De afgelopen jaren bezocht ik, zonder dat ik het echt door had, heel wat wijngebieden en een aantal mooie wijnroutes in Europa. Daarvan deed ik onder andere de bekende Champagnestreek aan maar leerde ik ook van alles over de onbekende wijnen van Slovenië. Hoewel rijden en wijn drinken niet echt een ideale combinatie is beschrijf ik in dit artikel toch vijf van de mooiste wijnroutes in Europa. Zorg in elk geval dat je vast een overnachting geregeld hebt!

Wijnroutes in Europa

De hele wereld zit vol schoonheid en landschappen met groene heuvels of steile rotsachtige hellingen. Al eeuwenlang wordt wijn verbouwd en gedronken. Ben je een beetje bekend met de wondere wijnwereld dan weet je dat deze bestaat uit de nieuwe en oude wereld. De oude wijnwereld is ons eigen Europa, waar al het langst wijn wordt gemaakt op traditionele wijze. Zoek je nog inspiratie voor een bijzondere wijnreis door Europa?

De Moezel wijnstreek in Duitsland

De eerste wijnregio is er een die het meest dichtbij huis ligt. Namelijk op nog geen 4 uur rijden vanaf Amsterdam. Ik heb het over de Moezelregio in Duitsland. Een regio die vernoemd is naar de kronkelrivier de Moezel en dat ter hoogte ligt van Luxemburg. Vanwege de vele hellingen, het klimaat en de rivier is de regio een mooie plek voor de Riesling druif, een druif die niet van een heel warm klimaat houdt. Deze druif is laat rijp, meestal pas eind september of begin oktober en heeft dan een goudgele kleur met wat kleine spikkeltjes op de schil. De typische Rieslingwijn heeft een bleke, groengele kleur. De smaken kunnen uiteenlopen van droge frisse wijn tot een zoete, volle wijn. Langs de Moezel liggen vele typische wijnstadjes en dorpen (zoals Cochem), de wegen zijn rustig en lopen prachtig met de rivier mee. Ook de plek voor steile wandelingen tussen de wijngaarden door.

Lees hier meer over de Moezelstreek

mooie-wijnroutes-europa

De Champagne streek in Frankrijk

De Champagne-Ardenne is een regio in het noorden van Frankrijk – een deel zelfs tegen België aan – en waarschijnlijk het bekendste wijngebied ter wereld. De hoofdstad van de Champagnestreek was Châlons-en-Champagne en de grootste (bekendste) stad is Reims. De Champagne is Frankrijk’s noordelijkste wijnstreek en het is de enige streek ter deze hele wereld waar de bubbelwijn ook daadwerkelijk zo genoemd mag worden. Stiekem was de ontdekking van champagne en kleine productie fout. Maar dat vinden we geloof ik allemaal niet zo erg. De regio ligt vol met glooiende wijngaarden aangevuld met champagnehuizen. Hier doen ze graag de deuren open voor een rondleiding en een glaasje hier en daar.

Lees hier meer over de Champagnestreek

alles-over-champagne-ardenne

Chianti wijnstreek in Italië

Tussen de steden Florence en Siena in Toscane ligt Chianti, een van de mooiste wijnbouwgebieden ter wereld en bekend van gelijknamige rode Chiantiwijn. Die met dat haantje als logo. De mooiste en charmantste autoroute van Italië slingert dwars door dit gebied. De Chiantigiana (SR 222) gaat over glooiende Toscaanse heuvels en langs duizenden hectaren met wijngaarden die allemaal de uitstekende Chianti Classico DOCG (de hoogste classificatie voor Chianti) produceren. En dat zorgt voor de mooiste vergezichten, opritten met cipres bomen, heuvels gevuld met zowel wijngaarden als olijfbomen en Middeleeuwse steden bovenop de berg. De Chiantistreek is al meer dan twee eeuwen een van de belangrijkste wijnproducerende gebieden van Italië!

Lees hier meer over de Chianti-regio

wijnroute-europa

De oost en westkant in Slovenië

Slovenië een wijnland? Ik wist het ook niet, maar heel blij werd ik er wel van. Doordat Slovenië veel buurlanden heeft en op het kruispunt van historische handelsroutes ligt, kent de wijncultuur Franse, Italiaanse en Duitse invloeden. De Slovenen zijn mensen die van puurheid houden, van oprechtheid en van de natuur. Dat is aan alles te merken en zo ook aan hun wijn. De meeste Sloveense wijnhuizen werken kleinschalig, massaproductie is er gewoon weg niet echt. Er zijn tal van lokale boeren die wijn produceren en dat alleen lokaal verkopen. Het produceren van wijn wordt veelal op de ‘oude manier‘ gedaan en er zijn veel kleine chateau’s waar je kunt slapen, eten en uiteraard wijn kunt drinken.

Ook het landschap maakt dat Slovenië een van de mooiste wijnroutes in Europa heeft. Ik bezocht vier wijnhuizen in het oosten van Slovenië: Hlebec tourist farm in Kog, Püklavec, Jeruzalem Ormoz, en Dveri-Pax. Het oosten staat bekend om haar witte wijnen terwijl het westen meer rode, gecompliceerde wijnen produceert.

Ontdek meer over de wijnen van Slovenië

weetjes-over-wijn

Port route langs de Douro in Portugal

De Dourovallei ligt in het noorden van Portugal, zo ongeveer tussen de lijn Porto en Salamanca. De Douro is de naam van rivier die door het gebied siert en in de stad Porto uitmond. De Douro-wijnregio is bekend als het oudste wijngebied ter de wereld. Voor zover bekend heeft de regio al vanaf 1756 deze titel.

Langs de oevers van de Douro, erkend als werelderfgoed door de UNESCO, worden uitstekende wijnen geproduceerd. Zoals de beroemde Portwijn. Het alcoholpercentage van deze wijn ligt vrij hoog en de smaak is over het algemeen vol van karakter en zoet. Over de Douro rivier werden druiven met kleine boten naar Porto gevaren, waar de druiven verwerkt werden tot wijn. Aan de noordkant van de Douro rivier in Porto ligt Vila Nova de Gaia, de plek waar bekende Portmerken gevestigd zijn en waar je naar binnen kunt lopen voor een proeverij. Ook in het binnenland op de Port wijnroute kom je quinta’s tegen waar je kennis kunt maken met de huisgemaakte wijnen.

Lees meer over Port en de Douroregio

mooie-wijnroutes-in-europa

3 thoughts on “Reizen & wijn: dit zijn 5 mooie wijnroutes in Europa”

  1. Drie van de vijf routes heb ik al mogen rijden. Erg leuk! Maar Slovenië staat ook nog op mijn lijstje. Ik vind zelf Tokaj in Hongarije ook nog heel leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.