoor anders, maar niet minder fijn. Sassari is groter opgezet en er zijn bijvoorbeeld meer grote pleinen. Het plein Piazza d’Italia vormt het centrum van de stad, vanuit daar kun je de stad verkennen. Neerploffen met koffie of Aperol Spritz kan perfect op een van de vele terrassen.

➞ Bekijk accommodaties in Sassari

mooiste-dorp-sardinie

Bosa

Het kleurrijkste stadje van Sardinië is Bosa, dat aan de westkust van het eiland ligt. Castelsardo is op een steile helling gemaakt, en Bosa ligt tegen een heuvel aan. De huisjes hier hebben opvallend meer kleur dan op andere plekken in Sardinië. Vanaf een van de bruggen; die ene boogbrug met het jaartal 1871, heb je er het mooiste zicht op. Buiten dat is Bosa gewoon een mooi stadje waar je rustig een een hele middag zoet bent. Beneden aan de heuvel mondt rivier de Temo uit en vind je er een klein vissershaven met boulevard. Gek genoeg is het echte toerisme hier nog weinig doorgedrongen, terwijl het zo een fotogenieke plek is.

➞ Bekijk accommodaties in Bosa