Het noorden van Italië is met zijn bergen de uitgewezen plek om mooie hikes te maken. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om te wandelen, bijvoorbeeld in Zuid-Tirol of Trentino. Persoonlijk favoriet zijn bij mij de Dolomieten, een prachtige bergketen dat op elke plek mogelijkheid biedt om te wandelen. In juni bezocht ik de regio Val Di Fassa waarvandaan ik een aantal tochten heb gedaan. De twee-daagse wandeling naar Lake Antermoia is me van allemaal het best bijgebleven. Ook hiken in de Dolomieten? Dan kan ik dit avontuur zeker aanbevelen.

Hiken in de Dolomieten 2-daagse huttentocht Rosengarten

De Dolomieten zijn een bergketen in Italië dat vanwege zijn unieke vormen en kloven wondermooi is. Het is daarom niet gek dat deze bergen zijn uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed en door vele mensen wordt bezocht. De Marmolada is met 3.342 meter de hoogste bergtop van de Dolomieten. Er zijn meer dan 80 pieken en ongeveer 177 bergwandelingen rondom Val Di Fassa, ik raad de hike naar Lake Antemoia in het Rosengarten Massief aan. Je kunt op veel plekken zelfstandig hiken in de Dolomieten, maar voor het laatste stuk van deze wandeltocht raad ik in elk geval wel een gids aan. De route liep ik eind juni en op sommige plek lag sneeuw, hierdoor is het lastig te zien waar je precies naar toe moet. Wandelstokken zijn tevens aan te raden, evenals lichte wandelkleding, goede wandelschoenen van type B en water.

Hiken in het Rosengarten Massief

De Rosengarten is een berggroep in de Dolomieten welke je bereikt door de gondel te nemen vanuit Vigo di Fassa. Het gebied is absoluut een paradijs voor avonturiers want je kunt hier veel wandelen en klimmen (Via ferrata). In de winter is het een geliefd ski-gebied. Zelf ga ik twee dagen met een gids op pad om dit gebied in de zomer te ontdekken.

Een meerdaagse wandeltocht maken in de Dolomieten? Schrijf je in voor de Dolomiti Trail van Travelbase!

hiken-dolomieten

wandeltocht-dolomieten

Wandeling naar Lake Antermoia: alternatief voor de Drei Zinnen

De bekendste rotsformatie van de Dolomieten is de Drei Zinnen, een net zo mooi en rustiger alternatief is in het Rosengarten Massief naar bijvoorbeeld Lake Antermoia. De wandeling bij de Drei Zinnen, de drie beroemdste rotspieken in de Dolomieten, is ook absoluut mooi, in zomermaanden ben je echter niet de enige bergliefhebber die deze wandeltocht wilt maken. Tijdens de wandeling naar Lake Antermoia zie je net zo goed prachtige bergtoppen. Onderweg kom je langs een aantal berghutten waar je kunt pauzeren met wat eten en drinken. Voordat je aan de wandeling begint neem je de gondel naar boven. Vervolgens loop je een stuk door dennenbos maar uiteindelijk zie je steeds minder groen en zelfs sneeuw. Deze kun je in één dag doen als je gevorderd bent, Overnachten kan aan de top bij Rifugio Antermoai. Je kunt er ook voor kiezen om één kant de lopen (heen en terug), de Duron vallei is het meest toegankelijk (meer hoogtemeters maar ook iets minder bergen).

Dag tocht of twee-daagse huttentocht

Er zijn kilometers aan wandelroutes uitgestippeld in het Rosengarten Massief. Van lang tot kort, voor gevorderd tot aan een relaxte wandeling in de Dolomieten. Bij een aantal van de berghutten op de route kun je overnachten, ook wel Rifugio's genoemd. Omkeren wanneer je wilt kan in elk geval altijd. Wil je een leuke dagtocht in Rosengarten Massief doen dan kun je bijvoorbeeld Rifugio Passo Principe als eindpunt aanhouden. Dit is de laatst hut voor een dagtocht. Het is mogelijk om in een dag naar Lake Antermoia te lopen (en weer terug of aan de andere kant van de berg naar beneden), maar dat is een enorme uitdaging en zou ik niet aanraden.

Wil je net als ik een twee-daagse huttentocht doen dan is Rifugio Antermoia de laatst stop van de eerste dag en tevens de plek waar je overnacht. Vanaf Rifugio Passo Principe is het nog ongeveer een uur lopen naar Antermoia dat op 2496 meter ligt. Je gaat eerst een stuk omhoog en vervolgens omlaag (door sneeuw). De volgende dag maak je in zo'n 4 uur een afdaling van 10 kilometer door Val Duron. Hoewel ik de tocht niet altijd heel comfortabel vond wordt deze hike gezien als een huttentocht in de Dolomieten welke geschikt is voor beginners.  Je kunt ook meerdaagse huttentochten maken in dit gebied.

