Na jaren van natte voeten, lopen op hardloopschoenen en slippers is hét moment eindelijk daar: mijn eerste echte wandelschoenen. Ik zag het nut van die schoenen nooit zo in, want ik liep altijd prima, tot nu dus. Ik liep er echter wel tegen aan dat schoenen meestal niet waterdicht waren, waardoor ik soms een hike oversloeg. Superzonde natuurlijk! Binnenkort vertrek ik naar Tsjechië waar ik meerdere wandelingen ga maken, en verzamelde daarom vast een lijstje met wat mee te nemen op wandeltocht.

Wat meenemen op wandeltocht

Wandeltochten, of hikes, zijn er in allerlei soorten en maten. De lichte wandelingen, de mooi-weer-hikes en de pittige hikes in weer en wind voor doorgewinterde wandelaars. In elk geval heb je voor alle soorten hikes wel deze handige travel items nodig. Natuurlijk wil je zo min mogelijk meenemen, en tegelijk wil je tijdens een wandeling niks missen.


Lees ook: 50 onmisbare spullen als je gaat kamperen

items-hiken

Goede wandelschoenen

Een paar maanden geleden kocht ik sportieve schoenen die ik sindsdien altijd mee neem op reis. Het zijn geen hardloopschoenen, deze vond ik vaak te lomp of opvallend maar het zijn schoenen die lekker lopen, en die ik leuk genoeg vind om ook ‘zomaar’ te dragen. Deze draag ik in het vliegtuig en ik ben nog steeds blij met deze aankoop. Voorheen deed ik Allstrars aan en nam ik sportschoenen mee. Die eerste droeg ik verder niet want daar kreeg ik blaren van. Maar zoals ik eerder zei: die echte ‘Die-hard’ wandelschoenen had ik nog steeds niet.

Tot voor kort. Ik ging overstag en bestelde stevige waterdichte schoenen. Mijn oog viel op The North Face Women Hedgehog Fastpack Lite II GTX, die waterdicht zijn en er niet lomp uitzien. Ik testte ze uit tijdens het hiken in Tsjechië, waar ik wandelde in het Boheems Paradijs. Een natuurgebied dat bestaat uit bossen en rotsen. Vanaf de eerste seconde dat ik de schoenen aan had zaten ze goed. Ik heb 0 blaren gehad, of een knelling of iets anders. Ik liep over boomwortels, door modder, gladde steilen stenen en nat gras. Allemaal zonder problemen. Bovendien ben ik erg blij met de kleur! De schoenen bestelde ik via Outdoorsupply en bevallen tot nu toe dus in elk geval erg goed.

De juiste kleding

Op school had ik zo’n gymdocent die altijd zei: ‘slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel’. Dus als het regende moesten we helaas gewoon buiten gymmen. Maar gelijk had ze wel. En zo is het natuurlijk ook met wandelen. Ik had nooit de juiste wandelschoenen (waterdicht) maar naast goede schoenen is kleding minsten zo belangrijk. Sportkleding is favoriet, omdat dat lekker zit en tegelijk luchtig is. Ik heb veel shirtjes van de H&M of van Nike en dat bevalt echt prima. Qua broek is het belangrijk dat deze niet schuurt of dat je deze elke keer op ophijsen. De keus is aan jou of je kiest voor waterdicht of een afritsbroek!

Rugzak / Camelbag

Een rugzak met spulletjes is natuurlijk onmisbaar tijdens het wandelen. Sinds kort heb ik een lichte rugzak van Quechua, die ook supermakkelijk in bagage is mee te nemen als extra tas. Voor lange tochten neem ik een grotere en stevigere rugzak mee, aangezien ook mijn camera natuurlijk altijd mee moet. Daarnaast vind ik het fijn als er gaatjes aan de achterkant zitten, zodat je daar ook wat warme kwijt kunt. Verder neem ik altijd een flesje water mee, die ik ook kan bijvullen. Wat er verder is mijn rugzak zit? Altijd wel iets te eten, sleutels, telefoon en portemonnee. Een wandelkaart, doekjes, en eventueel een Kompas/GPS, voor als je echt de wildernis in gaat (maar dan zou ik ook een aansteker, zakmes en zaklamp meenemen!). Vergeet ook zonnebrand, een pet/hoed en regenjas niet! Zo’n camelbag (een tas met water en een slangetje) lijkt me voor warme hikes trouwens echt ideaal.

EHBO-set

Een EHBO-set meenmen als je gaat hiken klinkt heftig, is vooral praktisch. Het zijn toch de kleine dingen die je wandeling net even wat aangenamer maken. Want als je toch last krijgt van een beginnende blaar, je vindt ergens een teek of je shirt heeft een irriterend labeltje dat schuurt, dan ben je blij dat er een pleister, pincet of schaartje in de tas zit. Neem dus als een klein en zo licht mogelijk EHBO setje mee. Doe er pleisters, gaasjes, hygienedoekjes, een schaartje, verband, paracetemol, een pincet, zonnebrand, anti-mug en anti-prik in. Dan zit je altijd goed!