Zweden is een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. In heel het land vind je natuurgebieden en eindeloze wandelpaden. Bovendien beleef je de natuur in Zweden het best te voet. En daarvoor hoef je overigens niet naar het noorden van Zweden. In principe kun je overal in Zweden wandelen, ook in de zuidelijke regio Skåne, daar vind je een van de mooiste en een iconische wandelroutes. Over deze en andere wandelroutes lees je in dit artikel. Staat in elk geval vast dat hiken in zuid Zweden een mooi outdoor avontuur is.

Wandelen in Zuid Zweden


Scandinavië is een paradijs voor elke wandelaar, en mooie wandelroutes zijn soms dichterbij dan je denkt. Het uiterste zuiden van Zweden ligt namelijk op nog geen tien uur rijden. Zuid Zweden staat bekend om zijn hagelwitte stranden, bossen, meren en knusse (vissers)dorpen. Kortom genoeg redenen om een road trip Skåne te maken. Voor een rondreis door Skåne kun je ongeveer een week uit trekken, maar langer wanneer je er een aantal van deze routes en wandeltochten gaat ondernemen. Sommige wandeling doe je in een paar uur, maar je hebt ook trektochten van een aantal dagen. In dit artikel lees je over een van de bekendste wandelpaden in Zweden, en over mooie natuurgebieden in het zuiden van Zweden.

Camper rondreis door Skåne, het zuidelijkste deel van Zweden
Vakantie Zweden met Nordic

kustroute-skane

wandelen-in-zweden

Skåneleden

wandelen-skane

Skåneleden wandelroute

Wandelen en Zweden is absoluut een gouden combinatie. Dat bewijst ook de Skåneleden, een 1.162 kilometer lange route die door de hele zuidelijke regio van Zweden loopt. De route bestaande uit vijf delen, is gefocust op diverse hoogtepunten van de Zweedse natuur. Verwacht vissersdorpen, naaldbomen en meren. Zo heb je een pad door bossen, maar ook langs de ruige kust en is er een kustpad langs witte zandstranden. Hoewel Skåne geen grote regio is vind je er toch afwisselde gebieden, met niet alleen natuur, ook cultuur komt letterlijk op je pad. De Kungsleden mag dan dé lange afstandsroute van Zweden zijn, de Skåneleden is ook absoluut een fantastische route. In Zweden vind je hiken voor elk niveau, de Skåneleden is over het algemeen gemiddeld. Zo kent het gladde en rotsachtige paden.

  • Route 1: Van kust tot kusten in het zuiden met parelwitte stranden
  • Route 2: Het hart van Skåne
  • Route 3: De hoogte in in Söderåsen Nationaal Park
  • Route 4: Langs de oostkust van Skåne en wildernis van Stenshuvud Nationaal Park
  • Route 5: Ruige kust route aan westkant van Skåne en natuurreservaat Kullaberg

Overnachten langs de route

In Zweden is het toegestaan om vrijwel overal wild te kamperen. Wild kamperen is ergens overnachten op niet aangewezen locaties. Hierbij heb je het verschil tussen bijvoorbeeld het allemansrecht en bivakkeren. Het allemansrecht komt oorspronkelijk uit Zweden en houdt in dat je in Noorwegen, Zweden en Finland het gewoonterecht hebt om al het grond te betreden om van de vrije natuur te genieten. In Skåne heb je talloze mooie plekken waar je je tent kunt neerzetten, maar je kunt ook net als wij kiezen voor een camper. Ook dan kun je op veel plekken staan, maar er zijn ook campings met mooie (natuur)plekken. Enkele campings en accommodaties die ik aanraad:

zweden

wandelen-zweden

zuid-zweden-natuur

Skåneleden

Söderåsen Nationaal Park

Nationaal park Söderåsen is een must om te bezoeken. Het 150 miljoen jaar oude bos was een van de hoogtepunten tijdens mijn road trip Skåne. Dit loofbos - grotendeels beuken - is de meest zuidelijke wildernis van Zweden en een van de grootste ononderbroken, beschermde bossen in het Noorden van Europa. Ondanks de grootte kun je er makkelijk een korte hike maken, maar ook een wandeling van een aantal uur. Door het bos loopt een rivier en het is er vrijwel altijd groen. Tijdens een wandeling kun je ook de hoogte in waarbij je prachtige uitzichten hebt op het Skåne land. Vanaf Kopparhatten ben je op het hoogste punt en kijk je zo het ravijn over. Goed om te weten: je kunt bij de ingang prima eten, kies hier bijvoorbeeld voor de heerlijke paddenstoelen soep.

Nationaal park Stenshuvud

In het oosten van Skåne, in de regio Österlen ligt Stenshuvud. Een 400 hectare groot natuurgebied langs de kust dat zich kenmerkt door een exotische karakter en een grote biodiversiteit. Naast een klein arboretum bestaat Nationaal Park Stenshuvud vooral uit rotsen, haagbeukbossen, beuken- en eikenbomen en weidegebieden. Zelf bewandelde ik een groot deel van de kust route. Dit stuk gaat grotendeels over rotsen en kun je gerust een pittge hike noemen. Je komt hier vrijwel niemand tegen, het enige dat wij zagen waren hertjes. Österlen is hét appelgebied van Skåne en wordt daarom ook wel Apple Kingdom genoemd. Een appelcider proeven bij Kiviks Musteri is dan ook een must.

➞ De mooist meerdaagse wandelvakanties in Zweden
➞ Lees meer over wandelen in Zweden

skane-wandelen

wandelroute-zweden

hiken-skane

skane-tips

Natuurreservaat Kullaberg

Kullaberg Nature Reserve op het schiereiland Bjäre is een van de meest bezochte natuurplekken van Skåne en dat is niet meer dan logisch.  Waarvoor je deze plekken echt moet bezoeken is vanwege de buitenaards mooie natuur. De kliffen en grotten langs de kustlijn trekken klimmers en duikers van over de hele wereld aan. Ook Torekov is een klein vissersdorp dat leuk is om te bezichtigen. Wil je een boottocht doen naar het natuurreservaat en misschien wel zeehonden spotten? Dan moet je hier heen.

Skanör-Falsterbo

Schiereiland Skanör-Falsterbo is een fantastische bestemming voor strandliefhebbers en voor niet al te zware wandelingen. Hier kom je voor het spotten van bijzondere vogels, voor uitzicht op de brug tussen Denemarken en Zweden, maar vooral voor de langgerekte stranden. De witte stranden zijn enkele kilometers lang en worden gekenmerkt door gekleurde badhutten die tussen de duinen uitsteken. Het eiland bestaat verder vooral uit weides en drassige grasvelden, wat het een geliefde plek maakt voor vele vogelsoorten. Vogelspotters komen van ver naar deze plek om een glimp op te vangen van de beesten. Skanör is een druk bezocht vissersdorp met een aantal restaurants waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje.

Wandelvakantie Zweden

Voor een wandelvakantie in Zweden ben je in Skåne aan het juiste adres. Het is niet zo bekend en druk bezocht als andere gebieden in Zweden. Het is er dan niet alijd zo bosrijk als in noordelijkere delen, maar natuur is er in elk geval genoeg. De vijf etappes van de Skåneleden zijn afwisselend qua omgeving en qua niveau. Maar behalve de Skåneleden kun je vrijwel overal in Zuid Zweden de wandelschoenen aantrekken en de mooiste paden ontdekken.

➞ Bekijk alle artikelen over Zweden
 Bekijk reizen naar Zweden

stranden-zweden

skanor-zweden

doen-in-skane

mooiste-stranden-zweden