Tips voor auto huren in het buitenland nodig? De afgelopen jaren hebben we redelijk wat road trips in het buitenland kunnen maken. Door Schotland, Slovenië, Spanje en door Marokko bijvoorbeeld. Vooral uitgestrekte landen zijn geschikt voor een rondreis met de auto. En een auto geeft mij het gevoel van ultieme vrijheid: het landschap trekt voor bij en je komt plekken waar je anders niet zo snel komt. Het is zeker een van mijn favoriete manieren om te reizen! Meestal vlieg ik naar een bestemming en huur direct op het vliegveld een auto.

Tips voor een auto huren in het buitenland

Zodra we het vliegtuig uitstappen hoeven we alleen nog maar onze koffer te pakken en de auto te pakken. Reizen met de auto zorgt voor comfort want, geen stress over welke bus je moet hebben, lang hoeven te wachten op de desbetreffende bus en geen gesjouw met bagage. Gaandeweg werden we steeds meer ervaren wanneer het gaat om een auto huren in het buitenland. Nadat je je spullen bijeen hebt loop je naar de auto verhuurder. Maar welke kies je? En waar moet je dan op letten bij het huren van een auto in het buitenland?

Waar kun je een auto huren?

In principe kun je op welke vakantiebestemming bij de luchthaven of in een stad een auto huren. Dit doe je dan rechtstreeks via een autoverhuurder. Op slimmer idee is om van te voren een auto te reserveren. Zo voorkom je dat jouw gewenste auto weg is en bovendien kun je thuis alle tijd nemen om de voorwaarden door te nemen. Zelf kies ik er voor om via een overkoepelende organisatie een auto te huren. Zij hebben informatie van allerlei autoverhuurder gebundeld. Zo heb je een duidelijk overzicht van de verschillende aanbieders. Ze verhuren bijvoorbeeld auto's via Hertz, Thrifty, Avis, Enterprise, Europecar en meer. Voorbeelden van overkoepelden autoverhuurders zijn Sunny Cars en Easy Terra. Sunny Cars verhuurt auto's altijd inclusief alle verzekeringen en EasyTerra zoekt de goedkoopste opties van bekende verhuurders voor je uit. Je kunt ook een auto huren via bijvoorbeeld Alamo of TUI Cars.

➞ Huur een auto via Sunny Cars
➞ Huur een auto via EasyTerra

Populaire bestemming voor een road trip

Een autovakantie wordt bij Nederlands steeds populairder en in steeds meer landen wordt gebruik gemaakt van een huurauto.

Populaire road trip landen in Europa:

Populaire landen voor een autovakantie buiten Europa:

huurauto-costa-rica-tips


Wanneer kun je een auto huren?

Van zelf sprekend moet je in het bezit een rijbewijs maar daarbij moet je op letten of je een bepaalde leeftijd moeten hebben. Soms moet je minimaal 25 jaar zijn bijvoorbeeld. In andere landen of bij andere verhuurders vinden ze het belangrijk dat je een aantal jaar je rijbewijs hebt. Bij sommige auto verhuurders is het mogelijk om een zogenoemd; “Under Age” pakket af te sluiten tegen extra betaling. Op die manier kan je ook als je jonger bent toch gebruik maken van een huurauto. Het hangt dus helemaal af van de verhuurder, wanneer je vooral een auto boekt kun je dit meteen checken.

Bijna altijd moet je in het bezit zijn van een creditcard wanneer je een auto gaat huren. Dit wordt gezien als een soort borg, heb je schade? Dan kunnen ze dit van je kaart afhalen. Het eigen risico verschilt per bedrag en per auto. Hier moet je dus van te voren op letten. Bij Sunny Cars is het mogelijk om een Geen waarborg pakket af te sluiten. Met deze service hoef je niet in het bezit te zijn van een creditcard en krijg je toch de huurauto mee.

Reserveer je auto van te voren

Vrijwel altijd reserveer ik een snel naar het boeken van mijn vliegtickets ook de huurauto. Zo heb ik meer keus in wat voor auto ik wil huren, er is immers meer keus dan wanneer je last-minute komt. Een ander voordeel is dat je meteen weet hoeveel je kwijt aan de kosten van de autohuur en kun je extra's zoals een navigatie, bijboeken. Ook kun je online zoeken of de verhuurder betrouwbaar is.

