Tijdens een rondreis door Israël kom je ogen en tijd tekort. Reis je net als ik vanuit het noorden richting het zuiden van het land dan zie je snel het landschap veranderen van vrij groen, naar woestijn en tot slot de Dode zee. Ook de nabij gelegen Negev woestijn in Israël is een van de hoogtepunten van mijn reis. Maar ook is drijven in de Dode zee iets wat al tijden op mijn bucketlist stond. Ga je naar Israël? Sla dan De Dode zee, Negev woestijn en Massada níet over. In dit artikel lees je alles over zwemmen in de Dode zee in Israël, met tips voor accommodaties, de beste plekken om de Dode zee te bezoeken en bezienswaardigheden in de omgeving.

De Dode Zee in Israël

De Dode Zee is het laagst gelegen meer (dus geen zee) ter wereld met een ontzettend hoog zoutgehalte. Hierdoor blijf je er met gemak druiven. De Dode Zee ligt ingeklemd tussen Israël de Palestina en Jordanië en behoort tot een van de meest bijzondere plekken van de aarde. Niet gek dat het een een veel bezochte plek is. Bij menig reiziger staat het op de bucketlist om eens te zwemmen, of beter gezegd te dobberen in de Dode Zee. Dit kun je doen vanuit Jordanië en vanuit Israel. Maar dit kun je niet zomaar doen. In dit artikel lees je mijn tips voor het zwemmen in de Dode zee in Israël.

Vanuit Jeruzalem is het ongeveer twee uur, en vanaf Tel Aviv bijna drie uur, reizen naar de woestijn en de dode zee. De rit vanaf Jeruzalem naar de Dode zee is fenomenaal. Aan de ene kant van de weg zie je zandrotsen, aan de andere zie je kant het water en in de verte zelfs Jordanië. Voordat je kunt zwemmen in de dode zee moet je een flink stuk naar het zuiden rijden.

➞ Huur een auto in Israël

dode-zee-israel

negev-woestijn-bezienswaardigheden

Dobberen in de Dode Zee

De Dode zee is bijna het laagst gelegen meer ter wereld van een grootte van zo’n 1000 vierkante kilometer. Vanwege het hoge zoutgehalte blijft iedereen hier drijven en dát is waarom de Dode zee zo bijzonder is. Hoewel de binnenzee, 'zee' wordt genoemd is er geen uitloop naar ander water en is het eigenlijk een meer. Het is het zoutste en mineraalrijkste water ter wereld en daarom goed voor je huid. Planten en dieren zijn er niet (vandaar ook de naam), maar de dode zee schijnt helende krachten te hebben. Zo zit de modder vol goede mineralen dat vaak gebruikt wordt tijdens wellness behandelingen.

Je kunt niet zomaar het water in duiken. De Dode Zee is aan het opdrogen en op sommige plekken onstaan er gaten in de bodem wat levensgevaarlijk is als je hierin terecht komt. Op veel plekken kun je dan ook niet komen, omdat het gevaar voor sinkholes groot is. De kraters die we zien zeggen genoeg. Je komt na een tijd rijden vanzelf bij een dorpje met aan aantal hotels.

Tips voor het zwemmen in de Dode Zee

Er zijn een paar plekken waar je de Dode Zee in kunt. Aan de kant van Israël kan dit bij Zohar, Ein Bokek, Ein Gedi en Neve Midbad. Zelf ben ik blij laatst genoemde geweest. De perfecte plek om je bezoek te combineren met Massada en de woestijn in Israël. Vóórdat je direct de Dode zee in duikt zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. 

  • Pas wel op met wondjes en je gezicht. Door de hoge concentratie zout gaat dit prikken. Ogen dicht dus en ontharen om de dag dat je de Dode zee in gaat is geen aanrader.
  • Het is bij de Dode zee vaak zonnig en warm. Smeer je dus altijd goed in (met natuurlijke zonnebrand).
  • Doe al je sierraden af, grote kans dat ze anders verkleuren.
  • Ga niet de lang het zoute water in. Het is aan te raden om je daarna ook gelijk af te spoelen.
  • Wil je geen haar als stro? Zet het dan als een knot op je hoofd.

Hotels bij de Dode Zee

Wanneer je naar dit gedeelte van het land reist moet je er rekening mee houden dat er vrijwel niks is. Mijn tip is dan ook om van te voren je hotel te boeken, De kans is groot dat je daar ook eet. Restaurants zijn er namelijk gewoonweg niet echt. De meeste hotels liggen aan de dode zee waardoor je zo je hotel uit kan dobberen. Zelf sliep ik in Hotel Oasis Dead Sea. Yoga in de ochtend, een heerlijk zwembad, chillkussens, binnen een zoutwaterbad, modderbehandelingen. Het is er allemaal. Een vette aanrader wel. Volgens mij is dit één van de betere hotels bij de Dode zee.

➞ Beschikbaarheid en prijzen Hotel Oasis Dead Sea
➞ Beschikbaarheid en prijzen Milos Hotel Dead Sea

Het verlaten bergdorp Massada

Op hoogte bezoeken we het excentrieke, kille en tegelijk bloedhete Massasa. De woestijn is heet en hierboven nog een tikeltje heter (terwijl het pas eind april is). Massada is een citadel op een 400 meter  hoge rots wat  40 v.Chr een toevluchtsoord was van onder andere Koning Herodes. De Romeinse bezetters vielen in de tijd Israël aan, inwoners van Massada wilde geen slaag worden en besloten net voordat ze bezet werden koos men liever zelf voor de dood. Hierdoor is veel van het dorp is bewaard gebleven (er vonden immers geen gevechten plaats). Badhuizen, sportkamers en andere bouwwerken zijn er nog te zien.

Maar het uitzicht is misschien nog wel indrukwekkender en Jordanië is vanaf deze plek zó dichtbij. Met een kabelbaan kun je binnen een paar minuten op de 450 meter hoge berg staan. Maar ook via een oud slangenpad, dat toentertijd al werd gebruikt, kun je de de berg beklimmen. Dit is zeker een aanrader wanneer je dit 's ochtends met zonsondergang doet.

➞ Route rondreis Israël
➞ Huur een auto in Israël via EasyTerra

negev-woestijn-israel

Met een jeep door de Negev woestijn

Nadat de moter van de jeep uitgezet was, was er niets meer dan stilte. Geen vogels die fluiten, geen golven, geen ritselende bladeren. Niets meer dan niets. Een struik hier en daar, waar onze gids ons van alles over vertelt. We leren van hem niet alleen alles over de woestijn maar ook hoe we er een tijdje zouden kunnen overleven. Planten die je wel en niet kunt eten, waar vocht uit komt, hoe je af kunt koelen en dat je in grotten kunt slapen.

Vanuit Jeruzalem kun je vrij makkelijk de woestijn in Israël bezoeken. Negev betekent in het Hebreeuws droog en zout en dat is ook precies wat de Negev woestijn is. We likten zelfs aan de grot en het was puur zout. Er valt amper 100 mm regen per jaar. De Negev woestijn beslaat een groot deel de zuidelijke helft van Israël: ten zuiden van weg 31 tot het uiterste puntje bij Eilat. Het is een land van nomadische bedoeïenenen en je zou er een nachtje kunnen logeren. Maar ook vanuit ons hotel bij de Dode zee kun je een dagtrip naar de woestijn in Israël doen.


➞ Bekijk alle artikelen over Israël

negev-woestijn-bezienswaardigheden

negev-woestijn-israel

Negev woestijn Israël

woestijnreis-israel

woenstijn-israel

negev-woestijn-bezienswaardigheden