Alberobello, Ostuni, Locorotondo, Gallipoli. Ooit van zulke grappige namen gehoord? Ik maakte een rondreis door Puglia (ook wel Apulië), een van de meest onontdekte, pure regio’s van heel Italië. Als je hier toeristen tegenkomt (buiten de zomervakantie), dan zullen het voor het grote deel Italianen zijn, en dat zegt heel wat. Hoewel de regio een en al pracht is zocht ik toch de mooiste bezienswaardigheden in Puglia voor je uit.

De bezienswaardigheden in Puglia


Vanaf Schiphol vlieg je naar Bari, maar vliegen naar Brindisi kan ook. Bij de luchthaven kun je het best direct een auto huren. De regio heeft uitgestrekte stukken land, staat vol olijfbomen, rustige wegen en slaperige dorpjes. Alleen met een auto kom je makkelijk op alle mooie uithoeken. In de steden kronkel je met de auto door smalle straatjes en je zult meer dan eens verdwalen.

Bari, Lecce & Brindisi zijn de grootste steden van de regio en nog steeds voelen deze plekken heel dorps aan. In vier dagen tijd ontdekte ik een groot deel van Puglia: zag de enorme rotsen en blauwe zee, at heel wat ijsjes & pizza, verdwaalde in soms verlaten dorpjes, liep door talloze witte steegjes, dronk Aperol Spirtz op het terras en sliep in een echte trullo. De mooiste bezienswaardigheden in Puglia vind je hieronder.


➞ Huur een auto via Sunny Cars

bezienswaardigheden-in-puglia

Gallipoli, een ontzettend sfeervol havenstadje in het uiterste zuiden van de regio. Hier verbleef ik zelf twee nachten.

bezienswaardigheden-in-puglia

de-hoogtepunten-van-puglia

bezienswaardigheden-in-puglia

Het water, zó mooi helder. Als het wat warmer is kun je bijna overal aan de kust een duik nemen.

de-hoogtepunten-puglia

bezienswaardigheden-in-puglia

Een stadje op steile rotswanden is het prachtige Polignano Al Mare. Dit is een van de meest bijzondere plekken van heel Europa. Polignano a Mare is bijzonder omdat het gebouwd is op gigantische kliffen, een smal strand heeft, pittoreske gebouwen en een bijzonder restaurant in een grot heeft. Polignano a Mare is een stad van Griekse oorsprong. Het middeleeuwse centrum is een opeenstapeling van huizen en steegjes, het belangrijkste plein is het Piazza dell’Orologio waar ook de belangrijkste kerk Chiesa Madre uit 1295 staat. Heb je weinig tijd in Apulië? Zorg in elk geval dat je dit stadje wel bezoekt. En je hebt maar een paar uur nodig voor een glimp.

de-hoogtepunten-van-puglia

Wakker worden in een typische Trullo! Een trullo (meervoud trulli) is een bouwwerk dat typisch is voor de streek in het zuiden van Italië. In de hak om precies te zijn. Het verhaal gaat dat de trulli huizen rond het jaar 1500 zonder cement gebouwd werden. Zo konden deze snel afgebroken worden, wat handig zou zijn zodat er minder belasting betaald hoefde te worden. Nu is het vooral aandoenlijk om te zien, met haar puntige daken en witte muren, én leuk om in te slapen!

hoogtepunten-puglia

de-hoogtepunten-van-puglia

Wijnbars & koffie tentjes in Lecce, de grootste stad van Puglia. Het leeft er, je kunt er winkelen, en er zijn Romeinse bezienswaardigheden te vinden. Een stad vol barokke architectuur, monumenten en witte straatjes.


Lees meer: Een mini reisgids voor de hak van Italië: Mijn route voor Puglia

hoogtepunten-puglia

de-hoogtepunten-van-pugliaPuglia-italie

Dit is waar Puglia bekend om is: Trulli! Alberobello is de onbetwiste trullihoofdstad. Witgekalkte, stenen huisjes met grijze puntdaken en sprookjesachtige tekens op het dak. Dat zijn de kenmerken van een trullo, hetgeen wat Alberobello zo bijzonder maakt. Hoewel het de meest toeristische plek van Puglia is, is het ook een juist must om een middag te bezoeken.

de-hoogtepunten-van-puglia-italië

de-hoogtepunten-van-puglia-italie

bezienswaardigheden-in-puglia

de-hoogtepunten-van-puglia

bezienswaardigheden-in-puglia