Kies een betrouwbare verhuurder

Bij en huurauto wil je natuurlijk een betrouwbare verhuurder hebben. Zelf huren wij regelmatig voor de reis een huurauto via Sunnycars. Dit omdat alles inclusief is en zodat we een Nederlands aanspreekpunt hebben. Diefstal en schadeverzekering zit er bijvoorbeeld standaard bij als je een auto huurt. En in Marokko kon onze verhuurder ons niet helpen terwijl de accu leeg was. Toen belde we Sunnycars en zij gingen er direct achter aan. Wanneer ik een auto huur in het buitenland kijk ik ook altijd op de website van EasyTerra. EasyTerra Autohuur is een onafhankelijke prijsvergelijker zodat je altijd makkelijk voor de voordeligste verhuurder kunt kiezen. Een auto is niet zomaar iets dus wel zo prettig als alles goed geregeld is.

Lees de regeltjes

Hoe cliché ook, we zijn soms lui en goed van vertrouwen en lezen niet altijd alle kleine regeltjes nietwaar? Maar kijk uit voor oplichting en verborgen kosten. Een verhuurder vertelde ons dat hij de auto graag helemaal schoon terug wilde zien. Dit stond echter nergens zwart op wit op papier dus wij vonden het wel een goed idee als de verhuurder dat zelf maar ging schoonmaken. Ook wilde ze ons een extra verzekering laten afsluiten terwijl we al een all-in verzekering hadden. Ik maak een extra kopie/foto van de overeenkomst zodat je het altijd bij je hebt.

Maak vooraf foto's van de auto

Meestal loopt te verhuurden samen met jou de auto na en schade die er al is staat genoteerd in een boekje dat je ook krijgt. Maar je weet maar nooit. Maak foto's van alle zijkanten in verband met schade, een foto van de kentekenplaat, de kilometer stand en alle gekke dingen die je tegen komt. Het zal je maar gebeuren dat je de schuld krijgt van iets wat je niet gedaan hebt of in het ergste geval dat de auto gestolen wordt. Wat mij betreft een van de beste tips voor auto huren in het buitenland.

Neem zelf navigatie mee

Echt, hoe vonden mensen vroeger ooit de weg? Zonder navigatie ben ik nergens en dan nog verdwaal ik. Op m'n telefoon zorg ik voor een applicatie die ons navigeert. Een betaalde is Sygic maar ook de gratis app Maps.me werkte prima. Van te voren zet ik sterretjes in Google Maps en met met de locatie aan op je telefoon weet je toch waar je bent. Zo kun je Google Maps offline gebruiken. Een navigatie huren kan ook maar kost al gauw meer dan 70 euro.

Ken de regels van het land

Andere land betekend andere regels. In de landen waar wij hebben gereden waren de grote weg altijd prima en hebben we rustig kunnen rijden. Met name in steden is dat een ander verhaal. In Marokko loopt iedereen op de weg en worden de auto's genegeerd. Qua links en rechts rijden leken er in Marokko geen regels te zijn en ook werd het ons totaal niet duidelijk wie op de rotonde nou voorrang had. Dan is het een kwestie van rustig blijven en goed om je heen kijken xD.

In Australië, Engeland en Schotland rijdt met links en dat is even wennen in de auto. Daarnaast is het handig om de borden in een bepaald land een beetje te kennen. En is veel landen heb je grote kans op overspringende kangaroos, fanatieke honden, ezels of schapen langs de weg. Extra opletten.

De mooiste road trips in Europa

Van Schotland, Madeira, Italië, Slovenië, Griekenland, Finland, Kroatië & Oostenrijk, tot aan Duitsland, Zweden Andalusië & Portugal. Europa heeft ontelbaar veel mooie plekken. Plekken die je vaak het best ontdekt met een auto. De vrijheid en ruimte die je hebt wanneer je met een auto reist in onbetaalbaar. De afgelopen jaren zag ik heel wat slingerbochten, verlaten wegen en afgelegen plekken. Lees hier meer over mijn favoriete road trips in Europa.