Noorwegen is een van de mooiste landen om een road trip te maken, maar het is absoluut niet klein en dus zal je moeten kiezen uit een bepaalde route. Zo heb je er de wondermooie Fjorden langs de westkust, het winterse noorden en het minder bekende midden van Noorwegen. Ook rondom Trondheim is de Noorse natuur prachtig en kun je er perfect genieten van een relaxte vakantie. Noorwegen is met haar ruige natuur geliefd bij avontuurlijke reizigers en kiezen steeds meer kampeerders voor een vakantie naar Noorwegen. In dit artikel lees je meer over een road trip Noorwegen door de regio Trøndelag.

Road trip Noorwegen, Trøndelag


Een zomerse roadtrip Noorwegen betekent een aaneenschakeling van bergen, imposante dennenbossen, kristalhelder licht, authentieke dorpen, koude meren en soms zelfs sneeuw. Trøndelag is een provincie centraal in Noorwegen. Je kunt het zien als een soort overgangsgebied van zuid Noorwegen naar het nog ongereptere en soms verlaten noorden van Noorwegen. Veel mensen maken een rondreis door het zuiden of westen van Noorwegen, maar Trøndelag heeft minstens net zo veel mooist te bieden. De grootste stad van deze regio is Trondheim, de derde stad van Noorwegen en tevens de voormalige hoofdstad. Hoogtepunten in Trøndelag zijn onder andere de gouden route, Oppdal, Røros, Dovrefjell en Femund National Park.

Deze route is perfect voor als je Noorwegen in 1 week wilt bezoeken. Wil je een langere road trip maken? Vanaf Trøndelag kan je alle windstreken op en tevens road trip combineren met buurland Zweden. Met KLM vlieg je binnen een paar uur naar Trondheim waar je een auto huurt (via Sunny Cars of EasyTerra). Vanuit Nederland kun je met een auto of camper via Zweden rijden, of je neemt de veerboot vanuit Duitsland, Denemarken of Zweden.

De regio Trøndelag

De regio Trøndelag ligt in het hart het Scandinavische land maar wordt gek genoeg toch vaak overgeslagen tijdens een road trip Noorwegen. Het is een provincie waar bij het brede publiek niet veel over bekend is. Misschien komt het ook wel omdat het er zo veelzijdig is. Het zuiden van Trøndelag staat ook wel bekend als het Toscane van Noorwegen, dit vanwege de glooiende grasheuvels tal van plaatselijke boerderijen en restaurants, visboeren en kaasmakers, brouwerijen en distillerieën. Het noordelijke deel van Trøndelag bestaat uit besneeuwde bergen, ijskoude meren, een mooie eilandenkusten en rotsachtige natuurgebieden.

Gouden route

In het noorden van de regio loopt ook de bekende gouden route van Noorwegen. Deze 'Golden Road' is een weg in het midden van Noorwegen en is een initiatief om het beste van de natuur en het lokale eten te ontdekken. En dat op een duurzame en vaak traditionele manier. Noren zelf noemen het Den Gyldne Omvei (de gouden omweg). De gouden route ligt niet ver van de E6, de hoofdweg van zuid naar Noord Noorwegen. Van een muskusossafari tot aan eilandhoppen, het beste eten van Noorwegen, in de voetsporen treden van de pelgrims tot aan kajakken in de stad. Trøndelag is een veelzijdige regio waar je je niet snel zult vervelen.

➞ Huur all-in verzekerde auto via Sunny Cars
➞ Reserveer voordelige huurauto via Easy Terra

road-trip-Trøndelag

mooie-plekken-noorwegen

roadtrip-noorwegen

vakantie-Noorwegen

Trondheim

Trondheim ligt aan zee en is de derde grootste stad van Noorwegen. Naast dat het oude stadsdeel mooi is om te zien en je er kunt kajakken staat de stad bekend als thuisbasis van de Scandinavische keuken. In Trondheim vind je een grote hoeveelheid koffiebars, goede (sterren) restaurants en kleinschalige cafés met huisgemaakte gerechten. Mijn stedentrip naar deze stad bestond dan ook vooral uit culinaire hoogtepunten. Al is de stad zelf ook heerlijk om door heen te slenteren of te fietsen. Ook moet je zeker een bezoek brengen aan de Nidaros-kathedraal welke wordt gezien als de belangrijkste kerk van heel Noorwegen. Groot ontbijtliefhebber? In Trondheim zit al jaren het beste ontbijtrestaurant (en hotel) van heel Noorwegen.