Praktische informatie

Startpunt en eindpunt: Vigo di Fassa / Campitello, dal van de Duron vallei
Afstand dag 1: 12 kilometer grotendeels omhoog
Afstand dag 2: 10 kilometer grotendeels omlaag
Hoogtemeters: 500 meter en 10 kilometer
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld (voor locals makkelijk, voor laagland mensen zoals soms pittig)
Tijdsduur: gemiddeld 6 uur en 4 uur

➞ Mooiste plekken van Val Di Fassa in de zomer
Auto huren? Kijk dan bij Sunny Cars

wandelen-in-italie

dagwandeling-dolomieten

wandelroute-dolomieten

Dag 1:

Ondanks dat je de eerste dag een gondel neemt, is de hike vandaag het meest pittig. Nadat je de lift hebt genomen bij Vigo di Fassa volg je de borden naar Rifugio Gardeccia. Rifugio Antermoia staat overigens ook al direct aangegeven. Het eerste deel is erg relaxt en na een uur kom je aan bij de eerste stop. Op deze plek kun je bergwater tappen voor de tocht naar boven. Vanaf hier loopt het steiler omhoog en is er vrijwel geen schaduw meer. Hierdoor kun je extra goed van de prachtige bergen genieten. Rifugio Vajolet, de volgende stop, zie je vanaf beneden al goed liggen. Vanaf deze hut heb je ook het mooiste uitzicht over het dal, hierna loop je meer de bergen in en verandert het landschap. Bloemen en struiken verdwijnen en maken plaats voor rotsen en sneeuw.

Een uur na de vorige stop kom je aan bij Rifugio Passo Principe. Deze ligt op een hoogte van 2601 meter en wordt gezien als een van de mooiste berghutten van de Dolomieten. Zorg dat je hier een stevige lunch neemt om met nieuwe energie de laatste en meest pittige etape van de hike af te leggen. Wanneer je op het terras van het uitzicht geniet kijk je recht naar het steile en besneeuwde stuk berg dat je zo gaat afleggen. Achteraf viel de klim erg mee maar is een uitdaging voor wie hoogtevrees heeft. Draag hier extra goede schoenen met grip en wandelstokken kunnen extra stabiliteit geven. Na het stuk omhoog loop je nog ongeveer een uur naar beneden (ga naar links) voordat je uitkomt bij Rifugio Antermoia.

Catinaccio d'Antermoia is het hoogste punt van het Rosengarten Massief (de Kesselkogel is 3002 meter en overschrijdt daarmee als enige van het massief de 3000 metergrens) en hier is ook het hoogste meer te vinden: Antermoia Lake, op 2496 meter hoogte. De bergtoppen Croda del Lago, de Croda dei Cirmei, de Catinaccio di Antermoia en de Lastees de Antermia omringen het meer volledig. Antermoia Lake bestaat uit smeltwater en je ziet het ijs drijven, zelfs hartje zomer.

Dag 2:

Met een beetje geluk wordt je de volgende ochtend wakker met mooie zonsopkomst. De grootste voordelen van hiken in de Dolomieten en een huttentocht doen. Je ziet dan de spiegeling van de bergtoppen in het water van het meer verkleuren. Het loont zeker om bij helder weer vroeg op te staan! Antermoia Lake is absoluut het hoogtepunt van deze wandeltocht in de Dolomieten.

Er staat ons na het ontbijt een afdaling van tien kilometer naar het dal te wachten en om de hitte voor te zijn gaan we vroeg op pad. De Val Duron vallei is heel anders dan de hike naar boven toe. Hier geen ijs of steen maar één en al groen landschap en paden waar zelfs trappen in zijn gemaakt. Neemt niet weg dat deze kant van de berg vrijwel net zo mooi is. De route is minder pittig dan via de andere kant, je bent dan ook binnen een paar uur beneden. Naar boven lopen via de Val Duron vallei kan ook, maar is wel vrij steil omdat je geen gebruik maakt van een lift.

Overnachten in een berghut

Een meerdaagse hike in de Dolomieten is voor vele avonturiers iets dat ze zeker eens willen doen. Als echte hiker slaap je tijdens een twee-daagse tocht of langer een nacht in een berghut. Bekijk hier bijvoorbeeld ook de route voor een 3-daagse huttenltocht door de Dolomieten.

Hoe is het slapen in een hut op de berg dan? Dit kan je vergelijken met een hostel. Je kunt kiezen voor een eigen kamer, zo hadden wij met twee personen twee stapelbedden. Er zijn ook grote kamers en op de gang staan stapelbedden van 3 hoog. Bij Rifugio Antermoia krijg je een voedzaam 3-gangen menu voorgeschoteld. Vanwege de afgelegen plek is het niet mogelijk om iets te kiezen, maar na een dag wandelen is alles lekker. Na een douche duik je zo het bed in waarna je de volgende dag op pad kunt. Bij de meeste Rifugio's is een drooghok voor je schoenen en sokken. Neem in elk geval slippers mee, deze draag je wanneer je binnen bent. In verband met corona zijn de hutten minder bezet. Van te voren reserveren is vanwege beperkte beschikbaarheid een must. Bij Rifugio Antermoia kun je slapen, eten, douchen en genieten van de omgeving. De accommodatie is te vergelijken met een herberg en houdt er rekening mee dat er geen bereik is.

➞ Lees ook: de mooiste hikes van Europa
➞ De mooiste plekken in de Dolomieten

dagwandeling-dolomieten

wandelen-Rosengarten

dolomieten-huttentocht

Antermoia-Lake

vakantie-dolomieten

hiken-in-dolomieten

dolomieten-huttentocht

Rosengarten-Massief

wandelen-dolomieten