Het is de ultieme winter wonderland ervaring om te wandelen in de met sneeuwbedekte bossen. Uit ervaring weet ik dat dat niet altijd makkelijk is. Met gewone schoenen zak je weg, worden je voeten nat en raken je voeten vermoeid. Gelukkig vond iemand ooit de sneeuwschoen uit. Een soort tennisracket onder je schoen. Het grote oppervlak zorgt dat je lichaamsgewicht verdeeld wordt en je niet wegzakt in de sneeuw. Wat duizenden jaren geleden begon als een vervoersmiddel is nu uitgegroeid tot een populaire winter activiteit. Ben je geen fan van skiën of wil je gewoonweg eens wat anders proberen? Ga dan eens sneeuwschoenwandelen in Oostenrijk!

Sneeuwschoenwandelen in Oostenrijk

Sneeuwwandelen is zo’n activiteit waarvan je het nooit doet omdat het maar gewoon ‘wandelen’ is. Blijkt dus niks van waar te zijn. Ik ontdekte het sneeuwschoenwandelen helemaal en vond het fantastisch. Ik zag plekken die ik anders nooit gezien had en bovendien hoefde ik die met niemand anders (op m’n reismaatjes en gids na) te delen. Met speciale schoenbinders die er uit zien als tennisrackets loop je zo over de sneeuw. Dat kraken van de sneeuw maakte me altijd enorm blij. Een gids neemt je mee langs halfbevroren beekjes en dichtbegroeide bossen. Ideaal om zo de wintersportvakantie te beginnen en na een paar uur wandelen ben ik heerlijk rozig. Dit sneeuwwandelen was een onverwachte topper. Wil je een andere rustige maar toch conditionele sport in de sneeuw doen? Misschien is langlaufen dan wel iets voor jou.

Oostenrijk staat vooral bekend om zijn gezelligheid en kneuterigheid. Van alle landen waar de Alpen in liggen, ligt het grootste deel (29%) in Oostenrijk. Hier ga je naar toe voor de Apres-Ski, de beboste skigebieden, Germknödel, voor lange wandelingen, gepofte kastanjes, haardvuren, houten chalets, Kaiserschmarren en knusse dorpjes. Oostenrijk is mijn favoriete land om te sneeuwschoenwandelen omdat je door de mooiste bossen loopt en een tussenstop in een houten berghut lekker knus is.


Alles wat je moet weten wanneer je gaat sneeuwschoenwandelen

Wil je zelf eens een keer gaan sneeuwschoenwandelen? Huur dan eens schoenen en ga op pad! Het is een toegankelijke manier van sneeuwsport die je zelf zo intensief kunt maken als je wil. Wil je écht door de bossen wandelen, neem dan iemand mee die het gebied goed kent. Hieronder lees je meer tips voor het sneeuwwandelen.

  • Iedereen kan sneeuwschoenwandelen, wees niet bang dat je valt want die kans is klein. Tenzij je achteruit wilt, dan val je (maar gelukkig in de diepsneeuw).
  • In Oost-Tirol vind je prachtige bossen om door heen te wandelen.
  • Met sneeuwschoenen kun je dus alleen maar vooruit lopen. Er zit aan de achterkant een soort klep. Hierdoor is achteruit lopen vrijwel onmogelijk.
  • Warme waterdichte schoenen zijn een must. Bergschoenen zijn een optie, zelf loop ik ook lekker op moonboots.
  • Tijdens het sneeuwwandelen maak je meestal ook gebruik van stokken. Zonder zou kunnen, maar het is soms wel fijn voor de stevigheid vooral als je naar beneden loopt.
  • Ik draag dezelfde kleding als ik tijdens het skiën draag. Zorg in elk geval voor waterdichte warme kleding. Afhankelijk van de inspanning en het weer kun je laagjes doen. Na een tijdje kun je het best warm krijgen.
  • Sneeuwschoenen zijn geen echte schoenen maar maak je met bindingen aan je eigen schoenen vast. De sneeuwwandelschoenen zijn verstelbaar.
  • Met de sneeuwschoenen aan loop je een beetje wijdbeens, de schoenen zijn nou eenmaal groter dan je gewend bent en anders zou je op je eigen sneeuwschoenen stappen.
  • Neem iets te eten en drinken mee voor onderweg.

Lees ook: Redenen waarom wintersport in Tsjechië een goed idee is

sneeuwschoenwandelen-oostenrijk

wintersport-oosterrijk

sneeuwschoenwandelen-wintersport

sneeuwschoenwandelen-Tirol

sneeuwschoenwandelen-in-oostenrijk

Heb je geen sneeuwwandelschoenen aan dan zou dit je lot zijn. De instructeur liet even zien waarom de schoenen precies zijn…

sneeuwschoenwandelen-oostenrijk