Er zijn maar weinig landen in Europa waar de wildernis zo ongerept is als in Noorwegen. En tegelijk ook zo toegankelijk. Een reis door het noorden van Europa is een groot avontuur. Oppdal is een regio dat ligt Trøndelag, op zo'n twee uur rijden ten zuiden van de stad Trondheim. Een bestemming voor de echte outdoor-fan: hier vind je de mooiste natuurgebieden en kun je - als enige plek in Europa - op muskusos safari. Het is een bijzondere vakantiebestemming door de adembenemende natuur en ongereptheid.

Oppdal in Noorwegen


Oppdal in Noorwegen staat bij de meest mensen bekend als wintersportgebied en 's winters kun je er dan ook uitstekend skiën. Het gebied bestaat niet alleen uit bergen maar ook uit valleien en bergplateaus. Oppdal is gelegen tussen Dovrefjell en Trollheimen, centraal in Noorwegen. (KLM vliegt rechtstreeks naar Trondheim vanuit Amsterdam). Elk seizoen is hier veel te beleven, zeker voor de outdoorliefhebbers. Vaak lopen de seizoenen in elkaar over. Van sneeuw op de berg tot aan lente in de lagergelegen gebieden. Oppdal is in elk geval een avontuurlijke bestemmingen voor hikers, kampeerders en natuurliefhebbers.

Eeuwige sneeuw, ruige bergen en meren

In Noorwegen moet je bestand zijn tegen alle soorten weertypes, want het weer is erg veranderlijk. Daarom is het land ook gezegend met bijzondere landschappen en zijn er het hele jaar door plekjes met sneeuw te vinden. In de winter is Oppdal een mooi wintersportgebied. Skibygda is een van meest populaire wintersportgebieden van het land en ook voor langlaufers zijn er talloze mogelijkheden. De winters zijn er lang en lopen deels over in de lente. Dit is typisch Oppdal in de lente: de ene dag ga je lekker skiën, en de dag erop ga je met de fiets op pad.

➞ Vakantie Scandinavië: Noorwegen, Zweden of Finland
Bekijk reizen naar Noorwegen

natuur-Noorwegen

Vakantie-Noorwegen

Noorwegen-tips

Noorwegen-tips

Hiken in Noorwegen

Den Norske Turistforening (DNT) is de The Norwegian Trekking Association en wordt de sleutel tot het Noorse buitenleven genoemd. Het is de grootste organisatie voor buitenactiviteiten in Noorwegen. Ze stippelen wandelpaden uit en wanneer je je er bij aanmeld kun je in hutten overnachten. Nergens anders kun je zo goed hiken als in Noorwegen. Van de bekende Besseggen trail Rolltunga en Preikestolen trail tot aan de onbekendere wandelroutes. Dé hike van Oppdal is de Dovrefjell trail. Dovrefjell is een National park op een bergplateau met een hoogste top van 2286 meter. In dit gebied komen bijzondere planten voor, die nog stammen uit de periode voor de laatste ijstijd. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom dit landschap als een van de meest bijzondere ter wereld beschouwd wordt. Niet alleen is het landschap er beeldschoon, ook leeft hier de muskusos, wat heel uniek is. De trails hier kenmerken zich door de open vlakte en wijdse uitzichten. Trektochten en wandelingen beginnen in het dorp Kongsvoll.

De Muskusos zie je bijna alleen hier in Europa

Oppdal is de enige plek in Noorwegen (in Europa zelfs) waar je de muskusos kunt zien. Vijf dieren van de Noordse populatie hebben zich bij de buren in Zweden gevestigd (inmiddels zijn ze met 30). Maar verder leven deze dieren nergens (meer) in Europa. De muskusos leeft namelijk op arctische toendra, in gebieden waar het in de zomer niet warmer dan 10 graden wordt. Om deze os te zien moet je naar het nationale park Dovrefjell. Bij voorkeur met gids, wat hij weet waar de dieren meestal te zien zijn en hoe je je het best kunt gedragen.

musk-ox

Kamperen kan in Noorwegen overal

In Noorwegen is het heel normaal om je tent en slaapzak in een backpack mee te nemen en op zoek te gaan naar een mooie slaapplek. Je mag overal wild kamperen in Noorwegen, mits je geen schade aanbrengt en niks achterlaat in de natuur. Oppdal is erg toegankelijk voor wild-kampeerders. Er zijn duidelijke routes voor hikers en mocht het erg slecht weer zijn dan zijn er 'kampeerhutten' beschikbaar. Meld je aan bij Den Norske Turistforening (DNT) en je krijgt een sleutel. De hutten staan leeg, er zijn vaak geen voorzieningen maar je kunt er zo gebruik van maken en ze bieden beschutting. Deze zijn eenvoudig aangegeven met een rood 'T' teken.

Wildkamperen

In Noorwegen geldt het Allemansrecht waardoor je overal je tent mag opzetten. De inwoners zien kamperen als onderdeel van de cultuur en vinden dat de natuur toegankelijk moet zijn voor iedereen. Er is bovendien genoeg ruimte en er is respect voor het landschap en de dieren. Je kunt in Noorwegen wildkamperen met uitzicht op fjorden, meren, bossen en bergen. Wildkamperen in Oppdal is veilig en je hoeft geen zorgen te maken over de wilde dieren. Vuur maken mag overigens niet het hele jaar door.

Slapen in de natuur bij een farm

Heb je het niet getroffen met het weer? Of wil je gewoonweg mooie accommodaties uitproberen? Ook daarvoor is deze regio in Noorwegen uitermate geschikt. De meeste huizen zijn tweede huizen van de Noren zelf, maar je vindt er ook oude boerderijen omgebouwd tot vakantieverblijven. Dit soort farms zijn altijd midden in de natuur te vinden. Zo heb je de ultieme outdoor-ervaring, maar dan met iets meer luxe. Enkele mooie accommodaties zijn: BjerkeløkkjaBakksætra, en Bortistu Gjestegard.

oppdal

In Noorwegen is iedereen outdoorsy

De kans op lente en herfst op één dag is in Oppdal erg groot. Toch zijn de Noren elke dag actief buiten. Ook in de winter wanneer het koud is en de dagen kort zijn. Hier hoef je niet aan te komen witte schoenen of nette kleding. Er is geen Noor zonder hiking schoenen of ski's. Ligt in Nederland het land stil na wat sneeuw, in Oppdal gaan ze gewoon op de sneeuwscooter of ski's naar het werk. Met zoveel mooie natuur kun je ook haast niet anders dan zoveel mogelijk naar buiten gaan. Zelf deed ik een aantal hikes, maar ook toen ik in een hotel verbleef liep ik voor het ontbijt even naar buiten. Het verbaasde me dat ik na 100 meter al niemand meer zag en midden in het bos stond. Het geeft zo’n gevoel van vrijheid om zomaar ergens heen te gaan en je direct één te voelen met de natuur.

In Oppdal kom je geheid wildlife tegen

Behalve de muskusos zijn er meer dieren te spotten in Oppdal. Noorwegen heeft zelfs een eigen 'big 5' waarvan de dieren nog al eens wisselen. Dieren die vaak genoemd worden zijn elanden, orca's, zeearenden, husky's, beren en rendieren. Veel van deze dieren heb ik nog niet gezien, maar wel het hert en een mooie vos (die we hier ook hebben maar toch!). De kans dat je beren in Noorwegen ziet in nihil, maar rendieren en elanden zul je geheid een keer zien!

➞ Route road trip Trøndelag
De mooiste hikes van Europa

muskusos-noorwegen

noorwegen

nature-noorwegen

outdoor-noorwegen

oppdal

noorwegen