Sinds een aantal poos sta ik vrijwel elk jaar een keer op ski's op de berg af te glijden. Niet altijd zonder slag of stoot, want nog steeds kan ik het best wel eng vinden. De laatste tijd ontdek ik ook steeds meer andere wintersporten. Onlangs ontdekte in Tsjechië in de winter en behalve dat je er kunt skiën is het ook bij uitstek het land om te langlaufen. Niet gek dus dat Tsjechië het land is waar ik mijn eerste slagen als langlaufer heb gemaakt. In dit artikel lees je meer over langlaufen in Tsjechië.

Langlaufen in Tsjechië

Omdat Tsjechië voornamelijk uit glooiend landschap bestaat is langlaufen er een van de meest populairste wintersporten. De combinatie van de lichte hoogteverschillen en het klimaat zorgen voor goede condities en paden om te kunnen langlaufen, ook wel Cross-country skiing. Met andere woorden; Tsjechië is een perfect langlaufland. Hoe en waar je kunt langlaufen lees je in dit artikel. En ik deel mijn ervaring plus wat tips voor als je een eerste keer op de lange latten staat!


Lees ook: Redenen waarom wintersport in Tsjechië een goed idee is

Ski gebied

Uiteraard vind je in Tsjechië meerdere gebieden waar je kunt langlaufen. Twee bekenden regio's zijn Jested en Boží Dar in het Erstgebergte. Jested Bezocht ik ooit eens in de nazomer, leren langlaufen deed ik in Boží Dar. Het karakter van deze plek is knus en gezellig, en je vindt er veel faciliteiten voor kinderen. Op de kilometers lange bergruggen kun je eindeloos lange tochten maken. In dit deel van de bergen van Krušnéhory zijn meer dan 120 km aan loipes van verschillende moeilijkheidsgraden. Een skipas heb je voor het langlaufen niet nodig (omdat je geen liften gebruikt). De Langlaufroute hier heet Baby Jezus Trail en is 12.9 km of 5,6 km. Een tocht van bijna 13 kilometer als beginner is aardig pittig, maar het landschap en een zonnetje op je bol maakt dat het helemaal waard. Bekijk deze Video voor een impressie van het gebied.

Langlaufen

Langlaufen is een vorm van skiën waarbij je vooruit komt door middel van je eigen beweging. Anders dan bij piste skiën ga je vrij vlak en soms zelfs licht omhoog (in plaats van steil naar beneden en met de liften omhoog). In het dorp van Boží Dar kun je makkelijk langlauf- schoenen en ski's huren. Voor wie skischoenen gewend is zijn deze schoenen een verademing. Je kunt er makkelijk op lopen en ze aan je ski's klikken. De ski's zijn een stuk smaller dan gewone ski's waardoor je je soms wellicht wat onstabiel kunt voelen. De schoenen klik je alleen aan de voorkant van je ski's vast, want de achterkant komt l0s tijdens het langlaufen. Langlaufen is een toegankelijk sport, je leert snel en eigenlijk iedereen kan het. Het leuke is dat een ontspannen manier van bewegen is, maar toch een enorm goede oefening voor je conditie. Je kunt het makkelijk met het gezin of vrienden doen. Bovendien is het minder belastend voor je knieën dan gewoon skiën.

Mijn ervaringen en tips

Mijn ervaring is dat het inderdaad niet heel moeilijk is om de beginselen van het cross country skiing onder de knie te hebben. Er zijn doorgaans twee technieken, waarvan het stappen in de sneeuwgleuven de meeste gebruikelijk is. Het is moeilijk te omschrijven hoe je precies beweegt, maar het komt er op neer dat je je ski naar voren schuift en afzet met je stokken. De stokken zijn ook langer dan wanneer je stokken met het pisteskiën gebruikt. Een andere manier is een soort schaats/skeeler-techniek. Dit vergt iets meer oefening. Voordeel voor mij is dat ik al veel skeeler en schaats en het ook tijdens skiën op vlakke stukken vaak toepas. Vermoeiend is het wel! Mijn tip is om in het begin binnen het spoor (loipe) te blijven. Kleed je vooral niet te warm, een skibroek is vaak al te warm. Een dikke sportbroek werkt vaak al prima. Daarnaast was mijn ski-jas ook veel te warm. Het was echter ook niet erg koud (boven 0) toen ik ging langlaufen. Laagjes zijn hierbij de key. Je kunt het best je ski-sokken dragen. Dunne handschoenen zijn daarnaast vaak wel voldoende. Smeer genoeg zonnebrand op je gezicht en neem wat te eten en drinken mee.


Meer leesmateriaal: Eens iets anders dan skiën? Ga sneeuwschoenwandelen in Oostenrijk

langlaufen-in-tsjechie

langlaufen-in-tsjechie

langlaufen-in-tsjechie

langlaufen-in-tsjechie

langlaufen-in-tsjechie

wintersport-in-tsjechie