In het noordelijke deel van Trøndelag ligt een prachtige panorama kustroute van 650 kilometer lang, de Kystriksveien. Volgens velen een van de mooiste autoroutes ter wereld. Rijd je van zuid naar noord, dan begint de weg in Steinkjer en eindigt die in Bodø, net boven de poolcirkel. Via de kronkelde weg kom je langs parelwitte stranden, baaien met helder blauw water aan de ene kant, en indrukwekkende bergen aan de andere kant.

Røros

Røros is een van de oudste stadjes in Europa welke bestaat uit uitsluitend houten gebouwen en alleen daarom is deze plek al een bezoek waard. Het stadje heeft aardig wat branden gekend, maar heeft ondanks dat zijn karakter gehouden. Røros ligt op een hoogte van zo’n 630 meter en het staat het ook bekend als een van de belangrijkste regio’s voor lokaal geproduceerd voedsel en heeft het een duurzaamheidscertificaat. Leuk weetje een deel van Pippi Langkous is opgenomen in het stadje. Je weet wel, dat straatje met die gekleurde houten huisjes. Dankzij het unieke karakter en de nog authentieke gebouwen staat Røros op de Wereldfergoedlijst van UNESCO.

➞ Accommodatie Trondheim: Radisson Blu Royal Garden Hotel

eten-in-noorwegen

natuur-Trøndelag

roadtrip-Trøndelag

doen-in-noorwegen

Femund National Park

Als buitenmens kom je helemaal aan je trekken in Femund National Park. Dit wildernisgebied is een van de de grootste aaneengesloten en ongerepte plekken van Zuid-Scandinavië. Het is een ideaal gebied om te kanoën en te kamperen, en de meeste Noren combineren beide hier dan ook graag. In het gebied ligt lake Femunden, het op twee na grootste meer van het land, waarop je een boottocht kunt maken. De hele zomer lang ('s winters is het meer bevroren) vaart MS Fæmund II uit en stopt op meerdere plekken waar je kunt wandelen en zelfs kunt overnachten in zelf meegenomen een tent. De Norwegian Trekking Association heeft het gebied verkozen als een van de drie beste wandelgebieden in heel Noorwegen.

Oppdal

Oppdal ligt op zo’n twee uur rijden ten zuiden van Trondheim. Het is een populair ski-gebied waar het hele jaar door van alles te beleven is. De Oppdal-vallei strekt zich uit van Dovrefjell aan de zuidkant tot Trollheimen aan de noordkant, het is er ongerept en groot. Houd je van avontuur? Dan kun je hier bijvoorbeeld gaan klimmen of paragilden. Maar ook fietsen en wandelen wordt er uiteraard veel gedaan. De plaats Oppdal ligt aan de E6, een van de hoofdwegen in Noorwegen en de langste route van het land. Oppdal heeft een treinstation en rechtstreekse verbinding met Trondheim waardoor je ook zonder auto stad en natuur kunt combineren. In de winter is Oppdal een bestemming waar veel wintersporten gedaan worden. In de zomer zul je op plekken wat sneeuw kunnen tegen komen, terwijl er ook stranden te vinden zijn.

Dovrefjell

Wanneer je Oppdal bezoekt moet je absoluut een bezoek brengen aan Dovrefjell. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom dit landschap als een van de meest bijzondere ter wereld beschouwd wordt. Niet alleen is het landschap er beeldschoon, ook leeft hier de muskusos, wat heel uniek is. National park Dovrefjell is een bergplateau met een hoogste top van 2286 meter. In dit gebied komen ook bijzondere planten voor, die nog stammen uit de periode voor de laatste ijstijd. Je kunt hier een aantal uren (zelfs dagen) hiken en de wilde dieren spotten. Doe dit met bij voorkeur met een gids.

➞ Lees alles over wandelen in Noorwegen
➞ Accommodatie Oppdal: Bjerkeløkkja Bed and Breakfast

roadtrip-noorwegen

roros-noorwegen

dieren-in-noorwegen

rondreis-Noorwegen

doen-in-trondheim

road-trip-noorwegen

Trøndelag-noorwegen

roadtrip-Trøndelag

road-trip-noord-noorwegen

lokaal-eten-noorwegen

roadtrip-trondheim

bezienswaardigheden-noorwegen

road-trip-noorwegen

road-trip-noorwegen-1-week

Road trip Trondheim