Je mooiste herinneringen van reizen uit het Midden-Oosten in huis halen? Creëer een Oosters in een van je kamers. Hiervoor hoef je niet je hele huis te verbouwen, met een lik verf, wat mooie accessoires en meubels kun je al een goede sfeer maken. In dit artikel lees je tips en ideeën voor een Marrokaans en Oosters interieur in de breedste zin van het woord.

Tips en ideeën voor een Marrokaans en oosters interieur

Bij een Midden Oosters interieur denk je aan Arabische sferen, warme kleuren, kussens en kleden met prints, lampen van rotan of juist een handgemaakte metalen lamp.  Je kunt er ook voor kiezen om je muren te verven. Kies dan bijvoorbeeld voor beige tinten, aardetinten of een gewaagde roestende muur. Ook leuk zijn bijvoorbeeld Marokkaanse tegeltjes. Wij geven ideeën om je woning in te richten in Midden oosterse stijl zonder dat een andere vloer of hele nieuwe inboedel hoeft aan te schaffen.

Neem accessoires mee van reizen

Op reis vind je altijd de mooiste en unieke souvenirs. In landen als Jordanië, Egypte, Indonesië en Marokko kun je perfect interieur shoppen! Er zijn vele markten (Souks) die barstensvol staan met kraampjes waar je kleden, poefen, servies, lampen en andere bijzondere interieur accessoires kunt kopen. Zelf kocht ik tijdens mijn reis door Israël bijzondere souvenirs. Een Oosterse theekan en een geborduurd kleed. In Marokko kocht ik een lamp en schaaltjes met sierlijke tekeningen. Dit geeft je Oosters interieur een persoonlijk tintje. In je koffer kun je vaak wel wat kleine dingen meenemen zoals een bijzondere vaas, hoeden, manden of beeldjes. Grote dingen en meubels kun je eventueel laten opsturen. Leuk idee is om foto’s van het Midden Oosten, India of Indonesië af te laten drukken en aan de muur te hangen.

oosters-interieur

Gebruik warme kleuren in huis

Hoewel de basis van een Midden Oosters interieur veelal aardse kleuren bevat, zitten veel accessoires vol kleur. Wit, grijs en zwart kun je beter niet kiezen maar gebruik in plaats daarvan bruin en crème kleuren. Oranje, rood zijn perfect om mee af te stijlen, maar ook in combinatie paars, blauw of groen zit je goed! Met warme kleuren zit je in elk geval altijd goed. Durf je niet zo goed om met donkere kleuren aan de slag te gaan? Probeer dan te experimenteren met een kleed of een dekbedovertrek bijvoorbeeld.

Meubels van gesneden hout

Tijdens mijn reis door Marokko kwam het heel vaak tegen, houten bouwwerken en meubels die sierlijk zijn uitgesneden. Ook in Indonesië en China zie je dit veel en daarom past en perfect in een oosters interieur. Een van mijn favoriete winkel voor Marokkaanse en oosterse decoratie en kleine meubels is NOA MAY. Bij Noa May vind je mooie, duurzame producten uit o.a. Indonesië, Marokko, Hongarije en Egypte. De eigenaresse bezoekt deze landen zelf en koopt dan alle mooie spullen in. Hier kocht ik bijvoorbeeld een houtgesneden bijzet tafeltje! Een laag tafeltje zie je overigens veel in Noord-Afrikaanse en oosterse landen.

Lampen

En bijzondere lamp doet enorm veel voor een oosters interieur. Denk hierbij aan een Marokkaanse lamp met sierlijke vorm en heel veel gaatjes waar het licht doorheen komt. Ook kleurrijke lantaarns geven je kamer direct een hele ander sfeer. Bamboe en lampen van rotan passen ook erg goed!

Kleurrijke kleden

Met een bijzonder kleed geef je je kamer direct een enorme boost. Tegenwoordig hoef je niet meer naar verre oorden af te reizen maar kun je in vele meubelzaken en interieurwinkels een Arabische kleed kopen. Deze zijn vaak wollig, zwart wit met een bijzonder patroon of juist erg kleurrijk, zoals in een Perzisch tapijt. Wil je geen groot kleed op de grond? Het is ook een goed idee om een kleiner kleed aan de muur te hangen!

Marrokaans-interieur

Tropische planten

Overal ter wereld spelen planten een grote rol. Op reis zijn we vaak meer buiten dan thuis en associëren veel groen vaak met vakantie. Op naar het tuincentrum dus! Hoe meer planten in huis, hoe beter. Planten zorgen voor balans aan een ruimte. Gebruik voor een oosters interieur planten die in warme gebieden voorkomen. Bijvoorbeeld planten met grote bladeren (bananenplant, rubberplant.), varen of bamboe. Met een vijgenboom of sinaasappelboom ben je helemaal even in het buitenland.

Rotan en bamboe

Bamboe is een plant die in veel landen veel groeit. Bovendien zijn de stengels enorm sterk en goed te verwerken in meubels. In veel Oosterse landen en culturen zoals in Japan wordt dat ook veel bamboe in het interieur gebruikt. Tegenwoordig wordt bamboe vaak in de badkamer en keuken gebruikt. Bijvoorbeeld als schaal of dienblad. Rotan is een materiaal dat komt van de rotanpalm welke voorkomt in tropische regenwouden en wordt daarom veel gezien in Oosterse en Afrikaanse landen. Denk bijvoorbeeld aan een rotan stoel of lampen van rotan.

Creëer een mindfull reis hoekje

Het ultieme oosterse gevoel kun je gewoon in je eigen huis maken. Wat heb je hier voor nodig? Zoek een rustig plek uit in huis, hang een rotan lamp op, gebruik veel bloemen en planten, wat wierook, reisfoto’s, een klankschaal, zet edelstenen neer en eventueel een beeldje.

➞ Zo creëer je een reis interieur 
➞ De leukste kookboeken van liefhebbers van de wereldkeuken

Middenoosters-interieur

Marokkaans-interieur